Super League: Μια 11άδα tips για τον «τελικό» παραμονής της Ξάνθης με τον ήδη υποβιβασμένο Απόλλωνα

Φτάσαμε πλέον στην 29η και προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League και η Ξάνθη δίνει έναν θεωρητικά εύκολο αλλά σε κάθε περίπτωση πολύ κρίσιμο αγώνα, με τον οποίο θέλει να κάνει αποφασιστικό βήμα για την παραμονή της στη μεγάλη κατηγορία για 30η σερί χρονιά.

Ωστόσο το ματς με τον Απόλλωνα Σμύρνης κρύβει παγίδες, κυρίως αναφορικά με το άγχος που θα υπάρχει στους παίκτες της ομάδας της Θράκης και το παρασκήνιο που υπάρχει πίσω από αυτόν τον αγώνα. Όπως πριν από κάθε επίσημο ματς, πάμε να δούμε μια 11άδα tips για αυτό τον τελικό παραμονής, όπως έχει εξελιχθεί.

1. Αισίως η Ξάνθη έχει φτάσει τους 12 αγώνες χωρίς νίκη και αυτοί είναι πολλοί, με αποτέλεσμα η απόσταση από την 13η θέση των μπαράζ παραμονής να είναι μόλις ένας βαθμός και από την 14η του απευθείας υποβιβασμού δύο. Με δεδομένο ότι έχει το τελευταίο της παιχνίδι με τον Άρη εκτός έδρας, αυτή επίσκεψη του Απόλλωνα στην Ξάνθη γίνεται την καλύτερη χρονική στιγμή για να πάρει η ομάδα της Θράκης ένα υπέρ-απαραίτητο τρίποντο.

2. Η Ξανθη προέρχεται από πρόσφατες ήττες από ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακό αλλά αυτό δεν είναι το κριτήριο. Η συνολική παρουσία της τους πέντε τελευταίους μήνες δεν είναι καθόλου ευχάριστη για τον κόσμο της, που αντιλαμβάνεται ότι η σωτηρία θα έρθει έτσι κι αλλιώς οριακά.

3. Κανείς δεν ξεχνά ότι ο Μίλαν Ράσταβατς και οι παίκτες του ότι έγιναν τον Δεκέμβριο ή πρώτη ομάδα που κατάφερε να νικήσει ο Απόλλων Σμύρνης με το γκολ του Τομάς στο 59′. Και αυτό είχε συμβεί και πέρυσι, κάτι που σημαίνει ότι η κρισιμότητα του αγώνα απαιτεί προσοχή, για μια ομάδα που κλείνει 30 χρόνια στη μεγάλη κατηγορία και δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ.

4. Το ότι η Ξάνθη έχει την πέμπτη καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα δεν την βοηθά πολύ ως τώρα, παρά μόνο σε κάποιες ισοπαλίες, από τις 11 που έχει συνολικά, τις περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα. Βλέπετε, έχει και από τις χειρότερες επιθέσεις αφού η πτώση στην απόδοση του Γεντρισεκ δημιούργησε αφλογιστία στην επίτευξη του γκολ.

5. Ο Απόλλων έχει χάσει τα τέσσερα τελευταία, αφού στις 10 Μαρτίου πήρε τον 10ο και τελευταίο βαθμό, στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ. Πάντως στα δύο τελευταία άφησε τον Ατρόμητο και τον Παναιτωλικό στην αγωνία, αφού μπορεί να δέχτηκε γκολ στο πρώτο ημίχρονο, μέχρι το τέλος όμως έμεινε σε αυτό το αβέβαιο 1-0.

6. Η Ξάνθη έχει κερδίσει και τα επτά τελευταία ματς που υποδέχτηκε τον Απόλλωνα. Η αθηναϊκή ομάδα δεν έχει νικήσει ποτέ στην Ξάνθη, ενώ για τελευταία φορά έφυγε με βαθμό από εκεί τον Οκτώβρη του 1994, αφού ισοφάρισε δύο φορές την δεύτερη στο 89′ με κεφαλιά του Ντέμη Νικολαϊδη.

7. Το εντυπωσιακό στην ιστορία των δύο ομάδων είναι ότι σε 29 αγώνες τους 24 τους έχει κερδίσει ο εκάστοτε γηπεδούχος. Υπάρχουν ακόμα τέσσερις ισοπαλίες και ένα “διπλό” της Ξάνθης.

8. Σε αγωνιστικό επίπεδο ο Ράσταβατς για αυτόν τον τελικό δεν ανακοίνωσε αποστολή και έχει όλους τους παίκτες στην διάθεσή του, αφού την περασμένη εβδομάδα όρισε τους πάντες που ήταν τιμωρημένοι να εκτίσουν την ποινή τους στο Καραϊσκάκη. Απόντες, πάντως, για τον Σέρβο προπονητή είναι οι Ντε Λούκας, Φασίδης και Φλίσκας.

9. Από την πλευρά του ο Απόλλων Σμύρνης ανέβηκε με λεωφορείο στην Ξάνθη, καθώς υπήρξε πρόβλημα με την απευθείας πτήση και συγκεκριμένα έλλειψη εισιτηρίων ένεκα του ότι μπαίνουμε πλέον στην εορταστική περίοδο του Πάσχα. Ο Βελέντζας έχει εκτός πλάνων τον τραυματία Κύργια, τους Ναζλίδη, Ελ Χέλβε και Οριουέλα, όπως και τον τιμωρημένο Αγρόδημο. Πάντως η αποστολή θα επιστρέψει στην Αθήνα κανονικά με αεροπλάνο.

10. Διαιτητής της αναμέτρησης ο Πειραιώτης Τσαμούρης, με βοηθούς τους Φιλο από τη Βοιωτία και Βασιλόπουλο από τον Έβρο. Ο ορισμός Πειραιώτη διαιτητή έχει προκαλέσει σχόλια, δεδομένης της κόντρας αυτήν την περίοδο του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ, που φάνηκε και από την συμμαχία που είχε η ομάδα του Πειραιά με την ΑΕΚ στην εκλογή του νέου προέδρου της Super League. Υπέρ του Μηνά Λυσάνδρου ψήφισε και ο Απόλλων Σμύρνης ενώ στο μπλοκ του ΠΑΟΚ υπέρ Γκαγκάτση τάχθηκε η Ξάνθη, δημιουργώντας ένα ακόμα παρασκηνιακό στοιχείο που δημιουργεί ένταση ενόψει της βραδινής αναμέτρησης.

11. Με ενδιαφέρον αναμένεται τι θα γίνει με τον κόσμο, αν θα πάει στο γήπεδο ή όχι. Οι οργανωμένοι των XanthiFans επιμένουν στην αποχή τους μέχρι το τέλος της σεζόν μετά από όσα έγιναν στο ματς με τον ΠΑΟΚ – και αυτό θα είναι το τελευταίο ματς στα Πηγάδια αν δεν χρειαστεί μπαράζ. Και μέσα σε όλα αυτά, το παιχνίδι Ξάνθης – Απόλλωνα θα είναι το μοναδικό που δεν θα έχει και κάλυψη από την τηλεόραση σε απευθείας μετάδοση, αφού η ΕΡΤ προτίμησε να δείξει Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και Άρη και εξαστρόκισε στο ERT Play, δηλαδή στο ίντερνετ, αυτόν τον αγώνα. Το ThrakiSportS από νωρίς θα είναι στα Πηγάδια και λεπτό προς λεπτό θα καλύψει την προτελευταία αγωνιστική…