Επέτειος: 10 χρόνια από τη μεγαλύτερη επιτυχία του θρακιώτικου ποδοσφαίρου

Πολλές μπορούν να χαρακτηριστούν σημαντικές επιτυχίες στην ιστορία του θρακιώτικου ποδοσφαίρου. Από τον τελικό Κυπέλλου και τις ευρωπαϊκές εξόδους της Ξάνθης, μέχρι το χρυσό παπούτσι του Αντώνη Αντωνιάδη, την κατάκτηση του Euro2004 από τους Ντέμη, Βρύζα και Βενετίδη ή το γκολ του Βασίλη Τοροσίδη στο Μουντιάλ του 2010 και την αναρρίχισή του στην Εθνική Ανδρών. Μία όμως στιγμή τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε το ορόσημο για την ανάπτυξή του, έτερον εκάτερον αν αυτή η επιτυχία δεν αξιοποιήθηκε όπως θα όφειλε.

Το να φτάνει στην κορυφή της Ελλάδας μια ομάδα μπορεί να συμβεί. Το να φτάνουν στην κορυφή της Ελλάδας την ίδα ημέρα δυο ομάδες, είναι κάτι σπάνιο. Το να είναι αυτές οι ομάδες αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα της περιοχής και όχι ένας συγκεκριμένος σύλλογος, καθιστά την επιτυχία μεγαλύτερη. Και όταν αναφερόμαστε σε αναπτυξιακά πρωταθλήματα, δηλαδή σε μικρά παιδιά που έχουν επιλεγεί ως επίλεκτοι να εκπροσωπήσουν τον νομό τους, τότε γίνεται αντιληπτό ότι η επιτυχία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία.

Κάπως έτσι θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε όλοι το γεγονός ότι στις 26 Απριλίου του 2009 η Μεικτή Ομάδα Νέων της ΕΠΣ Ξάνθης και η Μεικτή Ομάδα Παίδων της ΕΠΣ Θράκης αναδεικνύονταν πρωταθλήτριες Ελλάδος στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα της τότε επονομαζόμενης Future League, του πρωταθλήματος Μεικτών Ομάδων Ενώσεων δηλαδή.

Έκτοτε κατακτήθηκαν και άλλοι τίτλοι, αλλά ταυτόχρονα, όχι απλά την ίδια χρονιά αλλά και την ίδια ακριβώς ημέρα, στο ίδιο γήπεδο, να αναδεικνύονται πρωταθλήτριες Ελλάδος δυο ομάδες από την Θράκη και μάλιστα σε επίσημο πρωτάθλημα που αφορά αντιπροσωπευτικά τμήματα αναπτυξιακών ηλικιών, είναι κάτι που δεν είχε συμβεί μέχρι τότε και δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά.

Και το κυριότερο; Εκείνες οι κατακτήσεις στο γήπεδο της Βάρης στην Αθήνα, όπου είχαν διεξαχθεί οι τελικοί, αφορούσαν ομάδες με παίκτες που σήμερα πρωταγωνιστούν όχι απλά στο τοπικό ποδόσφαιρο αλλά και πανελλαδικά, για να μην πούμε και διεθνώς. Για παράδειγμα, mvp της ομάδας της Ξάνθης είχε αναδειχθεί σε εκείνο των τελικό του Πρωταθλήματος Νέων ο νυν αρχηγός της ΑΕΚ Πέτρος Μάνταλος.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, στον τελικό του Πρωταθλήματος Νέων της Future League η ΕΠΣ Ξάνθης είχε επικρατήσει με 3-0 της ΕΠΣ Αχαΐας χάρη στα γκολ των Μάνταλου (37′, 55′) και Λέφη (40′), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα από το 56ο λεπτό αγωνιζόταν με 10 παίκτες λόγω της αποβολής του Τσαριτσάκη με δεύτερη κίτρινη.

Στην ενδεκάδα εκείνου του τελικού είχαν ξεκινήσει οι Ζαρόπουλος, Καρασερίδης, Σερίφογλου, Αδαμάκης, Λέφης, Μελισσόπουλος Α., Κουτίνης, Καραπάτσιας, Ταχτσίδης, Μάνταλος και Τσαριτσάκης. Στην αποστολή συμμετείχαν ακόμα και οι Χαριτίδης, Ντόσκας, Βασιλειάδης, Αμουτζάκης, Τσομπανόπουλος, Κελεσιάδης και Μελισσόπουλος Ν.

Λίγο νωρίτερα, επίσης στο γήπεδο της Βάρης είχε γίνει ο μεγάλος τελικός στην κατηγορία των Παίδων με την ΕΠΣ Θράκη να νικά με 6-5 στα πέναλτι την ΕΠΣ Πειραιά (καονικός αγώνας 0-0). Για τους πρωταθλητές της Ροδόπης είχαν σκοράρει στην ρώσικη ρουλέτα οι Βοσνακίδης, Ανδρίκου, Γκαϊτατζής, Φαρασόπουλος, Καρανικολάος, και Μισιρλή Γ, ενώ η ομάδα είχε κάτω από τα δοκάρια της τον Αράπογλου.

Αναλυτικά, στην αρχική ενδεκάδα της ΕΠΣ Θράκης είχαν ξεκινήσει οι Αράπογλου, Μισιρλή Γ., Καρανικολάος, Βοσνακίδης, Κεχαγιάς, Φαρασόπουλος, Βασιλακάκης, Ανδρίκου, Γκαϊτατζής, Πεχλιβανόπουλος και Γωνιάδης. Στην αποστολή συμμετείχαν ακόμα οι Μορφακίδης, Μισιρλή Ο., Βιόπουλος, Παναγιωτίδης, Μαμούτ και Κοτζαμπάσης.

Βέβαια γεγονός είναι ότι βλέποντας 10 χρόνια μετά εκείνη την μεγάλη επιτυχία και των δυο ομάδων, μπορούμε να δούμε μεν παίκτες που προχώρησαν και πρωταγωνιστούν μέχρι τις μέρες μας αλλά και άλλους που χάθηκαν – και να αναρωτηθούμε τι συνέβη και ενδεχομένως κάποια από τα μεγάλα ταλέντα εκείνης της φουρνιάς δεν συνέχισαν…