Από… επιθετικός στα τσικό της Ξάνθης, κορυφαίος αμυντικός στη La Liga μπροστά από Βαράν και Πικέ

Ο Δημήτρης Σιόβας αναδεικνύεται ο καλύτερος αμυντικός στη La Liga, μπροστά από Ραφαέλ Βαράν και Ζεράρ Πικέ. Ο δραμινός διεθνής στόπερ που συστήθηκε στο ευρύ κοινό μέσα από την ακαδημία της Ξάνθης, έχει κερδίσει 105 εναέριες μονομαχίες, που τον κατατάσσουν στην κορυφή της σχετικής κατάταξης.

Ο Σιόβας ξεκίνησε από τους Νέους της Ξάνθης, παίζοντας ως επιθετικός και στη συνέχεια, στον Πανιώνιο γύρισε σιγά-σιγά προς τα πίσω για να καθιερωθεί τελικά ως στόπερ. Το καλοκαίρι του 2012, όταν ο Ερνέστο Βαλβέρδε ολοκλήρωσε τη δεύτερη θητεία του στον Ολυμπιακό, στην έκθεση που παρέδωσε στη διοίκηση, αναφέρθηκε στον Σιόβα, λέγοντας ότι θα έπρεπε να τον “κατευθύνουν” προς τη θέση του αμυντικού χαφ, γιατί κατά τη γνώμη του, τα προσόντα του ήταν τέτοια που θα μπορούσαν ευκολότερα να τον καθιερώσουν ως έναν ανασταλτικό μέσο παρά ως κεντρικό αμυντικό.

Τελικά ο παίκτης “παρέμεινε” στα μετόπισθεν και εκεί έχτισε την μέχρι σήμερα καριέρα του, πρώτα στον Ολυμπιακό (2012-2017) και εδώ και δύο χρόνια στην ισπανική Λεγανές. Μάλιστα, μια έρευνα που διαβάζουμε στο Sport24 τον χαρακτηρίζει κορυφαίο αμυντικό του ισπανικού πρωταθλήματος, ενός από τα κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου, στο οποίο καλείται να αντιμετωπίσει παίκτες όπως ο Λιονέλ Μέσι (φωτο).

Ο 31χρονος κεντρικός αμυντικός έχει αγωνιστεί φέτος σε 31 παιχνίδια της Λεγανές και έχει σημειώσει 1 γκολ. Συνολικά με την ομάδα της Μαδρίτης έχει κάνει 77 συμμετοχές από το 2017. Αναδεικνύεται μέχρι σήμερα στη La Liga ως ο καλύτερος αμυντικός στις εναέριες μονομαχίες, έχοντας κερδίσει 105, ενώ έχει χάσει μόλις 23 (82%).

Αυτή η επίδοση τον κατατάσσει στην πρώτη θέση, μπροστά μάλιστα από τον στόπερ της Ρεάλ Μαδρίτης και Παγκόσμιο Πρωταθλητή του 2018 με την εθνική Γαλλίας, Ραφαέλ Βαράν, με τρίτο τον παίκτη της Μπαρτσελόνα, Ζεράρ Πικέ.

Ακόμη όμως και στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, η θέση που καταλαμβάνει ο πρώην παίκτης της Ξάνθης, του Πανιωνίου και του Ολυμπιακού είναι ιδιαίτερα τιμητική. Συνυπολογίζοντας, εκτός από το ισπανικό πρωτάθλημα, το ιταλικό, το γαλλικό, το αγγλικό και το γερμανικό, ο Σιόβας είναι στην 7η θέση.

Μπροστά του βρίσκονται οι Μαρσέλο Γκέντες (Λιόν), Χάρι Μαγκουάιρ (Λέστερ), Βίρτζιλ φαν ντάικ (Λίβερπουλ), Σέιν Ντάφι (Μπράιτον), Πάμπλο Νασιμέντο (Μπορντό) και Κριστοφέρ Ζουλιέν (Τουλούζ), ενώ πίσω του στην 8η θέση ο Ματς Χούμελς της Μπάγερν Μονάχου.

Τη σχετική έρευνα διενήργησε το CIES Football Observatory (διεθνές κέντρο αθλητικών σπουδών). Δείτε την κατάταξη στη La Liga: