ΕΠΣ Ξάνθης: Μια 11άδα tips για τον 41ο τελικό Κυπέλλου ανάμεσα σε Ασπίδα και Ορφέα

Πραγματοποιείται το απόγευμα στο γήπεδο του ΑΟΞ ο φετινός μεγάλος τελικός του Κυπέλλου της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ξάνθης ανάμεσα στις δυο ιστορικές ομάδες της πρωτεύουσας του νομού, την Ασπίδα και τον Ορφέα.

To ThrakiSportS όπως πριν από κάθε μεγάλη διοργάνωση, σας παρουσιάζει μια 11άδα από tips για να πάτε διαβασμένοι στο γήπεδο του ΑΟΞ ή να παρακολουθήσετε μέσω του ThrakiSportS τον μεγάλο τελικό.

1. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Ορφέας και η Ασπίδα αναμετρώνται σε τελικό Κυπέλλου ΕΠΣ Ξάνθης. Η μοναδική άλλη ήταν την σεζόν 2003-2004, πριν 15 χρόνια δηλαδή, παραμονές του θριάμβου της Εθνικής στο Euro της Πορτογαλίας. Ο Ορφέας είχε επικρατήσει με 4-2 στην διαδικασία των πέναλτι, κανονική διάρκεια αγώνα και παράτασης 1-1. Ενα πρόσωπο που συνδέει εκείνον τον αγώνα με τον σημερινό είναι ο Χρήστος Σαμαράς. Τότε ήταν αρχηγός του Ορφέα και ως τέτοιος είχε σηκώσει το τρόπαιο. Τώρα είναι προπονητής της Ασπίδας. Θυμηθείτε το σχετικό αφιέρωμα του ThrakiSportS σε εκείνο το ματς με ένα κλικ ΕΔΩ.

2. Γενικά, συγκρούονται οι ομάδες που έχουν τις περισσότερες κατακτήσεις στα 40 χρόνια του θεσμού. Ο Ορφέας είναι πολυνίκης με 9 τρόπαια, η Ασπίδα έχει πέσει πλέον στην δεύτερη θέση με 7. Αναλυτικά η λίστα των τελικών από το 1978 μέχρι σήμερα με ένα κλικ ΕΔΩ.

3. Και οι δύο ομάδες προέρχονται από αποτυχημένες παρουσίες στους δύο τελευταίους τελικούς που έχουν λάβει. Πέρυσι ο Ορφέας ηττήθηκε από τον Άρη Αβάτου και το 2015 από τον Ηρακλή Νέου Ζυγου, ενώ η Ασπίδα το 2008 είχε ηττηθεί από τον ΑΟ Βιστωνίδας και το 2004 που είχε ηττηθεί από τον Ορφέα, όπως προναφέρθηκε.

4. Η χρονιά που ολοκληρώθηκε βρήκε μετά από πολλά χρόνια Ορφέα και Ασπίδα να εκπροσωπούν το ξανθιώτικο ποδόσφαιρο μαζί με τον Άρη Αβάτου στη Γ’ Εθνική. Προσθέστε και τον ΑΟΞ, την ομάδα που γεννήθηκε το μακρινό 1967 από την συγχώνευση του Ορφέα και της Ασπίδας, ο οποίος δίνει την Κυριακή τον δικό του τελικό στα Πηγάδια.

5. Πριν τον αγώνα θα υπάρχει πλούσιο τελετουργικό, όπως και στο ημιχρονο. Στο πλαίσιο αυτού η κάθε φιναλίστ θα κληθεί να τιμήσει από τρεις προσωπικότητες. Η Ασπίδα επέλεξε τον πρώην πρόεδρό τηςΑλέξανδρο Κυριακίδη, τον πρώην παράγοντά της Βασίλη Μπέρτο και τον παλαίμαχο παικτη της Θέμη Γεωργακόπουλ. Ο Ορφέας τον πρώην ποδοσφαιριστή και προπονητή του Αλέκο Βασιλειάδη και τους πρώην παίκτες Δημήτρη Αβραμίδη και Νίκο Δούλη που υπήρξαν και αρχηγοί της ομάδας.

6. Η Ασπίδα στην πρώτη φάση των ομίλων νίκησε με 8-0 εκτός έδρας τον ΑΠΟΞ και αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με τον Εχίνο και στην β’ φάση, επίσης με μορφή ομίλου, νίκηε με 5-0 την ΑΕΞ, με 3-0 τον Άρη Πετεινού και με 1-0 την Κεσσάνη Ερασμίου. Στα προημιτελικά επικράτησε εκτόε έδρας με 3-2 του Απόλλωνα Ξάνθης και με 1-0 στην έδρα της, ενώ στα ημιτελικά τέθηκε ξανά αντιμέτωπη με τον Εχίνο τον οποίο νίκησε με 2-0 εντός έδρας και με 5-0 εκτός.

7. Ο Ορφέας Ξάνθης στην πρώτη φάση νίκησε με 2-0 την Ασπίδα Πηγαδίων και με 8-0 τον Ερμή Μάνδρας, ενώ στην β’ φάση νίκησε στον Ζυγό τον τοπικό Ηρακλή με 5-2, αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 με τον Φίλιππο Δροσερού και επικράτησε με 5-1 της Βιστωνίδας. Στα προημιτελικά ξανάπαιξε με τον Ηρακλή Ζυγού με τον οποίον αναδείχθηκε ισόπαλος 3-3 εκτός έδρας και τον λύγισε με 2-1 στο γήπεδο του ΑΟΞ, ενώ στα ημιτελικά αν και έχασε με 2-1 από τον Άρη Αβάτου εκτός έδρας, τον νίκησε με 1-0 στον επαναληπτικό και πήρε ρεβάνς για την περσινή του ήττα στον τελικό.

8. Η αποστολή της Ασπίδας διανυκτέρευσε στο Ζ Palace και απαρτίζεται από τους παρακάτω 21 ποδοσφαιριστές: Χατζηγεωργίου, Κασάμπαλης, Μερακλής, Νικολούδης, Νταμπανλής, Σαμαράς, Ζώτος, Κοντογιαννίδης, Κυριαζίδης, Σαββόγλου Ρ., Πεντεζίδης, Κατσής, Δογανίδης, Χατζηπαπάς, Κωτίδης, Παπαδόπουλος, Χριστοφορίδης, Χατζηπαρασκευάς, Κούπας, Βαγιανός, Σαββόγλου Β.

9. Η αποστολή του Ορφέα συγκεντρώθηκε το μεσημέρι στο FresCo και αποτελείται από τους ακόλουθους 21 ποδοσφαιριστές: Ρούφος, Μαυρόπουλος Γ., Καραγκιόζης Β., Καραγκιόζης Ι., Χασάνογλου, Κατρανίτσας, Μακράκης, Τζαμπάζ Καρκατζάνης, Μπουνταγκίδης, Μαυρόπουλος Λ., Τορομανίδης, Σουκρή Ογλού, Πασχαλάκης, Ξαντινίδης, Χιντ Ιμέρ, Χαλήλ Ιμπράμ, Ζυκολάρι, Αραμπατζής, Μουμίνογλου, Τσιτάκ.

10. Διαιτητής του αγώνα έχει οριστεί ο Παναγιώτης Τσοπουλίδης, στον πρώτο του τελικό αλλά με εμπειρία σε ντέρμπι Ασπίδας – Ορφέα και μάλιστα στο συγκεκριμένο γήπεδο, αφού είχε σφυρίξει την μεταξύ των δυο ομάδων αναμέτρηση για το πρωτάθλημα τον περασμένο Οκτώβριο (τότε ο Ορφέας νίκησε με 4-0). Βοηθοί του θα είναι οι Ιλιας Εμπλιούκκαι Δημήτρης Τζιβαρτζίδης ενώ 4ος διαιτητής ορίστηκε ο Θεόδωρος Γιαπουντζής. Ωρα έναρξης των εκδηλώσεων έχει οριστεί στις 17:00 το απόγευμα, ενώ η σέντρα θα γίνει στις 18:00. Η γενική είσοδος έχει οριστεί στα 5 ευρώ, ενώ δωρεάν θα μπουν γυναίκες και παιδιά. Η ΕΠΣ Ξάνθης φιλοδοξεί, δεδομένης και της προεκλογικής περιόδου, το ματς να αποτελέσει γιορτή για το τοπικό ποδόσφαιρο και συνολικά την τοπική κοινωνία, ενώ θα φροντίσει να υπάρχει και βιβλιαράκι για το match game. Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος, εννοείται ότι θα ακολουθήσει παράταση και πέναλτι, μέχρι να αναδειχθεί ο 41ος κυπελλούχος Ξάνθης. Απευθείας κάλυψη θα υπάρχει από το ThrakiSportS.

11. Ο κυπελλούχος αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θα λάβει μέρος στο Κύπελλο Ερασιτεχνών, αφού καταργήθηκε και πλέον θα έχει δικαιωμα συμμετοχής στο Κύπελλο Ελλάδος με δυνατότητα, εφόσον προχωρήσει έναν-δυο γύρους, να παίξει και με επαγγελματικές ομάδες όπως πέρυσι ο Άρης Αβάτου. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν μόνο μια κυπελλούχος από την Ξάνθη έχει προχωρήσει στο Κύπελλο Ερασιτεχνών και το έχει κατακτήσει και αυτή ήταν η Ασπίδα στις αρχές της δεκαετίας του ’90.