Παράθυρο ανόδου του ΑΟΚ στην Super League 2 και του Νέστου στην Football League άφησε ο Βασιλειάδης! Όλα τα σενάρια…

Κατατέθηκε στη Βουλή και υπερψηφίζεται η αναδιάρθρωση που όπως έχει γράψει το ThrakiSportS, προβλέπει μόνο την θέσπιση της Super League 2 και την υπαγωγή της στην Football League ως προς το διοικητικό της σκέλος, αλλά δεν προβλέπει πόσες ομάδες θα μετέχουν σε καθένα από αυτά τα πρωταθλήματα.

Μάλιστα, ερωτηθείς, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης ξεκαθάρισε το αυτονόητο, ότι αυτό είναι θέμα της ΕΠΟ, λέγοντας επί λέξει: «Υπάρχουν κάποιες ενστάσεις κυρίως από ομάδες της προηγούμενης Γ’ Εθνικής, γνωρίζω ότι η ΕΠΟ τις καταλαβαίνει, τις αναγνωρίζει και ενδεχόμενα και με το περιθώριο που της αφήνει η παρούσα τροπολογία, ενδεχόμενα να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις  ως προς τη  Super League 2 δηλαδή είναι κατά δύο ομάδες μεγαλύτερη και να έχουμε τρεις κατηγορίες με 14 ομάδες. Αυτά δεν αφορούν το κοινοβούλιο, δεν είναι στην τροπολογία, αφορούν την ΕΠΟ».

Η αναφορά αυτή και μάλιστα από βήματος Βουλής μόνο τυχαία δεν είναι. Ο Βασιλειάδης ήδη από την SportExpo της Θεσσαλονίκης είχε διευκρινίσει ότι μπορούν να αναζητηθούν τρόποι ώστε να υπάρξουν πρωταθλητές της Γ’ Εθνικής που δεν θα ξαναπαίξουν στην ουσιαστικά Γ’ Εθνική, όπως θα είναι η Football League αλλά στην Super League 2 και είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο διορθωτικών κινήσεων, ώστε να αποκατασταθεί εν μέρει η αδικία που υφίστανται οι ομάδες.

Από τότε είναι αλήθεια ότι στο προσκήνιο τίποτα δεν ακούστηκε, στο παρασκήνιο όμως γίνονται πολλές κινήσεις. Αυτές δεν αφορούν ομάδες της Θράκης, αφορούν όμως ομάδες της περιοχής όπου βρίσκονται πολλοί Θρακιώτες, όπως η Καβάλα και ο Νέστος Χρυσούπολης. Μάλιστα, φαίνεται ότι το ενδεχόμενο μπαράζ των οκτώ πρωταθλητών της Γ’ Εθνικής για δύο θέσεις στην Super League 2 είναι πολύ πιθανό, κάτι που σημαίνει ότι η Καβάλα ενδεχομένως να κληθεί να παίξει αγώνες μπαράζ για να εξασφαλίσει άνοδο στην Super League 2.

Αυτό το σενάριο ωστόσο θα δημιουργήσει δυο κενά στην Football League που μπορεί να οδηγήσουν σε ένα νέο ντόμινο εξελίξεων για να καλυφθούν. Πιο συγκεκριμένα, οι θέσεις αυτές θα πρέπει να καλυφθούν από τις δύο καλύτερες δευτεραθλήτριες που δεν πήραν το εισιτήριο για την παραπάνω κατηγορία μέσω των μπαράζ, όπως ο Νέστος Χρυσούπολης. Για την περίπτωση αυτή υπάρχουν δύο σενάρια, το δεύτερο με δύο τρόπους εφαρμογής.

Το πρώτο σενάριο θέλει την Football League να αυξάνεται κι άλλο, στις 16 ομάδες (από την στιγμή που η τροπολογία στην Βουλή δεν προβλέπει αριθμό, μπορεί να γίνει αυτό) και έτσι να βρεθεί στην Football League και ο Νέστος Χρυσούπολης, παρά την ήττα του στα μπαράζ από την Τρίγλια.

Το δεύτερο θέλει να μένουμε στις 14 ομάδες, οπότε δύο θα είναι οι τρόποι από τους οποίους μπορεί να προκύψουν οι ομάδες που θα αναπληρώσουν το κενό που αφήνουν στην Football League οι δύο ομάδες που θα προβιβαστούν στη Σούπερ Λιγκ 2. Ο ένας προβλέπει νέο μπαράζ μεταξύ των «ηττημένων» των μπαράζ χωρισμένους σε βορρά (1ος – 4ος όμιλος) και νότο (5ος – 8ος όμιλος). Ο άλλος “πατά” στην προκήρυξη του πρωταθλήματος όπου προβλέπεται ο τρόπος αναπλήρωσης θέσης στην παραπάνω κατηγορία με συγκεκριμένα κριτήρια. Έτσι, σύμφωνα με την προκήρυξη τις θέσεις που θα προκύψουν θα καλύψουν οι καλύτερες δευτεραθλήτριες, βάσει βαθμολογίας κατά την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.