Γ’ Εθνική: Ο Κίμωνας Λεχούδης για την εκπληκτική πορεία την άνοδο του ΓΑΣ Κομοτηνή και τα μελλοντικά του σχέδια

Ο ΓΑΣ Κομοτηνή πέτυχε την υπέρβαση της ανόδου στη Β’ Εθνική και ο Κίμων Λεχούδης μίλησε στο Basketa.gr για το θαυματουργό σύνολο του Νεοκλή Λεμονίδη, τη δική του επιστροφή και τη σπουδαία πορεία στον 4ο όμιλο της Γ’ Εθνικής, με την πρόκληση της Β’Εθνικής να έρχεται.

Το καλοκαίρι που πέρασε, δε θα ήταν και πολλοί μάλλον, εκείνοι που θα στοιχημάτιζαν την άνοδο του ΓΑΣ Κομοτηνή στη Β’ Εθνική, βλέποντας τα ρόστερ των ομάδων. Και ποιο προγνωστικό δεν καταρρίφθηκε, όμως, αφού στον 4ο όμιλο της Γ’ Εθνικής όλα ήρθαν… τούμπα και μετά την τρομερή Ευκαρπία, ακολούθησαν τα παιδιά του Νεοκλή Λεμονίδη, οι οποίοι θριάμβευσαν και πήραν το δικό τους εισιτήριο, δύο εβδομάδες πριν έρθει το Πάσχα.

Δημιουργώντας ένα σύνολο αποτελούμενο από μερικούς παίκτες, που έχουν φάει… με το κουτάλι τις εθνικές κατηγορίες, μαζί με ουκ ολίγους νεαρούς, που βρίσκονται στην πόλη κυρίως για τις σπουδές τους, αλλά και άλλους από την Ακαδημία, η ομάδα βρήκε τη «συνταγή», για να βάλει από κάτω της εξαιρετικούς αντιπάλους και να επιστρέψει στην τρίτη τη τάξει κατηγορία. Μέσα στους λεγόμενους έμπειρους, ήταν και ο Κίμων Λεχούδης, που είδε την απόφαση της επιστροφής του να επιβεβαιώνεται απόλυτα.

Ο έμπειρος φόργουορντ μίλησε στο Basketa.gr για το σχέδιο του ΓΑΣ Κομοτηνή, το οποίο τον έπεισε, βασιζόμενος και στα συναισθήματά του για την ομάδα, να γυρίσει. Αναφέρεται στη σπουδαία πορεία πρωταθλητισμού, που αρχικά δεν ήταν ο απόλυτος στόχος, τη διαχείριση της πίεσης που προέκυψε, τους σταθμούς για την άνοδο και την νέα πρόκληση της Β’ Εθνικήςμ εξηγώντας το τι πρέπει να περιμένουμε για την επόμενη χρονιά. Τέλος, δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους Νεοκλή Λεμονίδη, Καδήρ Χαλίλ και Γιώργο Κουτσοβασίλη.

Κίμωνα, μίλησε μου αρχικά για το σχέδιο του ΓΑΣ Κομοτηνή όπως στο ανέλυσαν το καλοκαίρι και που βλέπουμε πως έφερε μια άνοδο.

Όταν ξεκίνησε ο σχεδιασμός της φετινής χρόνιας, σίγουρα ο σκοπός μας δεν ήταν η άνοδος στη Β’ Ρθνική. Ο σκοπός ήταν να δημιουργηθεί μια νεανική ομάδα με προσθήκες από τους εφήβους και 2-3 μεταγραφές, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα κορμό, στον οποίο θα επενδύσουμε στα επόμενα χρόνια, για να φέρουμε ξανά τον κόσμο στα γήπεδα και ίσως κάποια στιγμή να πανηγυρίσουμε μια άνοδο.

Πώς κατάφερε η ομάδα να αντέξει σε ένα τόσο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα;

Αυτό ήταν το δύσκολο κομμάτι, αλλά το πιο ουσιαστικό κατά την άποψη μου. Ήμασταν σε όλα μια ομάδα, μια οικογένεια, ο ένας βοηθούσε τον άλλον να γίνει καλύτερος, πιο ανταγωνιστικός, κάλυπτε τον συμπαίκτη του σε όλους τους τομείς. Παρόλο που είχαμε κάποιους τραυματισμούς και απουσίες, όλα τα παιδιά βγήκαν μπροστά και κάλυψαν ό,τι κενό υπήρχε.

Μέσα στη σεζόν πήρατε μεγάλες νίκες, αλλά υπήρξαν και άσχημες στιγμές. Πώς καταφέρατε σε ένα σύνολο με τόσους νεαρούς παίκτες να διαχειριστείτε την πίεση;

Μεγάλο ρόλο έπαιξε ο χαρακτήρας των παιδιών, που παρά το νεαρό της ηλικίας τους δε σταμάτησαν να παλεύουν. Οι εμπειρίες που είχαμε αποκομίσει από τα προηγούμενα χρόνια ως μεγάλοι, μεταδόθηκαν στα παιδιά, που ήταν πρόθυμα να ακούσουν και μαζί με την εμπειρία του προπονητή καταφέραμε ένα τέτοιο άθλο.

Ήταν από την αρχή στη σκέψη σας να κάνετε πρωταθλητισμό;

Η λέξη πρωταθλητισμός είναι μια μεγάλη λέξη γεμάτη ιδρώτα, στερήσεις και ψυχικά σκαμπανεβάσματα, μέχρι να φτάσεις στο στο στόχο σου. Εμείς αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε φέτος είναι να δημιουργήσουμε ένα σύνολο άνθρωπων έξω αγωνιστικούς και αγωνιστικούς, ώστε να μπορέσουμε να καταφέρουμε να επανέλθει ο σύλλογος στις παλιές δόξες του και σε μια συνεχώς ανοδική πορεία για να μπορέσει να τραβήξει ανθρώπους πίσω στον αθλητισμό να δώσει κίνητρα, ευκαιρίες και αφορμή στον κόσμο να γεμίσει πάλι τα γήπεδα.

Ποιοι ήταν οι λόγοι που σε έκαναν να επιστρέψεις στην ομάδα;

Όπου και να πάω με ότι και να ασχοληθώ πάλι ΓΑΣ θα είμαι. Θέλω να βοηθάω, μου αρέσει να βοηθάω όσο περισσότερο μπορώ και σε όποιο πόστο μπορώ. Αυτό που μου έκανε φέτος το «κλικ», ήταν τα παιδιά που με προσέγγισαν. Είδα την όρεξη που είχαν και το δέσιμο μεταξύ τους. Θέλω να πιστεύω ότι φέτος κερδίσαμε πολλούς αθλητές.

Ποιο είναι το σχόλιο σου για τον κόουτς Λεμονίδη, έναν νέο τεχνικό που αρχίζει με επιτυχία και άνοδο;

Η πορεία του του προπονητή μας τα λέει όλα. Α2, Β ‘, Γ’ με ανόδους. Τα έχει όλα, είναι ένα έμπειρος κόουτς που ξέρει τι θέλει από τον κάθε παίκτη, είναι μαζί μας σε όλες τις στιγμές εκεί παρών, ποτέ δεν σταματάει να πιστεύει στην ομάδα και στους παίκτες και πασχίζει να μας κάνει καλύτερους αθλητές.

Τι θα ήθελες να πεις για τον Καδήρ Χαλίλ, που όλη του τη ζωή βρίσκεται στην ομάδα και φέτος πέρασε μια δεύτερη νιότη; Ήταν κατά κάποιο τρόπο ο οδηγός σας;

Κεφάλαιο Καδήρ, ε; Απίστευτα πράγματα μου θυμίζεις. Θύμαμαι την πρώτη μέρα που πέρασε την πόρτα από τα αποδυτήρια ένας αδύνατος ψηλός ντροπαλός που δεν είχε παίξει ποτέ του μπάσκετ σε μικρές ηλικίες. Ήρθε, έμεινε και μέσα σε όλη του την διάρκεια στην ομάδα ωρίμασε, δούλεψε, έγινε ένας απίστευτος άνθρωπος και φέτος κάνει πάρτι σε όλες τις ρακέτες. Φέτος ειδικά ήταν η κολώνα μας, όλοι ξέραμε ότι μπορούσαμε να βασιζόμαστε σε αυτόν και για ακόμη μια φορά μας έβγαλε αληθινούς.

Ένα ακόμη σχόλιο αν έχεις για τον Γιώργο Κουτσοβασίλη, που αποφάσισε να έρθει για την τελευταία του χρονιά.

Σχόλια να θες! Γιώργος Κουτσοβασιλης, ο άνθρωπος που ζει και αναπνέει για το μπάσκετ, είναι η απόδειξη ότι η ηλικία είναι απλά ένα νούμερο. Το θέμα είναι η καρδιά τι λέει και η καρδιά του Γιώργου λέει πολλά.

Φυσικά ένα σχόλιο και για σένα, μιας και ήσουν από τους καθοριστικούς παίκτες για αυτή την πολύ καλή χρονιά.

Τώρα μου βάζεις δύσκολα. Φέτος ήταν μια ιδιαίτερη χρόνια για εμένα λόγω τον υπερβολικών επαγγελματικών υποχρεώσεων και στην ομάδα του Ηροδίκου, που είμαι προπονητης. Προσπάθησα να είμαι παρών όσο πιο συχνά μπορούσα να δώσω και εγώ στα παιδιά μέρος από την δίκη μου εμπειρία και αγωνιστική βοήθεια. Φέτος ειλικρινά ήταν τιμή μου που ήμουν μέρος ένας τέτοιου συνόλου ανεξάρτητος αποτελέσματος.

Ποιοι ήταν οι σταθμοί της σεζόν αυτής;

Αρκετοί φέτος είχαμε κάποια σκαμπανεβάσματα, που ευτυχώς δε μας στοίχισαν. Πιστεύω αρχικά το πολύ κακό ξεκίνημα που είχαμε, ξεκινώντας με την ήττα στην έδρα μας, αλλά στη συνέχεια είχαμε πάρει δυο πολύ δυνατά ντέρμπι με Πολυγύρο και Αίαντα. Μετά ήταν η απρόσμενη εκτός ήττα από την μαχητική Σίνδο και στο τέλος εκεί, που όλα άρχισαν να παίρνουν τον δρόμο τους, ήταν η νίκη στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Πολυγύρο που εξασφαλίσαμε να έχουμε την τύχη της ανόδου στα δικά μας χέρια και μαθηματικά.

Πώς θα ήθελες ιδανικά να παίζει ο ΓΑΣ στη Β Έθνική και τι θα ήθελες να αντιπροσωπεύει;

Θα ήθελα να μην χάσει τον σκοπό του, ο οποίος είναι η ανάδειξη αθλητών και και οι διαπαιδαγώγηση τους. Στο αθλητικό κομμάτι, το όραμά μας είναι ένα καθαρό και γρήγορο μπάσκετ, να παλεύουμε κάθε παιχνίδι στα ίσια και το χαιρόμαστε κάθε δευτερόλεπτο. Γιατί ο αθλητισμός πάνω από όλα είναι χαρά.

Θα σε δούμε στα ίδια χρώματα και του χρόνου;

Τα ίδια χρώματα πάντα θα έχω μέσα στην καρδιά μου ίσως του χρόνου να υπηρετώ τον αθλητισμό σε άλλο πόστο.