Αθλητάμπουρας: Τα δίλημμα της Ξάνθης στην κόντρα ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, η «πράσινη» πρόταση στον Στοάκη και το «αντάρτικο» των συριζαίων βουλευτών

Κρίσιμο διοικητικό συμβούλιο έχει την Τρίτη η Λίγκα για την εκλογή νέου προέδρου μετά την παραίτηση του «γαύρου» Μπαταγιάννη και όλα δείχνουν ότι θα εξελιχθεί σε μια κόντρα δικεφάλων. Μετα από πολύ παρασκήνιο, τις τελευταίες ώρες όλα δείχνουν ότι θα πάμε σε μια κόντρα ανάμεσα στον Λυσσάνδρου που προτείνει η ΑΕΚ και τον Μάκη Γκαγκάτση του ΠΑΟΚ. Θα συγκρουστούν τα βουβάλια, θα την πληρώσουν τα βατράχια. Όπως η Ξάνθη.

Ο πρόεδρος (και διευθύνων σύμβουλος) της Ξάνθης Άρης Πιαλόγλου εκπροσωπεί την ΠΑΕ στα κρίσιμα συμβούλια της Λίγκας. Ο αντιπρόεδρος Γ. Στράτος, που είναι και έμπειρος σε αυτά τα συμβούλια, αγνοείται εδώ και αρκετό καιρό…

Στην καταμέτρηση οι περισσότεροι μόνο μαντεψιές μπορούν να γίνουν για την ψήφο που θα δώσει ο Άρης Πιαλόγλου, ο οποίος εκπροσωπεί στις τελευταίες συνεδριάσεις τον ΑΟΞ δημιουργώντας ερωτηματικά για τον ρόλο στην ομάδα του αντιπροέδρου του θρακιώτικου συλλόγου Γιώργου Στράτου, ο οποίος υποτίθεται ότι είχε αναλάβει αυτόν τον ρόλο και διετέλεσε μάλιστα και πρόεδρος της Λίγκας. Οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένη την Ξάνθη στο άρμα του ΠΑΟΚ, άρα ψήφο στον Γκαγκάτση. Αλλά μην το δένετε και κόμπο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο Sportime, ο υφυπουργός Βασιλειάδης θεωρεί πως «ο Λυσάνδρου είναι ένας αξιόλογος ποδοσφαιρικός παράγοντας, εξαιρετικός νομικός με ανοιχτό μυαλό και πρωτοποριακές ιδέες». Και ο έγκριτος νομικός από την πλευρά του «πιστεύει πως ο Βασιλειάδης θα μπορέσει να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις 7 ΠΑΕ της ΕΡΤ». Στις επτά ΠΑΕ είναι ως γνωστόν και η Ξάνθη που αν αληθεύει το δημοσίευμα, ίσως κληθεί με τις άλλες ομάδες «να ψηφίσει αβίαστα και ελεύθερα Λυσάνδρου για να μη χάσουν την κρατική επιχορήγηση».

Σκληρή η κόντρα Μελισσανίδη – Σαββίδη (και) για την προεδρία της Super League και στην μέση φαίνεται ότι βρίσκεται η ψήφος του Πιαλόγλου για λογαριασμό της Ξάνθης

Αν δεν προχωρήσει η αρχικά φημολογούμενη υποψηφιότητα Κοξένογλου, που ως ανιψιά του μακαρίτη του Κοντοβαζαινίτη θα μπορούσε αναφανδόν να στηριχθεί από τους Θρακιώτες, ένα λευκό θα ήταν ωραία λύση για την Ξάνθη, που μας έχει συνηθίσει άλλωστε σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου. Μόνο που η κατάσταση είναι τόσο τεταμένη, που στην προκειμένη περίπτωση η ισορροπία σε τόσο τεντωμένο σκοινί μπορεί τελικά να κάνει και τον Τίγρη και τον Ιβάν να στραφούν εναντίον σου, στη λογική ότι όποιος δεν είναι μαζί μας είναι απέναντί μας. Και όταν δεν έχε εξασφαλιστεί η παραμονή και είσαι ένα μικρό βατραχάκι, δεν θες ταυτόχρονα να πας απέναντι και στα δύο βουβάλια.

* * * * *

Μην δένετε και κόμπο πάντως ότι η αναδιάρθρωση θα ισχύσει όπως ακριβώς την ξέρουμε. Αφενός, δεν έχει έρθει ακόμα στη Βουλή η σχετική τροπολογία για να ψηφιστεί. Αφετέρου, υπάρχει τις τελευταίες ημέρες ένα… αντάρτικο βουλευτών, που δείχνουν να μην την επιθυμούν και απειλούν να μην την ψηφίσουν. Τα κριτήρια είναι τοπικιστικά, αλλά αρκούν για να μην ψηφιστεί, όταν είναι τόσο εύθραυστες οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες.

Για παράδειγμα, στην γειτονική Καβάλα και οι τρεις βουλευτές του ΣυΡιζΑ έχουν συνυπογράψει αίτημα στον Βασιλειάδη να μην ισχύσει η αναδιάρθρωση. Γιατί; Γιατί όπως λένε, ο ΑΟΚ ανέβηκε ως πρωταθλητής από τη Γ’ Κατηγορία και εφόσον ισχύσει, θα αγωνιστεί και τη νέα σεζόν στη Γ’ Κατηγορία. Βλέπετε, με δυο Super League από πάνω της, η Football League θα είναι η τρίτη τη τάξει κατηγορία των εθνικών πρωταθλημάτων και η Γ’ Εθνική μόνο κατ’ όνομα θα είναι έτσι, στην πραγματικότητα θα είναι Δ’ Εθνική.

Εφόσον όμως μιλάμε για Δ’ Εθνική, γιατί να μην κάνουμε δέκα τους ομίλους από τους οκτώ, να χωρέσουν παραπάνω ομάδες; Ο ίδιος ο υφυπουργός μιλώντας από την Θεσσαλονίκη, δήλωσε ανοιχτός σε προτάσεις για να διορθωθούν τυχόν αδικίες από την αναδιάρθρωση στα χαμηλά στρώματα. Γιατί λοιπόν δεν ξεσηκώνονται οι τρεις Εβρίτες βουλευτές, απαιτώντας από τον απόφοιτο της Νομικής Κομοτηνής μια τέτοια αλλαγή; Γιατι οι Εβρίτες; Γιατί βάσει τελικής βαθμολογίας, σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να σωθεί ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης. Είναι τέταρτος από το τέλος, αλλά αν χάσει και την δεύτερη ένσταση που έχει κατατεθεί σε βάρος της η Πέρνη, παίζει και το ενδεχόμενο να βρεθεί οριακά κάτω από την γραμμή. Και εκεί που είναι πάντως, πιθανότητες έχει. Αρκεί βέβαια να γίνουν συντονισμένες κινήσεις.

Οι τρεις συριζαίοι βουλευτές της Ξάνθης θα μπορούσαν να αποτρέψουν με την (μη) ψήφο τους στην αναδιάρθρωση τον ενδεχόμενο υποβιβασμό της Ξάνθης. Και ό,τι ισχύει για αυτούς, ισχύει προφανώς και για τους βουλευτές των νομών των άλλων ομάδων που υποβιβάζονται ή δεν προβιβάζονται. Πρέπει να επιστρατεύσει ό,τι γνώσεις έμαθε στη Νομική Κομοτηνής ο υφυπουργός Αθλητισμού, για να μην την πατήσει από συντρόφους του….

Οι συριζαίοι βουλευτές, ξέροντας ότι χωρίς την ψήφο τους αναδιάρθωση δεν περνάει ούτε για την Super League, μπορούν να διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό για τον τόπο τους. Και αυτό δεν αφορά μόνο τους Εβρίτες ή τους Καβαλιώτες; Και από το Ηράκλειο έχει ξεσηκωθεί κόσμος για να μην πέσει ο ΟΦΗ. Και από το Βόλο για να ανέβει η Νίκη. Και οι τρεις ξανθιώτες θα μπορούσαν να αντιδράσουν αν στραβώσει το πράγματα με την Ξάνθη. Ας πούμε, βγαίνει τρίτη από το τέλος και πέφτει. Τρεις βουλευτές, όσους έχει ο ΣυΡιΖα στην Ξάνθη αρκούν για να μην ψηφιστεί η αναδιάρθρωση, να μην θεσπιστεί η SL2 και κατά συνέπεια να μην πέσουν 3+1. Και να γίνουν τοπικοί ήρωες στους XanthiFans.

Γενικά, όταν είναι τόσο εύθραυστα τα πράγματα, μπορεί ο καθένας να πηγαίνει στον Βασιλειάδη, να προτείνει μια τροποποίηση που συμφλερει την ομάδα του τόπου του, στην ανάγκη να απειλεί και τελικά να ψηφίζει μεν, αλλά εξασφαλίζοντας κάποια ανταλλάγματα. Ας πούμε, να γίνουν οι όμιλοι της Γ’ Εθνικής γίνουν παραπάνω, να σωθούν επιπλέον μια-δυο ομάδες από κάθε φετινό όμιλο και οι νέοι που θα φτιαχτούν είναι περισσότερο περιορισμένοι γεωγραφικά, μειώνοντας τα έξοδα των μετακινήσεων για τους συλλόγους. Σου λέει, υποβαθμίζεται που υποβαθμίζεται η Γ’ Εθνική, κάντο τουλάχιστον σωστά ώστε να μειωθούν και τα έξοδα. Και κυρίως να χαρούν οι παράγοντες και οι οπαδοί, που είναι και ψηφοφόροι.

* * * * *

Ο Βασίλης Στοάκης λίγες ώρες μετά τον υποβιβασμό της ομάδας της ΑΕ Κομοτηνής από την Volley League κατέγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό κάποιες σκέψεις σχετικά με όλα όσα έζησε την φετινή σεζόν ως υπεύθυνος επικοινωνίας του συλλόγου. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν αρκετά εγκωμιαστικά σχόλια για το έργο του, αλλά ξεχώρισε η διαδικτυακή πρόταση του πρώην προέδρου του ΑΟ Ορεστιάδας Βασίλη Γκιζάνη. «Πραγματικά είσαι ένας ακούραστος εργάτης και μεγάλος επαγγελματίας που είναι πολύς για τα ελληνικά δεδομένα!! Σε περιμενουμε να κάνουμε τον ΑΟΟ πάλι μεγάλο».

Η δημόσια αυτή πρόταση ωστόσο, αφενός δεν ξέρουμε πως ελήφθη από τους διοικούντες της ομάδας της Κομοτηνής, αφετέρου αποτέλεσε αφορμή για να ξεσπάσει ένας εμφύλιος πόλεμος στην Ορεστιάδα. Ο Ορεστιαδίτης δημοσιογράφος Δημήτρης Αρβανιτίδης, εκ των φίλων και συνεργατών του ThrakiSportS από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του, αφού έπλεξε το εγκώμιο του Στοάκη, τον συνέστησε προσοχή στις επόμενες κινήσεις. «Πρόσεχε τις “προτάσεις” που σου έρχονται από τον αγαπημένο μας τόπο που μακάρι να δούμε ξανά ψηλά…», έγραψε ο Αρβανιτίδης και άρχισε το διαδικτυακό… ξεκατίνιασμα.

Ο Γκιζάνης αποφάσισε να απαντήσει, ο Αρβανιτίδης να ανταπαντήσει, ο Γκιζάνης να ματαξαναπαντήσει, ο Αρβανιτίδης να το συνεχίσει και η διαδικτυακή μονομαχία μεταξύ των δύο ανδρών χτύπησε κόκκινο, μέχρι που έληξε με τον Γκιζάνη να κατευνάζει τα πνεύματα ρίχνοντας την προσοχή στις επιτυχίες του ΑΟ Ορεστιάδας στα τμήματα υποδομής. Από το 2015 και μετά, από την ημέρα της ανόδου στα μεγάλα σαλόνια δηλαδή, υπήρχε μεγάλη πόλωση στην πόλη της Ορεστιάδας, που είχε ως αποτέλεσμα την απαξίωση του αθλήματος στα μάτια του κοινού της άλλοτε μητρόπολής του. Μένει να φανεί αν η πρόταση Γκιζάνη θα πάρει επίσημη μορφή από την διοίκηση Δραχτίδη. Αν αυτό συμβεί και καταφέρει να αποσπάσει το «ναι» του Στοάκη σίγουρα θα κάνει μία πολύ δυνατή εκκίνηση σε επικοινωνιακό επίπεδο, καθώς αγωνιστικά ελπιδοφόρα δείγματα γραφής δείχνουν οι ακαδημίες του συλλόγου. Ας προσέχουν μονάχα, μην μπουν τίποτα ιδέες στον Τσολακίδη του Άθλου, που είναι άλλωστε μια κατηγορία παραπάνω από τον ΑΟΟ και θα παίζει του χρόνου αντίπαλος της ΑΕ Κομοτηνής στην Α2…

Ο Αθλητάμπουρας