Ο Γιώργος Τσονάκας στο ThrakiSportS με αποκαλύψεις για το νταμπλ του ΠΑΟΚ, τον Λουτσέσκου, την Ξάνθη, τον Ηρακλή Ζυγού και το ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ

Στους περισσότερους έγινε γνωστός ως μεταφραστής παλιότερα της Ξανθης και αργότερα του ΠΑΟΚ. Ωστόσο ο Γιώργος Τσονάκας είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτά.

Με καταγωγή (από την πλευρά της μητέρας του) από την Ξάνθη και σπουδές στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, αποτελεί έναν από τους βασικούς συνεργάτες του ρουμάνου τεχνικού στο προπονητικό του επιτελείο, στην Ξάνθη παλιότερα, στον νταμπλούχο ΠΑΟΚ αυτήν την περίοδο, ενδεχομένως και στο μέλλον, όπως ο ίδιος αποκαλύπτει.

Το ThrakiSportS συνομίλησε με τον Γιώργο Τσονάκα στην πρώτη του μεγάλη εκ βαθέων συνέντευξη και προσπάθησε να πληροφορηθεί άγνωστα περιστατικά από την φετινή πορεία του ΠΑΟΚ αλλά και από την κοινή τους παρουσία στην Ξάνθη. Η κουβέντα ήταν απολαυστική και μέσα από αυτήν ο αναγνώστης μπορεί να ανακαλύψει ουκ ολίγες ειδήσεις.

Θ.S: Αήττητο πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μισό αιώνα, πλέον νταμπλ με τρίτο σερί κύπελλο και ολοκλήρωση μιας απίστευτης σεζόν για τον ΠΑΟΚ. Ας ξεκινήσουμε με τα συναισθήματα λοιπόν…

Γ.Τ: Για εμένα είναι το δεύτερο Κύπελλο, ένα πρωτάθλημα κι όπως θα έλεγε και ο προπονητής μας, έχουμε κι ένα ακόμα πρωτάθλημα το οποίο μας το κλέψανε. Απίστευτα συναισθήματα, δε θα μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι σε αυτή την ηλικία θα ζούσα αυτά τα πράγματα. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί γίνομαι κομμάτι της ιστορίας του ΠΑΟΚ, είμαι χαρούμενος και γιατί βλέπουμε πως όλη η δουλειά μας μέσα στη χρονιά δικαιώνεται και καρπωνόμαστε τις επιτυχίες μας.

Θ.S: Πότε καταλάβατε ότι φτάνετε κοντά στο επίτευγμα που πετύχατε;

Γ.Τ: Από την αρχή του καλοκαιριού είχε φανεί με την απόδοση και τις εμφανίσεις της ομάδας ήδη από την προετοιμασία αλλά και στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ ότι προμηνύεται καλή χρονιά. Είχαμε ομοιογένεια, οι παίκτες γνώριζαν τη δουλειά του προπονητή και ήταν πιο εύκολο ν’ αφομοιώσουν ό,τι ήθελε ο Ραζβάν και να φτάσουν κοντά στο να τα τελειοποιήσουν.

Θ.S.: Το μυστικό της επιτυχίας του Λουτσέσκου στα ελληνικά γήπεδα με Ξάνθη και ΠΑΟΚ, δεδομένου ότι τον ξέρεις από την αρχή της έλευσής του στη χώρα μας;

Γ.Τ: Νομίζω δεν υπάρχει μυστικό, πέρα από το κοινό μυστικό όπως θα έλεγα που είναι η δουλειά, η δουλειά και… η δουλειά. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος είναι τελειομανής, κοιτάζει την παραμικρή λεπτομέρεια και όλα όσα βλέπετε είναι προϊόν ατελείωτων ωρών δουλειάς. Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο, που να αντιπροσωπεύει καλύτερα τον Ραζβάν Λουτσέσκου.

Θ.S: Και όμως όταν είχατε πρωτοπάει στον ΠΑΟΚ, τα πράγματα ήταν δύσκολα. Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο Ραζβάν Λουτσέσκου, φαντάζομαι και εσείς ως συνεργάτες του, ήσασταν με το ένα πόδι έξω από την ομάδα πριν από εκείνο το 3-0 με την Ξάνθη. Πόσο κοντά στην αλήθεια ήταν εκείνα τα δημοσιεύατα;

Γ.Τ: Νομίζω πως βρισκόμενος σε μια ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ, που η πίεση είναι συνεχής και το αποτέλεσμα είναι αυτοσκοπός δε μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος για τη θέση σου. Σίγουρα όταν υπάρχουν αρκετά αρνητικά αποτελέσματα θα υπάρξει και αρκετή σεναριολογία και κινδυνολογία. Δεν γνωρίζω όμως αν σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος τότε ο κύριος Λουτσέσκου θα έφευγε και φυσικά μαζί του κι εμείς, αλλά είμαι πολύ χαρούμενος γιατί από εκείνο το ματς κι έπειτα κάναμε απίστευτα πράγματα και ένα τρομερό σερί φέτος. Και να σου πω και την αλήθεια, δεν νομίζω πως κάποια διοίκηση θα σου πει ότι αν χάσεις φεύγεις. Πιστεύω ότι αυτά τα πράγματα γίνονται ξαφνικά, χωρίς να ξέρεις τίποτα.

Θ.S: Ήταν ξαφνική και έλευση στο ΠΑΟΚ ή όχι; Επειδή η αποχώρηση σου από την ομάδα της Ξάνθης συνέβη πριν πάει ο Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ, σου είχε πει κάτι πριν άποχωρήσει απίο την Ξάνθη;

Γ.Τ: Η αλήθεια είναι ότι αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο αποχώρησα από την Ξάνθη. Είχαμε μιλήσει με τον Ραζβάν Λουτσέσκου, είχα ενημερώσει και τους υπεύθυνους της ομάδας, τον κύριο Παπαδημητρίου. Είναι μια πρόταση στην οποία δε μπορείς να πεις όχι, γιατί είναι και κάτι πολύ τιμητικό, αφού για να σου κάνει την πρόταση ένας προπονητής να σε συμπεριλάβει στο τεχνικό τιμ του, σημαίνει ότι σε εκτιμάει πολύ και σέβεται την δουλειά σου. Η απόφαση αυτή να τον ακολουθήσω από το καλοκαίρι, αποχωρώντας παράλληλα από την Ξάνθη ήταν απόλυτα συνειδητή, παρ’όλο που τότε ίσως να υπήρχε ένα ρίσκο αφού δεν είχε βρει την επόμενη ομάδα του ο κύριος Λουτσέσκου.

Θ.S: Δεδομένης όχι απλά της ιδιότητας του μεταφραστή, αλλά και αυτής του γυμναστή, να φανταστούμε ότι θα σε πάρει και στην επόμενη μέρα του, μετά τον ΠΑΟΚ;

Γ.Τ: Βρίσκομαστε στο ίδιο επιτελείο, δεν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ μας, όσο θέλει να είμαι μαζί του και να τον ακολουθώ, εγώ θα είμαι.

Θ.S: Πάντως για την ώρα συνεχίζετε από ό,τι αντιλαμβάνομαι και τη νέα χρονιά στον ΠΑΟΚ

Γ.Τ: Πρώτα ο Θεός, ναι. Οι βοηθοί βρισκόμαστε σε συζητήσεις για την ανανέωση των συμβολαίων μας και νομίζω δεν θα έχουμε πρόβλημα.

Θ.S: Έχετε συζητήσει με τον Λουτσέσκου καθόλου για τον πιθανό αντίπαλο του ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ καλοκαίρι, κι αν ναι ποιον θα προτιμούσατε;

Γ.Τ: Όχι, όχι δεν είχαμε το χρόνο να το συζητήσουμε. Πάντως σίγουρα και ο Άγιαξ που είναι από τους υποψηφίους αντιπάλους μας, από ό,τι έχω διαβάσει, δε θα είναι η ίδια ομάδα του χρόνου, θα υπάρξουν πολλές προσθαφαιρέσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γίνει πιο αδύναμος. Έχουμε σκεφτεί κάποια ενδεχόμενα, πολύ επιφανειακά όμως, δεν εστιάσαμε σε βάθος.

Θ.S.: Μιας και πιάσαμε το Τσάμπιονς Λιγκ, ποιος είναι ο αγαπημένος σου παίκτης και ποια ευρωπαϊκή ομάδα θα έλεγες ότι συμπαθείς ή υποστηρίζεις περισσότερο;

Γ.Τ: Αγαπημένος παίκτης θα πω Κριστιάνο Ρονάλντο, γιατί θεωρώ πως έχει μια σταθερή πορεία όσον αφορά τα επιτεύγματα, τους τίτλους και τις διακρίσεις του και είναι το παράδειγμα ενός εργατικού παίκτη. Δεν μπορώ να τον συγκρίνω με τον Μέσσι, γιατί ο Μέσσι είναι κάτι υπεράνθρωπο, δεν υπάρχει. Αγαπημένη ομάδα, η Ρεάλ Μαδρίτης.

Θ.S: Πως πως σου φαίνεται που φέτος στους δύο ευρωπαϊκούς τελικούς είναι αντίπαλες 4 αγγλικές ομάδες; Δείχνει κάτι για το αγγλικό πρωτάυθλημα και αλήθεια, ποιο ξένο πρωτάθλημα σου αρέσει πιο πολύ εσένα;

Γ.Τ: Είμαι πολύ χαρούμενος που φέτος θα έχουμε να δούμε δύο Αγγλικούς τελικούς, γιατί η Premier League είναι το αγαπημένο μου πρωτάθλημα και την θεωρώ και το καλύτερο πρωτάθλημα μακράν από όλα τα υπόλοιπα. Είναι γεμάτο ανταγωνισμό, χωρίς σκοπιμότητες και παίζεται πολύ ωραίο ποδόσφαιρο. Επιτέλους σπάει η κυριαρχία του Ισπανικού πρωταθλήματος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και μακάρι να το βλέπουμε για χρόνια αυτό!

Θ.S: Ποιοι προπονητές θεωρείς ότι είναι στο Top3 του κόσμου αυτή τη στιγμή;

Γ.Τ: Νούμερο ένα ο Πεπ Γκουαρντιόλα χωρίς αμιβολία, στο νούμερο δύο ο προπονητής του Άγιαξ, ο Έρικ Τεν Χάγκ και στο νούμερο τρία θα βάλω τον… Λουτσέσκου (σ.σ. γέλια). Όχι πλάκα κάνω. Στο νούμερο τρία τον Γιούργκεν Κλοπ.

Θ.S: Μιας και είμαστε σε λογική σύντομων ερωταπαντήσεων, πως θα περιέγραφες τον Ραζβάν Λουτσέσκου με τρεις λέξεις;

Γ.Τ: Μου βάζεις δύσκολα, για τον Λουτσέσκου θα πω εργασιομανής, τελειομανής και Άνθρωπος με Α κεφαλαίο, δε το συζητάω.

Θ.S: Τον Γιώργο Τσονάκα, τον εαυτό σου;

Γ.Τ: Για εμένα θα έλεγα εγωϊστής, εργατικός, αλλά και τυχερός.

Θ.S.: Πριν ξεκινήσεις να ασχολείσαι με την προπονητική, φαντάζομαι θα έπαιξες ποδόσφαιρο. Σε ποιες ομάδες και γενικά, πόσο το παρακολουθείς;

Γ.Τ: Ξεκίνησα όπως πολλοί από τοπικά στην Αθήνα, όπου και ζούσα. Έπαιζα στον Παληνιακό μέχρι τα 18 μου, στην ΕΠΣ Δυτικής Αττικής. Από εκεί και πέρα όταν τελείωσα το σχολείο βρέθηκα στα τμήματα υποδομής της Ξάνθης για έναν χρόνο, όπου έκανα μια αρκετά γεμάτη σεζόν και μετά αφού δεν πήρα επαγγελματικό συμβόλαιο από τον ΑΟΞ και επειδή είχα και το Πανεπιστήμιο και τις σπουδές στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, αποφάσισα να επικεντρωθώ σε αυτές παρ’ όλο που είχα προτάσεις από ομάδες της Β’ και Γ’ Εθνικής. Παράλληλα με τις σπουδές έπαιξα για μισό χρόνο στην Δόξα Θεολόγου και για ενάμιση χρόνο στον Ηρακλή Ζυγού, τους φετινους πρωταθλητές της ΕΠΣ Ξάνθης, όπου αν ψάξεις τώρα, εκεί είναι ακόμα το δελτίο μου.

Θ.S.: Είχες καταγωγή από την Ξάνθη, αλλά από ό,τι κατάλαβα μεγάλωσε στην Αθήνα και βρέθηκες στην Θράκη χάρη στα ΤΕΠ;

Γ.Τ: Πρωτίστως χάρη στις σπουδές μου στο ΤΕΦΑΑ της Κομοτηνής. Πέρασα το 2010 και ήταν μια συνειδητή επιλογή να μην πάρω μεταγραφή στην Αθήνα, παρ’όλο που είχα τη δυνατότητα, μιας και είχα ακούσει τα καλύτερα λόγια για το τμήμα. Τα πρώτα δύο χρόνια ήταν γενικός κύκλος σπουδών, από εκεί και πέρα τα επόμενα δύο χρόνια ήταν της ειδικότητας για την οποία, ήξερα τι θα ακολουθήσω από πριν, αφού πιο μικρός που διάβαζα και λίγο παραπάνω ήθελα να γίνω γιατρός κι έτσι επέλεξα κάτι που να συνδυάζει και τη γυμναστική και την ιατρική εν μέρει, γι’αυτό επέλεξα την ειδικότητα της αθλητικής αποκατάστασης. Απόφαση που εκ του αποτελέσματος με δικαιώνει 100% και δεν τη μετανιώνω φυσικά.

Θ.S.: Κάπως έτσι άλλωστε ήρθε η επαγγελματική αποκατάσταση στην επαγγελματική ομάδα της Ξάνθης, η γνωριμία και η συνεργασία με τον Λουτσέσκου κλπ. Με δεδομένο ότι εχεις και καταγωγή από την Ξάνθη αλλά και έχεις εργαστεί για αυτήν την ομάδα, παρακολουθείς τα χρόνια που λειπεις την πορεία της και πώς θα την χαρακτήριζες;

Γ.Τ: Εννοείται ότι την παρακολουθώ την πορεία, σίγουρα δεν με αφήνει ποτέ ασυγκίνητο η ομάδα που μου έδωσε την ευκαιρία να ξεκινήσω την επαγγελματική πορεία, να γίνω γνωστός μέσα από αυτήν. Θα είμαι πάντα ευγνώμων και πάντα θα παρακολουθώ την Ξάνθη. Φέτος είναι αλήθεια ότι δεν πήγε καλά, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα πάει καλύτερα στο μέλλον.

Θ.S.: Ερχεται πράγματι ο Ζίβκο Ζίβκοβιτς στον ΠΑΟΚ; Εχετε συζητήσει το θέμα με τον Λουτσέσκου;

Γ.Τ: Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ για τα μεταγραφικά αυτά έχω ακούσει πολλά, από εκεί και πέρα αυτό που μπορώ να πω είναι ότι πρόλαβα και συνεργάστηκα στη Ξάνθη με τον Ζίβκο,  οπότε τον γνωρίζω πολύ καλά. Είναι ένας πολύ καλός και άνθρωπος και τερματοφύλακας, είναι ένας παίκτης ο οποίος δίνει και τη ψυχή του για την ομάδα που αγωνίζεται και νομίζω αυτό φάνηκε και στην Ξάνθη, γι’αυτό και τον βράβευσαν νομίζω τώρα που φεύγει και οι «XanthiFans». Πιστεύω ότι ήταν ο δεύτερος καλύτερος τερματοφύλακας του πρωταθλήματος φέτος και μη με ρωτήσεις ποιος είναι ο καλύτερος, φυσικά ο Πασχαλάκης. Αν έρθει στον ΠΑΟΚ, σίγουρα θα έχει προηγηθεί μια πολύ θετική εισήγηση από τον Ραζβάν γιατί και στην Ξάνθη όσο ήταν προπονητής μιλούσε πάντα με τα καλύτερα λόγια για τον Ζίβκο.

Θ.S.: Κρατάς επαφή με παίκτες που ήταν στην Ξάνθη τις χρονιές της παρουσίας σου σε αυτήν;

Γ.Τ.: Έχουμε πάρα πολύ καλή σχέση με τον αρχηγό της ομάδα τον Μάκη Μπαξεβανίδη, όπως και με τον Χρήστο Λισγάρα. Πολλές φορές έχω μιλήσει και με τον Πάμπλο Ντε Λούκας, όπως επίσης και με αρκετούς νεαρούς παίκτες. Κρατάω επαφή και με τους ανθρώπους του τεχνικού επιτελείου που συνεργαζόμασταν, μιλάω και με τον γυμναστή, τον Τάσο Σιδερίδη, και με τον Αλέκο Μαλαδένη, ακόμα και με τον Γιάννη Παπαδημητρίου όταν βρισκόμαστε.

Θ.S.: Θα συνεχίσω με την Ξάνθη, αλλά μιας και πιάσαμε τις παρέες, με ποιον ή ποιους παίκτες του ΠΑΟΚ θα έλεγες οτι είστε πολύ κοντά σαν παρέα;

Γ.Τ: Υπάρχουν παίκτες της ομάδας με τους οποίους είμαστε αρκετά κοντά, βγαίνουμε για καφέ ή φαγητό έξω. Για παράδειγμα κάνουμε πολύ παρέα με τον Πέλκα, τον Γιαννούλη, τον Λημνιό, όπως επίσης και με τον Μαλεζά και τον Καρέλη, είναι ένα γκρουπ Ελλήνων παικτών το οποίο με έχει αγκαλιάσει πολύ και τους ευχαριστώ πολύ για αυτό.

Θ.S.: Επιστρέφω στα της Ξάνθης. Θα σκεφτόσουν ποτέ την επιστροφή σου στη Ξάνθη για μόνιμη κατοικία ή είναι ένα δύσκολο σενάριο δεδομένου πως πλέον έχεις ανοίξει θα λέγαμε τα φτερά σου;

Γ.Τ: Τη δεδομένη στιγμή δεν μπορώ να σου απαντήσω ξεκάθαρα, την Ξάνθη την αγαπάω πολύ και ως ομάδα, αλλά και ως πόλη, έχω πάρα πολύ ωραίες αναμνήσεις από εκεί. Πάντα την επισκέπτομαι, όποτε έχω χρόνο. Επαγγελματικά δεν ξέρω αν θα σμίξουν ξανά οι δρόμοι μας, αλλά πάντα θα είναι μια πόλη που πάντα θα γυρνάω και θα την επισκέπτομαι και δε θα χάσω ποτέ την επαφή μου μαζί της.

Θ.S.: Δεδομένου ότι ησουν μέλος της ομάδας της Ξάνθης που έφτασε στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος, τι θεωρείς ότι λείπει από την ομάδα για την κατάκτηση ενός τροπαίου;

Γ.Τ: Η Ξάνθη έχει όλα τα φόντα για να φτάσει σε μια κατάκτηση τροπαίου και το αποδείξαμε κιόλας τη πρώτη χρονιά με τον κύριο Λουτσέσκου όταν φτάσαμε στον τελικό. Υπάρχει μια οικονομική σταθερότητα, υπάρχουν οι εγκαταστάσεις που θα ζήλευαν πολλές ομάδες, υπάρχει προσωπικό που δουλεύει στην ομάδα και γνωρίζει ακριβώς τι πρέπει να κάνει. Νομίζω πως αυτό που χρειάζεται είναι λιγο περισσότερη υπομονή από τον κόσμο, δεν μπορεί κάθε χρόνο η ομάδα να είναι ίδια, δεν μπορεί να κάνει κάθε χρόνο πολύ καλές πορείες. Νομίζω πως αν ο κόσμος αγκαλιάσει την ομάδα, γιατί ξέρουμε ότι υπάρχει πολύς κόσμος που την αγαπάει και ζει για αυτήν θα έρθει στα επόμενα χρόνια και το τρόπαιο που όλοι θέλουν, νομίζω ότι δε λείπει τίποτα από τη Ξάνθη και είναι μια ομάδα που κάθε χρόνο εδώ και καιρό είναι ψηλά και διεκδικεί διακρίσεις, είναι μια ομάδα υπολογίσιμη. Ξέρει πως να βρεθεί ψηλά, απλά το θέμα είναι να βρει το συστατικό που της λείπει για να μπορέσει να διατηρηθεί εκεί και δεν νομίζω ότι απέχει πολύ από το να το βρει.

Θ.S.: Τελευταία ερώτηση. Πως ένιωσες, τι σκεφτόσουν τις στιγμές που έπρεπε να μεταφράσεις την ατάκα του Λουτσέσκου “They fucked us”, με την οποία έγινες και περισσότερο γνωστός στο ευρύ κοινό;

Γ.Τ: (σ.σ. Γέλια) Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι στιγμές είναι στιγμές που έχουν μείνει στη μνήμη αρκετού κόσμου, και φυσικά και στην δική μου, τις σχολιάζουμε πολύ συχνά με χιουμοριστικό τρόπο. Πολλοί μου λένε «α είσαι αυτός που είχε μεταφράσει εκείνη τη φορά». Είναι όμως η θέση μου αυτή εκείνη τη στιγμή που πρέπει να μεταφράζω ακριβώς ότι ακούω. Ο κύριος Λουτσέσκου μετά τη συνέντευξη, η μόνη ερώτηση που μου έκανε ήταν αν μετέφρασα ακριβώς αυτό που είχε προηγουμένως πει…