Επέτειος: 60 χρόνια από την ημέρα που η Ασπίδα Ξάνθης κόντραρε στα ίσια τον ΠΑΟΚ για το Κύπελλο Ελλάδος

Ήταν Απρίλιος του 1959 όταν η Ασπίδα Ξάνθης κληρώθηκε στο Κύπελλο Ελλάδας με τον ΠΑΟΚ, με το παιχνίδι όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο να έχει αρκετό ενδιαφέρον και από τις δυο πλευρές.

Εκείνη την περίοδο η Ασπίδα ήταν πραγματικά καλή ομάδα, αγωνιζόταν στην Β’ Εθνική Κατηγορία και πάλευε με αρκετές αξιώσεις για να ανέβει στην Α’ Εθνική.

«Μάλιστα αν θυμάμαι μετά από λίγους μήνες, το 1961, έδωσε αγώνες μπαράζ που είχαν αρκετά επεισόδια και κομμένα αυτιά στον Βόλο μαζί Αιγάλεω, Πανελευσιανιακό και Νίκη Βόλου για να ανέβει στην Α’ Εθνική (είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια 3ου Ομίλου) και στα μπαράζ τερμάτισε στην 4η και τελευταία θέση», σχολιάζει ο Μπάμπης Κυρλίδης σε παλιότερο αφιέρωμά του στο xanthifootball, από όπου και τα στοιχεία.

Επιστρέφοντας στο παιχνίδι Kυπέλλου, η Ασπίδα υποδεχόταν στις 15 Απριλίου στο γήπεδο του Ορφέως (νυν ΑΟΞ) τον ΠΑΟΚ που ερχόταν στην Ξάνθη με όλα τα ποδοσφαιρικά του αστέρια. Η αναμέτρηση είχε τόσο ενδιαφέρον που το Διοικητικό Συμβούλιο της Ασπίδας είχε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να εξασφαλίσουν άδεια οι στρατιωτικοί Χατζηαντωνίου, Τσαγγαλίδης, Μιχαλακίδης, Δαληκριάδης κ.α. ενώ παράλληλα είχε τονίσει στους φιλάθλους να έχουν κόσμια συμπεριφορά.

Η κανονική διάρκεια βρήκε τις ομάδες ισόπαλες χωρίς τέρματα όπως και η παράταση με την Ασπίδα να πραγματοποιεί εξαιρετική εμφάνιση μπροστά σε χιλιάδες φιλάθλους αλλά να μην μπορεί να παραβιάσει την εστία του Πρόγιου που έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της ποδοσφαιρικής του καριέρας.

Μετά από αυτό το αποτέλεσμα οι ομάδες ανανέωσαν το ραντεβού τους αλλά σε διαφορετικό σημείο, στο γήπεδο της Τούμπας.

Στον επαναληπτικό της Τούμπας, με αρκετή βροχή, ο ΠΑΟΚ νίκησε με σκορ 5-1 και προκρίθηκε στην επόμενη φάση. Η Ασπίδα παρά το εις βάρος της σκορ έπαιξε σπουδαία μπάλα με τους αδερφούς Χατζηαντωνίου και τον Γιαννακόπουλο να ξεχωρίζουν.

Το σκορ άνοιξε στο 19ο λεπτό ο Ραπτόπουλος που πέτυχε το 2-0 λίγο πριν την λήξη του ημιχρόνου. Ο Νικολαίδης έκανε το 3-0, στο 68ο και πάλι ο Ραπτόπουλος το 4-0 και στο 72ο Κουιρουκίδης έκανε το 5-0. Το τέρμα για την Ασπίδα σημείωσε στο 78′ ο Δερμεντζόπουλος. Αξίζει να σημειώσουμε πως στο 1-0 η Ασπίδα είχε δοκάρι με τον Χατζηαντωνίου.

Για την Ασπίδα είχαν αγωνιστεί οι Καζακόπουλος, Τσαγκαλίδης, Γιαννακόπουλος, Εριφίδης, Σερίφ Αλή, Μπαλτατζής, Χατζηαντωνίου, Μιχαλακόπουλος, Χατζηαντωνίου, Παντελίδης και Δερμεντζόπουλος.