Επέτειος: 30 χρόνια από την εξασφάλιση της ανόδου του ΑΟΞ στην Α’ Εθνική!!! Τα δημοσιεύματα της εποχής…

Συμπληρώνονται 30 χρόνια από την εξασφάλιση και μαθηματικά της ανόδου του ΑΟΞ στην Α’ Εθνική. Εκεί όπου ανέβηκε το 1989 και πλέον έχουμε φτάσει στο 2019 και παραμένει σταθερά η Ξάνθη, συμμετέχοντας στα μεγάλα σαλόνια με όποια ονομασία και αν έχουν αυτά στο πέρασμα των ετών.

Ήταν 16 Απριλίου του 1989 όταν εξασφαλιζόταν και μαθηματικά αυτή η άνοδος, τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος. Αυτό είχε δε επιτευχθεί με μια σημαντική εκτός έδρας νίκη με 3-0 μέσα στην Κατερίνη επί του Πιερικού. «Οι νικητές πραγματοποίησαν έξοχη εμφάνιση και χειροκροτήθηκαν ιπποτικά στο τέλος του αγώνα (…) Η ιστορία του Πιερικού δεν στάθηκε αρκετή για να εμποδίσει την φιλόδοξη Ξάνθη που απέδειξε ότι πανάξια της ανηκει μια θέση στους μεγάλους του ποδοσφαίρου μας», έγραφε την επομένη στο ρεπορτάζ του στο «Φως» ο ανταποκριτής της εφημερίδας Γ. Ολύμπιος.

Ο μεγάλος γκολτζής της εποχής Αχιλλέας Αδαμόπουλος είχε πετύχει τα δύο πρώτα τέρματα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη νίκη, ενώ μεγάλη εμφάνιση είχαν πραγματοποιήσει ο Μάκης Τζάτζος, Νίκος Κεχαγιάς και Μαρίνος Ουζουνίδης. Η Ξάνθη του Τάσου Αναστασιάδη είχε αγωνιστεί σε εκείνο το παιχνίδι με τους Γεωργούση, Χατζηαποστολίδη, Κεχαγιά, Παπαδόπουλο, Ουζουνίδη, Καρυπίδη, Γιοβανούδη, Μαρινάκη, Αδαμόπουλο (88′ Κωστένογλου), Τζάτζο (66′ Χαλκίδη) και Χατζόπουλο.

Τρκούβερτο γλέντι στήθηκε στην Ξάνθη μετά την εξασφάλιση της ανοδου. «Χιλιάδες Ξανθιώτες, παρά το ψιλόβροχο, ξεχύθηκαν στους δρόμους με κατεύθυνση την Κεντρική Πλατεία της πόλης, επίκεντρο των πανηγυρισμών. Ατέλειωτες πομπές αυτοκινήτων μπλόκαραν τους δρόμους και τα ασταμάτητα κορναρίσματα δεν άφησαν ασυγκίνητο κανέναν Ξανθιώτη», μετέδιδε ο Γιάννης Τσιλιγγιρίδης σε ρεπορτάζ της εποχής, που είχε επίσης φιλοξενηθεί στο «Φως των Σπορ».

«Στην Κατερίνη πήρε σάρκα και οστά η άνοδος μετά από 28χρονη προσπάθεια. Δικαιολογημένα λοιπόν ολόκληρη η Ξάνθη το γιόρτασε μέχρι τα ξημερώματα, όπου όλα τα νυχτερινά κέντρα γνώρισαν μεγάλες πιένες. Το γλέντι κορυφώθηκε όταν επέστρεψε η αποστολή της ομάδας. Οι θριαμβευτές της Κατερίνης αποθεώθηκαν κυριολεκτικά και έγιναν ένα κουβάρι με τους φιλάθλους, ενώ η μια σαμπάνια άνοιξε μετά την άλλη», αναφέρεται επίσης στο ρεπορτάζ που είχε στείλει στο «Φως των Σπορ» ο ανταποκριτής του στην Ξάνθη Γιάννης Τσιλιγγιρίδης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι τυχεροί ήταν οι εκατοντάδες φίλοι της Ξάνθης από όλη την Θράκη, που έφτασαν με κάθε τρόπο στην Κατερίνη και σίγουρα αποζημιώθηκαν. Άλλωστε εκείνη την εποχή υπήρχε σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι σήμερα η πανθρακική αίσθηση, με αποτέλεσμα η ιστορική επιτυχία να πανηγυριστεί έξαλλα τόσο στην Ροδόπη (που την ίδια μέρα πανηγύριζε και την άνοδο της ΑΕ Κομοτηνής στην Α’ Εθνική Βόλεϊ Ανδρών) όσο και στον Έβρο.

Το ThrakiSportS με αφορμή την μεγάλη αυτή επέτειο, ανέτρεξε στα αρχεία της εποχής και σας παρουσιάζει πως κατεγράφη το ρεπορτάζ του αγώνα που σφράγισε την άνοδο αλλά και εκείνο της επόμενης ημέρας μέσα από την πένα του Γιάννη Τσιλιγγιρίδη και την γλαφυρή ανταπόκρισή του στο «Φως»…