Υπεγράφη στην Sportexpo το μνημόνιο για την βαλκανική διεκδίκηση του Euro 2028 και του Μουντιάλ 2030

Με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας για την από κοινού υποψηφιότητα διεκδίκησης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου του 2028 και του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2030 από την Ελλάδα, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία επισφραγίστηκε σήμερα και επίσημα στη Θεσσαλονίκη η έναρξη της συνεργασίας των Βαλκανικών χωρών στο πλαίσιο της Sportexpo 2019.

Προηγήθηκε συνάντηση εργασίας του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη με τους ομόλογους του της Σερβίας Vanja Udovicic, της Βουλγαρίας Krasen Kralev και της Ρουμανίας Bogdan Matei, παρουσία εκπροσώπων των Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών και στη συνέχεια υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας που σηματοδοτεί «μια ιστορική μέρα για τους λαούς μας και μια νέα σελίδα για την περιοχή. Ανοιχτά Βαλκάνια και τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο των εξελίξεων», όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης.

Αναλυτικά η δήλωση του Υφυπουργού Γ. Βασιλειάδη:

«Υπογράψαμε σήμερα μαζί με τους ομολόγους μου της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Βουλγαρίας παρουσία των εκπροσώπων των ομοσπονδιών μας, το μνημόνιο συνεργασίας για τη διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου του 2028 και του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2030.

Ξεκινάμε μια κοινή πορεία, με αισιοδοξία, χαμόγελο, σοβαρότητα, επίγνωση της πραγματικότητας και με βασικό γνώμονα καλύτερες μέρες γι αυτήν εδώ την περιοχή, που συνήθως απασχολεί την Υφήλιο με αρνητικές ειδήσεις. Εμείς θέλουμε αυτό να το αλλάξουμε.

Να δείξουμε ότι πρωτοπορούμε, μπορούμε να κάνουμε πράγματα μαζί και το ότι υπογράφεται το μνημόνιο εδώ στη Θεσσαλονίκη δείχνει και την πολιτική μας θέση για την επόμενη μέρα, με ανοιχτά Βαλκάνια και την πόλη αυτή επίκεντρο των εξελίξεων. Είναι μια πολύ μεγάλη μέρα, προχωράμε δυνατά για να κατακτήσουμε το όνειρο».

Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Βασιλειάδης με συνέντευξή του στον Γ. Γιαγκίνη για το euronews είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να φιλοξενηθούν αγώνες της διοργάνωσης στην Θράκη, καθώς τα γήπεδα που καταρχήν θα αναφερθούν στον φάκελο είναι το ΟΑΚΑ, το Καραϊσκάκη, η Αγια Σοφια στη Νέα Φιλαδέλφια και η νέα Τούμπα και εφόσον χρειαστεί, το Παγκρήτιο, το Πανθεσσαλοκό και το Παμπελοπονησιακό.

Ωστόσο γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ενδεχόμενη ανάληψη της διπργάνωσης θα έχει μεγάλα οφέλη και για την περιοχή της Θράκης, αφού δεν αποκλείεται κάποιες χώρες να επιλέξουν λόγω των εγκαταστάσεων και του προπονητικού κέντρου της Ξάνθης να έχουν την περιοχή μας ως βάση τους την περίοδο της διοργανωσης.