Αθλητάμπουρας: Οι εξελίξεις στον Εθνικό, ο μεθυσμένος γιατρός και το «ποντιακό» αδιέξοδο στην ΕΠΟ

Επιστολή έστειλε ο Ασλανίδης στην ΕΠΟ και ζήτησε ως πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ να συνδυαστεί ο φετινός τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας με την ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο. Βλέπετε, φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Ποντιακή Γενοκτονία και όλα δείχνουν ότι ο τελικός θα είναι ανάμεσα σε δυο προσφυγικά σωματεία, τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, που έχουν Πόντιους διοικητικούς ηγέτες.

Στην επιστολή ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη ημέρα μνήμης για την ποντιακή γενοκτονία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου και η φετινή ημερομηνία συμπίπτει με τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία, που αναγνώρισε η Βουλή των Ελλήνων στις 24 Φεβρουαρίου 1994. Η πρόταση της ΑΕΚ στην ΕΠΟ είναι να διοργανωθεί τελετουργικό πριν από την έναρξη και να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή.

Στην ΕΠΟ προτίμησαν να μην απαντήσουν αμέσως, αλλά εκείνος που έσπευσε να επικροτήσει την πρόταση της ΑΕΚ ήταν ο υιός Σαββίδης. Ο Γιώργος του Ιβάν χειροκρότησε στα social media την πρόταση, δείχνοντας ότι και ο ΠΑΟΚ συναινεί στο αίτημα. Και έτσι η διοίκηση Γραμμένου ήρθε σε… αδιέξοδο, δεδομένου του δεδικασμένου που έχει δημιουργήσει με το ζήτημα της Ποντιακής Γενοκτονίας η Πειθαρχική της ΕΠΣ Θράκης με την περίφημη απόφαση για την ΠΑΕ Ποντίων, η οποία πλέον έχει επικυρωθεί από την Επιτροπή Εφέσεων του Προέδρου Εφετών Δημήτρη Σκουτέρη.

Η «απαγορευμένη» φανέλα της ΠΑΕ Ποντίων με το «απαγορευμένο» σύνθημα «Δεν ξεχνώ Πάντα τιμώ»

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή την επέτειο της ποντιακής γενοκτονίας, η ΠΑΕ Ποντίων την περσινή σεζόν είχε βγάλει μια επετειακή φανέλα με την φράση «Δεν ξεχνώ, πάντα τιμώ». Μετά από αντιδράσεις φορέων της μειονότητας που αμφισβητούν τη γενοκτονία και φρόντισαν να θυμίσουν ότι η FIFA και η UEFA απαγορεύουν τα πολιτικά μηνύματα και συνθήματα, η Πειθαρχική της ΕΠΣ Θράκης με οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία της ΕΠΟ έσπευσε να τιμωρήσει την ΠΑΕ Ποντίων. Σε τρεις αγώνες που η ομάδα επέλεξε να φορέσει την φανέλα, οι διαιτητές δεν ξεκίνησαν τα ματς θεωρώντας ότι παραβιάζονται οι κανονισμοί με την συγκεκριμένη φανέλα και ο μακαρίτης πλέον διαιτητής Νίκος Ντοσίδης που είχε ξεκινήσει έναν αγώνα κανονικά, τιμωρήθηκε πειθαρχικά. Μοιραία η ΠΑΕ Ποντίων αποβλήθηκε από το πρωτάθλημα, μετά από τρεις μηδενισμούς, ενώ τελικά η απόφαση επικυρώθηκε από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, στην οποία προσέφυγε ο σύλλογος.

Τώρα εμφανίζονται να ζητούν από κοινού και η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ το αυτονόητο: να τιμηθεί η επέτειος από την ποντιακή γενοκτονία στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Όμως η ΕΠΟ, βάσει της εισήγησης του νομικού της συμβούλου Βασίλη Σαράκη αλλά πλέον και της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεών της υπό τον δικαστή Σκουτέρη, θα πρέπει κανονικά να απορρίψει το αίτημα, αφού βάσει του σκεπτικού αυτού θα είναι εκτεθειμένη απέναντι σε FIFA και UEFA αν εντάξει ένα πολιτικό ζήτημα ως κεντρικό θέμα στο τελετουργικό του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 23423543456-59_0.jpg
O πρόεδρος της ΑΕΚ Ευ. Ασλανίδης με τον Κομοτηναίο αρχηγό της Πέτρο Μάνταλο και πίσω τους ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ποντίων Μ. Κακουλίδης στην βράβευση του περασμένου Σαββάτου

Το ζήτημα κάνει τζιζ, ειδικά μετά και τον σάλο που ξέσπασε με τον Καβαλιώτη υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Καιρίδη, που εμφανίστηκε σε παλιότερες δηλώσεις του να έχει χαρακτηρίσει «μύθο» την γενοκτονία των Ποντίων και κατά συνέπεια να δημιουργεί θέμα αμφισβήτησής της, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από ποντιακούς συλλόγους και σωματεία. Το θέμα γίνεται πιο ενδιαφέρον, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόεδρος της Επιτροπής Κυπέλλου της ΕΠΟ είναι ο Μάνος Γαβριηλίδης, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Θράκης δηλαδή, στην δύναμη της οποίας ανήκει η ΠΑΕ Ποντίων που αποβλήθηκε πέρυσι από τα τοπικά πρωταθλήματα και εξαφανίστηκε από τον αγωνιστικό χάρτη της Ροδόπης για τον λόγο που προαναφέρθηκε. Και το πιο πικάντικο της υπόθεσης είναι ότι ο Ασλανίδης έστειλε την περίφημη επιστολή του στην ΕΠΟ την Δευτέρα, αφού πρώτα βρέθηκε στην Κομοτηνή και τιμήθηκε από τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ποντίων Μιχάλη Κακουλίδη μια ημέρα πριν την αναμέτρηση της ΑΕΚ με την Ξάνθη στα Πηγάδια.

* * * * *

«Μεθυσμένος» γιατρός εθεάθη τις προηγούμενες μέρες σε επίσημο ποδοσφαιρικό αγώνα για εθνικό μάλιστα πρωτάθλημα, στον οποίο συμμετείχε η γυναικεία ομάδα της Κομοτηνής, που παλεύει πλέον για την παραμονή στην Β’ Εθνική. Όπως καταγγέλλουν τα κορίτσια της Ροδόπης ’87, ο γιατρός πρόσφατου αγώνα τους, ο οποίος είναι υποχρεωτικό να παρίσταται για τις πρώτες βοήθειες σύμφωνα με τον ΚΑΠ, δεν σηκώθηκε από την καρέκλα του ακόμα και όταν οι παίκτριες έπεφταν τραυματισμένες στο έδαφος και «έτρεχαν» όλοι οι υπόλοιποι στις μικροδιακοπές του αγώνα για να καλύψουν αυτήν την ακινησία του.

Κάποια στιγμή ωστόσο έσπασε ο διάολος το ποδάρι του και χρειάστηκε η εξέταση παίκτριας που δεν αισθάνθηκε καλά λόγω ζαλάδας. Ωστόσο η εξέταση του ήταν δυστυχώς καταπάτηση των ιατρικών όρκων και συνοδευόταν από παντελή άγνοια παροχής πρώτων βοηθειών!

Το χειρότερο είναι ότι έγινε αντιληπτό από απόσταση, πλησιάζοντας την παίκτρια, ότι… βρωμούσε από το ποτό. Οι διαιτητές είδαν ότι υπήρχε ταυτότητα ιατρού και έδωσαν το ok για την έναρξη του αγώνα, αλλά φαίνεται ότι δεν φρόντισαν να του κάνουν και ένα αλκοτέστ, αφού δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο στον ΚΑΠ. Καλό θα είναι πλέον όμως να προβλεφθεί εφεξής, γιατί στην προκειμένη περίπτωση είναι ευτύχημα που δεν είχαμε κάτι σοβαρότερο.

Στις έντονες διαμαρτυρίες για αυτές τις καταστάσεις της Ροδόπης ’87, οι διαιτητές άφησαν την ομάδα της Κομοτηνής να κάνει ένσταση εφόσον το επιθυμούσε, με τους γηπεδούχους να φωνάζουν αρχικά και τελικά να «χάνουν» την γη κάτω από τα πόδια τους από το ξεφτιλίκι που παρουσίασαν με ένα γιατρό «μεθυσμένο» ή ανίκανο να παράσχει έστω τις πρώτες βοήθειες! Ακόμη και οι πέτρες στο γήπεδο του Κιλκίς γελάνε για το ιατρικό υπόβαθρο του γιατρού που βρέθηκε ως επίσημος γιατρός αγώνα στο γήπεδο – αλλά η υπόθεση δεν είναι καθόλου για γέλια και καλό θα ήταν να απασχολήσει έντονα τους αρμοδίους, εφόσον φυσικά μπουν στην διαδικασία να εξετάσουν τις καταγγελίες.

* * * * *

Ο Ατρόμητος Ασπρονερίου έστειλε στα ΜΜΕ επιστολή αποχώρησης από το πρωτάθλημα της ΕΠΣ Έβρου και το σχετικό ντοκουμέντο αποτέλεσε δημοσιογραφική επιτυχία του Δημήτρη Μηλίκα στο RadioEvros. Όπως και να το κάνουμε, η αποχώρηση μιας ομάδας από το πρωτάθλημα που συμμετέχει συνιστά μείζονα είδηση, σε όποια κατηγορία και αν αγωνίζεται αυτό, για αυτό και το ThrakiSportS την ανέδειξε σε ένα από τα κύρια θέματά του.

H περίφημη επιστολή του Ασπρονερίου που εστάλη στο «Ράδιο Έβρος» αλλά φαίνεται ότι ξέχασε να σταλεί στην ΕΠΣ Έβρου!!!

Ωστόσο μια επιστολή αποχώρησης από το πρωτάθλημα δεν συνιστά τίποτα παρά μόνο κενό γράμμα, αν αποσταλεί μόνο στα μέσα ενημέρωσης και όχι εκεί όπου κανονικά απευθύνεται, την αρμόδια διοργανώτρια αρχή της ΕΠΣ Έβρου. Τέτοια επιστολή λέγεται ότι το Ασπρονέρι δεν έστειλε και αφού δεν έστειλε, δεν πρωτοκολλήθηκε και αφού δεν πρωτοκολλήθηκε, πολύ απλά είναι σαν να μην υπάρχει. Για αυτό και η Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΣ Έβρου όρισε κανονικά τριπλέτα στο ματς με την περίφημη Άιντραχτ του νομού, το Φυλάκιο.

Τώρα, αν πάνε οι διαιτητές και δεν δουν το Ασπρονέρι, θα σημαίνει ότι κάπου μπλέχτηκαν οι γραμμές και χάθηκε το φαξ της επιστολής αποχώρησης της ομάδας. Αν το δουν, θα σημαίνει απλά ότι το όλο ζήτημα με την επιστολή αποχώρησης ήταν πυροτέχνημα.

* * * * *

Στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης η ομάδα σκούπισε την Κομοτηνή και παρέμεινε στη Volley League, αλλά δεν χάρηκε όλη η οικογένεια του εθνικού με αυτήν την επιτυχία. «Μπράβο στους παίκτες για την παραμονή, συγχαρητήρια και στην διοίκηση που κατάφερε να διαλύσει όλα τα τμήματα του Εθνικού για να σώσει το βόλεϊ. Τα καταφέρατε!», σχολίασε σε σχετική ανάρτηση παίκτης σε άλλο τμήμα του Εθνικού και τα like άρχισαν να πέφτουν… βροχή και από άλλους παίκτες, ακόμα και στελέχη του Εθνικού, τουλάχιστον άλλων δύο τμημάτων. Μέχρι που προφανώς έπεσαν τηλέφωνα ή δεύτερες σκέψεις και το σχετικό post σβήστηκε μερικές ώρες μετά από τον αρχικό συντάκτη του.

Ωστόσο η δυναμική που ανέπτυξε δείχνει και τον προβληματισμό στο όλο οικοδόμημα του Εθνικού. Για να σώζεται κάθε χρόνο το επαγγελματικό τμήμα βόλεϊ, γίνεται αφαίμαξη από όλα τα άλλα τμήματα. Και το χειρότερο είναι ότι παρόλα αυτά κάθε χρόνο ο βολεϊκός Εθνικός εμφανίζεται και ένα σκαλοπάτι πιο κάτω, αποξενωμένος πλέον από τον ίδιο του τον κόσμο και την κοινωνία της Αλεξανδρούπολης. Τα χρέη παραμένουν σε διψήφιο αριθμό χιλιάδων ευρώ, συνέχεια προκύπτουν νέα φιρμάνια και ένας ολόκληρος σύλλογος, άκρως ιστορικός και με εκατοντάδες μέλη, τρέχει για τους λίγους που απέμειναν στο βόλεϊ, του οποίου οι ακαδημίες διαρκώς συρρικνώνονται προς όφελος των άλλων αθλημάτων.

Και χρέη προέδρου φαίνεται ότι έχει αναλάβει ο Μουστακίδης στο ΤΑΑ Εθνικός αφού ο επίσημος πρόεδρος Αντ. Χατζησταύρου είναι εξαφανισμένος

Η περίοδος είναι προεκλογική στον Εθνικό και ήδη ο προβληματισμός είναι μεγάλος για την διοίκηση του τμήματος βόλεϊ, η οποία στα κρίσιμα φάνηκε εξαφανισμένη με χαρακτηριστικότερο το γεγονός ότι δεν υπήρξε ούτε ένα άτομο από αυτήν στο (θεωρητικά) κρίσιμο ματς των πλέι άουτ στην γειτονική Κομοτηνή. Εκτός αν θεωρούνται μέλη της διοίκησης ο Δήμος Μαμούγκας, αφανής ήρωας και αυτή τη σεζόν στην ομάδα, ή ο Σάκης Μουστακίδης που είναι κοινό μυστικό ότι δεν κάνει μόνο τον προπονητή στην ομάδα. Ειδικά ο πρόεδρος του ΤΑΑ είναι εξαφανισμένος και από τα εντός έδρας παιχνίδια, ενώ αμφισβητείται αν είναι ακόμα μέλη στο ΔΣ του ΤΑΑ όλοι όσοι ξεκίνησαν το καλοκαίρι.

Οι νίκες και η παραμονή στην κατηγορία ίσως κρύβουν λίγο το πρόβλημα κάτω από το χαλί, αλλά αυτό υφίσταται και όσο περνά ο καιρός γιγαντώνεται και συζητείται σε όλα τα επίπεδα της πυραμίδας του οικοδομήματος του Εθνικού, από τα χαμηλότερα ως το υψηλότερο. Έτσι και αλλιώς, με αυτά τα δεδομένα ο υποβιβασμός είναι ζήτημα χρόνου να έρθει, αλλά στο μεταξύ το χειρότερο είναι ότι θα έχει ξενερώσει και άλλο ο κόσμος, θα έχουν χαθεί και άλλες γενιές από το άθλημα αλλά θα έχουν μαραζώσει και όλα τα άλλα τμήματα του Εθνικού, όσες επιχορηγήσεις και αν δίνει από τα χρήματα των δημοτών ο Λαμπάκης.

Ο Αθλητάμπουρας