Νίκος Αλαβάντας-Χάρης Μπανιώτης: Οι δύο Θρακιώτες του τελευταίου πρωταθλήματος του ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ μετρά αντίστροφα για να στεφθεί, πιθανότατα αυτήν την Κυριακή και μαθηματικά πρωταθλητής Ελλάδος για μόλις τρίτη φορά στην ιστορία του.

Ενα πρωτάθλημα έχει κατακτήσει ο δικέφαλος του Βορρά το 1976 και ένα δεύτερο στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου το επίσης μακρινό 1985, δηλαδή 34 χρόνια πριν.

Σε εκείνη την θρυλική ομάδα που με απολογισμό 19 νίκες, 8 ισοπαλίες και 3 ήττες (54–26 τέρματα), πέρα από τους Γιώργο Σκαρτάδο, Χρήστο Δημόπουλο, Γιώργο Κωστίκο και Ιβάν Γιούρισιτς που μνημονεύονται ως κορυφαίοι, είχαμε και δυο Θρακιώτες. Βέρους Θρακιώτες.

Ο ένας είναι ο Νίκος Αλαβάντας, που φόρεσε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού της ομάδας. Με καταγωγή από τον Κριό Τριγώνου Ορεστιάδας, είναι όνομα συνειφασμένο με την ιστορία της. Βρέθηκε στον ΠΑΟΚ για 12 χρόνια, πριν κλείσει την καριέρα του στην Ξάνθη, όταν ανέβηκε στα μεγάλα σαλόνια της Α’ Εθνικής. Σήμερα διατηρεί καφενείο στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, όπου και μένει μόνιμα.

Ο άλλος είναι ο Χάρης Μπανιώτης. Γεννημένος στην Κομοτηνή το 1960, μετακόμισε για οικογενειακούς λόγους στη Θεσσαλονίκη, έγινε μέλος των τμημάτων υποδομής του ΠΑΟΚ και από το 1979 προβιβάστηκε στην ανδρική ομάδα, με την οποία έφτασε στην κορυφή το 1985. Αρχικά χρησιμοποιούνταν σε θέση αμυντικού χαφ και σέντερ φορ, όταν έγινε επαγγελματίας όμως, μετετράπη σε στόπερ.

Οι δυο τους τα προηγούμενα χρόνια επέστρεψαν στην Τούμπα για να τιμηθούν, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ να βραβεύει μεγάλες μορφές του παρελθόντος, οι οποίες έχουν γράψει ιστορία με την ομάδα. Την άλλη εβδομάδα δεν αποκλείεται να βρεθούν και πάλι στην Τούμπα, να γιορτάσουν μαζί με τους οπαδούς τον αθλο της αρμάδας του Λουτσέσκου 34 χρόνια μετά από τον δικό τους…