Ο πρώην πρύτανης του ΔΠΘ αναλύει τα χαρακτηριστικά του serial killer της Κύπρου και απαντά στα ερωτηματικά για τον «Ορέστη»

Τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο ο «Ορέστης», ο αποκαλούμενος serial killer της Κύπρου ανήκει όντως σε αυτή την κατηγορία εγκληματία, εξέφρασε ο καθηγητής Εγκληματολογίας και πρώην υπουργός, Γιάννης Πανούσης, μιλώντας στο ethnos.gr.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η συγκεκριμένη κατηγορία εγκληματιών διαθέτει ειδικά χαρακτηριστικά. «Δεν νομίζω ότι είναι serial killer, πρέπει να το δούμε αν είναι. Πώς προκύπτει αυτό; Όποιος σκοτώνει πέντε ανθρώπους, γίνεται serial killer;», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Για να έχει εγκληματολογικά την έννοια του serial killer», είπε, «πρέπει να διαπράττει το έγκλημα συγκεκριμένες ώρες, με τον ίδιο τρόπο, σε συγκεκριμένη μέρα, να έχει συγκεκριμένο θυμα, συγκεκριμένη εμμονή, προκατάληψη ή μίσος».

Και συνεχίζει: «Ένας serial killer έχει μία συγκεκριμένη προκατάληψη και εμμονή να σκοτώνει συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων. Υπήρχαν serial killers που σκότωναν μόνο μαύρους, γιατί μισούν τους μαύρους, υπάρχει δηλαδή ένα μίσος φυλετικό, θρησκευτικό, εθνοτικό. Σκοτώνουν μία συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων είτε γιατί πιστεύουν ότι αυτό είναι θεάρεστο ή ότι έχουν χρέος απέναντι στην πατρίδα τους. Άλλοι πιστεύουν ότι ακούν φωνές. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες του serial killer. Στην περίπτωση όμως της Κύπρου δεν είμαστε ακόμη εκεί».

«Ένας serial killer έχει μία συγκεκριμένη προκατάληψη και εμμονή να σκοτώνει συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων»


Ο κ. Γιάννης Πανούσης τονίζει ότι ακόμη δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις και είναι βασικό να ανακαλύψουν οι Aρχές το κίνητρο του δολοφόνου. «Καταρχήν, να ξεκινήσουμε από το ότι οι serial killers δεν σκοτώνουν παιδάκια. Αν σκότωσε ένα παιδί μπορεί να το σκότωσε γιατί ήταν μάρτυρας στον φόνο της μάνας. Για να πούμε ότι είναι serial killer πρέπει να αποδειχθεί ότι το κίνητρό του είναι να σκοτώνει ξένες γυναίκες. Γιατί αν το κίνητρο ήταν το σεξ ή η εξουσία ή η μαγκιά και ήθελε να αποδείξει κάτι, τότε είναι άλλο πράγμα».

Serial killer Kύπρος: Ομολόγησε επτά φόνους ο «Ορέστης»

Ο κ. Πανούσης εκφράζει τις επιφυλάξεις του και υπογραμμίζει ότι πρέπει να αποδειχτεί «ότι o συγκεκριμένος άνθρωπος «σκότωνε τις Φιλιππινέζες γιατί ήταν Φιλιππινέζες». Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσαμε να εξετάσουμε τον όρο «serial killer».

Μπορεί όμως να σκοτώνει τις Φιλιππινέζες για ερωτικό πάθος, μπορεί γιατί έκανε το κέφι του και την πλάκα του και όχι γιατί ήταν Φιλιππινέζες. Προφανώς είναι -εάν αποδειχθεί- κατ’ επανάληψη δολοφόνος και για την ακρίβεια πολυκτόνος. Πρέπει να παραδεχθεί όχι αν σκότωσε αλλά γιατί σκότωσε και κάτω από ποιες συνθήκες σκότωσε – γιατί αν τη μία τη σκότωσε πάνω στην ερωτική πράξη, την άλλη γιατί του αντιμίλησε, την άλλη γιατί είχε βάλει ένα στοίχημα, αυτά δεν δείχνουν συμπεριφορά serial killer. Έχουμε βέβαια έναν άνθρωπο που σκοτώνει, αλλά μιλάμε για άλλο modus operandi», αναφέρει.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες εξελίξεις, ο «Ορεστης» έχει παραδεχτεί μέχρι τώρα επτά φόνους και οι κυπριακές Αρχές ανησυχούν πως η υπόθεση θα έχει συνέχεια.

Συγκεκριμένα, τη Μεγάλη Πέμπτη 25 Απριλίου ο 35χρονος παραδέχθηκε πρώτα τον φόνο της Maricar και στη συνέχεια ομολόγησε και παραδέχθηκε τη διάπραξη άλλων δύο υποθέσεων φόνου με τρία θύματα. Για την πρώτη υπόθεση υποστήριξε πως δεν θυμάται αν η κοπέλα ήταν από το Νεπάλ ή από την Ινδία και προσδιόρισε το έγκλημα το καλοκαίρι του 2018. Για τη δεύτερη υπόθεση ομολόγησε ότι διέπραξε άλλον έναν διπλό φόνο, μιας μητέρας και της ανήλικης κόρης της από τη Ρουμανία.

Οι κυπριακές αρχές βρίσκονται στη Ρούντα και ερευνούν το σημείο, ενώ θα γίνει προσπάθεια να ταυτοποιηθεί το πτώμα που βρέθηκε εκεί, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για τη γυναίκα, τον φόνο της οποίας παραδέχτηκε ο 35χρονος. Επιπλέον, αναζητούν τις τέσσερις σορούς των γυναικών που ο serial killer έχει παραδεχτεί ότι σκότωσε. Πλέον, οι κυπριακές Αρχές θεωρούν δεδομένο ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξάνεται διαρκώς, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των πτωμάτων, στις περιοχές που έχει υποδείξει ότι τις έχει πετάξει.

Ένα από τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Πανούσης είναι γιατί κάνει αυτά τα εγκλήματα τώρα στα 35 του. «Το δεύτερο που πρέπει να βρουν οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι είναι από ποια στιγμή ένας 35άρης άρχισε να λειτουργεί έτσι και γιατί. Γιατί δεν είναι 18 χρόνων, έχει περάσει μια ηλικία και κάποια στιγμή ξεκίνησε να σκέφτεται έτσι. Άρα, πρέπει να βρεθει τι ειναι αυτο που κινητοποίησε αυτή την ανθρωποκτόνο πρόθεση.

Επίσης, το γεγονός ότι περιμένει να βρεθεί ένα πτώμα και μετά να ομολογήσει – αν ομολογήσει και αν έχει κάνει μόνος του τα εγκλήματα. Γιατί ακόμη τίποτα δεν είναι βέβαιο. Υπάρχει μία αστυνομική εκδοχή, η οποία πρέπει να ελεγχθεί. Αν αυτά άρχισαν να συμβαίνουν στα 35 του πάει να πει ότι κάτι συνέβη και τον έκανε να ξεκινήσει αυτή την ιστορία. Επομένως, πρέπει να βρεθεί τι ήταν αυτό που τον ώθησε σε αυτά τα εγκλήματα. Είναι νωρίς ακόμη για να βγάλουμε συμπεράσματα…», καταλήγει.