Αθλητάμπουρας: Η επόμενη μέρα της παραμονής ΑΟΞ και οι πολιτικές παρουσίες σε Πηγάδια και τελικό ΕΠΣ Ξάνθης

Η Ξάνθη νίκησε τον Απόλλωνα και σε συνδυασμό με τα άλλα αποτελέσματα, εξασφάλισε από το βράδυ της Κυριακής την παραμονή της για 31η σεζόν στην Α’ Εθνική. Θα κάνει έτσι χαλαρό Πάσχα, με τους παίκτες και τους παράγοντες να έχουν πλέον το μυαλό τους σε αρνιά και μαγειρίτσες και όχι στον Άρη, το ματσάκι με τον οποίον την τελευταία αγωνιστική καθίσταται άνευ αξίας και σημασίας.

* * * * *

Σιγά σιγά όμως, μετά τις γιορτές, θα πρέπει να ξεκινήσει και η συζήτηση για την επόμενη μέρα. Γιατί οι αλλαγές στην ομάδα θα είναι κοσμογονικές. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο ενδεχόμενο να επισημοποιηθεί η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, κάτι που δεν απέκλεισε για ακόμα μια φορά ο Πανόπουλος. Ούτε πέντε ούτε δέκα ούτε 15 αλλά 18 (ναι, 18!!!) συμβόλαια πρωτοκλασάτων παικτών του φετινού ρόστερ λήγουν το καλοκαίρι και είτε θα πρέπει να ανανεωθούν είτε να αναζητηθούν οι αντικαταστάτες τους.

* * * * *

Ηδη ο Ζίβκο Ζίβκοβιτς αποχαιρέτησε με ένα συγκινητικό ινσταγκραμίσιο μήνυμα στα ελληνικά, αλλά δεν είναι ο μόνος που φεύγει. Στις 30/6 τελειώνει και το συμβόλαιο του αναπληρωματικού του Θανάση Γκαραβέλη και είναι προφανές ότι η Ξάνθη δεν μπορεί να μείνει μόνο με τον πιτσιρικά Σταθάκη κάτω από τα δοκάρια. Πρέπει να κινηθεί και για τον βασικό που θα κάθεται κάτω από τα δοκάρια.

* * * * *

Όχι όμως μόνο για αυτόν. Οι αρχηγοί Κώστας Φλίσκας, Δήμος Μπαξεβανίδης και Χρήστος Λισγάρας αλλά και οι Χόρχε Κασάδο, Ντίνις Αλμέιδα, Οκάν Χατζητερζόγλου, Σαλιμό Σιλά και Βασίλης Φασίδης επίσης έχουν συμβόλαια που λήγουν με το τέλος της σεζόν, κάτι που σημαίνει ότι στην άμυνα ο μόνος σίγουρος είναι ο Μίκαελ Ντίρεσταμ, άντε και ο Κώστας Θυμιάνης που προέρχεται από την ακαδημία και πρόσφατα έκανε στο Καραϊσκάκη το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα στο πρωτάθλημα.

* * * * *

Στον χώρο του κέντρου οι μόνοι που δεν φεύγουν είναι ο επιρρεπής στις κόκκινες Πέταρ Τζουρίτσκοβιτς και ο Ζαν Μπαριέντος, τα συμβόλαια των οποίων λήγουν το καλοκαίρι του 2020. Έναν χρόνο πιο μετά, το 2021 λήγει το συμβόλαιο του Μελιόπουλου, αλλά ακόμα και μέσα ενημέρωσης του Σαββίδη έχουν γράψει ότι έχει αποκτηθεί από τον ΠΑΟΚ και θα μετακομίσει στην Τούμπα το μεσημέρι. Από εκεί και πέρα, λήγουν τα συμβόλαια των Πάμπλο Ντε Λούκας, Αλεξάνταρ Κοβάσεβιτς, Κασά Καμαρά και Σοφιάν Καντά.

* * * * *

Στους δύο τερματοφύλακες, οκτώ αμυντικούς και τέσσερις μέσους που αποχωρούν αν δεν ανανεώσουν πρέπει να προσθέσουμε και τους τέσσερις επιθετικούς των οποίων επίσης τα συμβόλαια τερματίζονται. Ο λόγος για τον πρώτο σκόρερ της ομάδας Έρικ Γέντρισεκ που έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να παραμείνει καθώς βάζει πάνω από όλα την οικογένειά του στην οποία αρέσει η διαμονή στην Ξάνθη, ενώ έσπευσε να πανηγυρίσει και στα social media την παραμονή της, αλλά και τους Τζέφρι Σαρπόνγκ, Ματίας Κάστρο και Μπρίτο. Συμβόλαιο αλλά ως δανεικός σύμφωνα με το transfermarkt έχει μέχρι το 2021 ο Γουίλιαμ Ντε Αμορίμ, μέχρι το 2020 ο Ραφαήλ Μελισσόπουλους και ο προερχόμενος από τις ακαδημίες του ΑΟΞ Οκάν Σουλεϊμάν.

* * * * *

Συνολικά 18 συμβόλαια λήγουν και το πρώτο που καλείται να αποφασιστεί ενόψει της νέας χρονιάς είναι ποιοι θα γίνει προσπάθεια να μείνουν και κατά συνέπεια θα υπάρξουν συζητήσεις για την ανανέωση των συμβολαίων τους και για ποιους θα αναζητηθούν αντικαταστάτες και φυσικά ποιοι θα είναι αυτοί. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, πρέπει να υπάρχει και προπονητής που θα εισηγείται και θα λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις. Και ως γνωστόν, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα παραμείνει και μετά το καλοκαίρι ο Μίλαν Ράσταβατς.

* * * * *

– Οι XanthiFans απουσίασαν επισήμως από τις κερκίδες των Πηγαδίων και από το ματς με τον Απόλλωνα Σμύρνης, αν και ανεπίσημα κάποιοι προσπάθησαν να οργανώσουν την κερκίδα. Η ΠΑΕ έκοψε περίπου μόλις 850 εισιτήρια σε τόσο κρίσιμο αγώνα, ωστόσο τα επίσημα αποτέλεσαν σε προεκλογική περίοδο ιδανικό μέρος για… πολιτική πασαρέλα, κάτι που είχε συμβεί 24 ώρες πριν και στο γήπεδο του ΑΟΞ για τον τελικό του Κυπέλλου της ΕΠΣ Ξάνθης, εκεί όπου βρέθηκε υπερδιπλάσιος κόσμος.

* * * * *

Η αλήθεια είναι ότι προς έκπληξη όλων δεν είδαμε ούτε τη μία μέρα ούτε την άλλη κάποιον υποψήφιο περιφερειάρχη. Κανείς άλλωστε δεν είναι Ξανθιώτης, αλλά και κανείς δεν έδειξε να εκμεταλλεύεται την ευκαιρία. Αντίθετα, ο νυν αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης βρέθηκε και τις δυο μέρες στο γήπεδο, κάτι που συνήθιζε άλλωστε όλη τη χρονιά. Μην ξεχνάμε ότι πέρα από φίλαθλος είναι και πατέρας ποδοσφαιριστή με πολύ δυνατή παρουσία και εκτός Ξάνθης ενώ και ο ίδιος στα νιάτα του ασχολήθηκε με τη μπάλα.

* * * * *

Από υποψηφίους δημάρχους, ο Σάββας Μελισσόπουλος βρέθηκε τόσο στο γήπεδο του ΑΟΞ όσο και στα Πηγάδια, στα δεύτερα έχοντας στο πλευρό του και τον μπασκετικό Πάνο Σταυρακάρα, υποψήφιο με τον συνδυασμό του. Η φωτογραφία δεξιά αποδεικνύει του λόγου το αληθές, με τον Σταυρακάρα πάντα χαμογελαστό και τον Μελισσόπουλο σταθερά σοβαρό.

* * * * *

Και ο Μανώλης Τσέπελης επέλεξε να βρεθεί και στις δύο ποδοσφαιρικές εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου και να κάνει με όποιον τρόπο μπορούσε αισθητή την παρουσία του.

* * * * *

Στο γήπεδο του ΑΟΞ εθεάθη ακόμα ο απερχόμενος δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος Μπάμπης Δημαρχοπουλος αλλά και οι επίσης υποψήφιοι δήμαρχοι Ξάνθης Πασχάλης Λύρατζης και Γιάννης Παπαχρόνης. Είπαμε, πραγματική πασαρέλα – και να φανταστείτε περιορίζομαι μόνο στους υποψηφίους δημάρχους, δεν μπαίνω καν στην διαδικασία των υποψηφίων συμβούλων.

* * * * *

Είδα ακόμα τον δήμαρχο Αβδήρων Γιώργο Τσιτιρίδη, παρόλο που αυτή τη φορά δεν υπήρχε στον τελικό ενδιαφέρον για τον δήμο του αφού και οι δυο φιναλιστ ήταν ομάδες της Ξάνθης και μάλιστα οι δυο ιστορικότερες της πόλης, ο Ορφέας και η Ασπίδα, που πριν μισό αιώνα και κάτι συνενώθηκαν και δημιούργησαν τον ΑΟΞ. Πέρυσι ο Δήμος Αβδήρων μέχρι και το επίσημο πρόγραμμα της ΕΠΣ Ξάνθης είχε χρημτοδοτήσει για χάρη του Άρη Αβάτου.

* * * * *

Η παρουσία ωστόσο που ξένισε πολύ κόσμο ήταν εκείνη του Χουσεϊν Ζεϊμπέκ. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μακράν πρώτος σε σταυρούς στις εκλογές του 2015, δεν φημίζεται για τα φίλαθλα αισθήματά του και μόνον άλλη μια φορά μπορώ να θυμηθώ να βρίσκεται σε γήπεδο, στον τελικό Κυπέλλου της Ξάνθης με τον Ολυμπιακό το 2015, όταν όλη η Ξάνθη είχε μετακομίσει στο ΟΑΚΑ. Το γεγονός ότι βρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου σε τελικό Κυπέλλου ΕΠΣ τον τιμά μεν, αλλά φουντώνει και τις φήμες ότι πέρα από τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου, ίσως να έχουμε πιο σύντομα από τον Οκτώβριο που επιμένει να δηλώνει ο Τσίπρας και τις βουλευτικές, στις οποίες ο Ζεϊμπέκ αναμένεται να είναι εκ νέου υποψήφιος…

Ο Αθλητάμπουρας