Το πλάνο για δημιουργία Pre League στους άνδρες και πώς αυτό επηρεάζει αρνητικά τις ομάδες της Θράκης

Χρόνο με το χρόνο οι εθνικές κατηγορίες μαζεύονται και γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικές και από το σύστημα του πελατειακού ορισμού των 70 ομάδων σε Volley League και Α2 ανδρών με τέσσερις ομίλους έχουμε περάσει στην συγκρότηση δυνατών και συμπαγών κατηγοριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του volleynews.gr εντός του Μαΐου – ίσως και στο προσεχές διοικητικό συμβούλιο του Δ.Σ. της ΕΟΠΕ την προσεχή Παρασκευή – θα συζητηθεί το θέμα της οργάνωσης των εθνικών κατηγοριών για τη σεζόν 2020-21. Η πιο σημαντική καινοτομία που φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» είναι η δημιουργία της Pre League Ανδρών.

Το πείραμα με την Pre League Γυναικών πέτυχε αλλά κανείς δεν παραγνωρίζει πως εκεί είχαμε περισσότερες ομάδες και περισσότερες αθλήτριες και επί πλέον την θετική συγκυρία ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπήρχαν εμπορικοί σύλλογοι όπως ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ που έδωσαν ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα.

Σύμφωνα λοιπόν με το πλάνο της ΕΟΠΕ για την Pre League Ανδρών, θα είναι μία κατηγορία που θα υποδέχεται τις επαγγελματικές ομάδες που υποβιβάζονται από την Volley League και θα προετοιμάζει τις ομάδες που έρχονται από την Α2 σε θέματα οργάνωσης αλλά και αγωνιστικών στόχων.

Πρόσθεση και στόχος της ΕΟΠΕ είναι να έχει στατιστική κάλυψη μακροπρόθεσμα και ηλεκτρονικό φύλλο αγώνα.

Το πλάνο που υπάρχει είναι μία κατηγορία με 10 ομάδες όπως θα είναι και η Volley League από τη σεζόν 2020-21.

«Δηλαδή, οι τρεις ομάδες που θα υποβιβαστούν στο τέλος της σεζόν 2019-20 από τη Volley League και οι επτά ομάδες που θα έρθουν από τους δύο ομίλους της Α2 ανδρών θα συγκροτήσουν την Volley League ανδρών από τη σεζόν 2020-21», αναφέρει το volleynews.

Τώρα, όσον αφορά την προκήρυξη του πρωταθλήματος, η πρωταθλήτρια ομάδα θα ανεβαίνει απ΄ευθείας στην Volley League. Οι ομάδες από την 2η μέχρι και την 5η θέση θα παίξουν μπαράζ ανόδου για την δεύτερη θέση.

Επίσης η τελευταία ομάδα της βαθμολογίας θα υποβιβάζεται απ΄ευθείας στην Α2 Ανδρών και οι ομάδες από την 6η μέχρι και την 9η θέση θα παίξουν πλέι άουτ για να αποφύγουν την δεύτερη θέση υποβιβασμού.

Με αυτό το σύστημα η ΕΟΠΕ πιστεύει πως όλες οι ομάδες μετά το τέλος της κανονικής περιόδου των 18 αγωνιστικών θα υπάρχει αγωνιστικό κίνητρο για όλες τις ομάδες.

Ωστόσο υπάρχει και ένα πρόβλημα που το συναντήσαμε στην αναδιάρθρωση που έγινε φέτος στο ποδόσφαιρο, με τις ομάδες της Γ’ Εθνικής να βγαίνουν πρωταθλήτριες αλλά να μένουν ουσιαστικά στην ίδια κατηγορία και όσες δεν προβιβάστηκαν ουσιαστικά να υποβιβάζονται.

Αν το σχέδιο μείνει ως περιγράφεται, τότε στερείται από όλες τις ομάδες της επόμενης Α2 συμπεριλαμβανομένης της ΑΕ Κομοτηνής, του Άθλου Ορεστιάδας και του Ερμογένη Ξάνθης να ανέβουν στην Volley League ακόμα και αν τερματίσουν στην πρώτη θέση όχι μόνο του ομίλου τους αλλά και ενδεχόμενου πανελλαδικού τουρνουά.

Παράλληλα, όσες μείνουν στην Α2 Κατηγορία ουσιαστικά θα υποβιβαστούν στην τρίτη τη τάξει κατηγορία. Μόνος κερδισμένος θα είναι ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης που ήδη μετέχει στη Volley League και ακόμα και σε περίπτωση υποβιβασμού τη νέα σεζόν, όπως φλέρταρε τις δυο προηγούμενες, θα μετέχει σε ένα ανταγωνιστικό ημιεπαγγελματικό πρωτάθλημα.