Η τελευταία ευρωπαϊκή κούπα του ΠΑΟΚ 25 χρόνια πριν και ο Θρακιώτης που μετείχε τότε στο ρόστερ του

16 Μαρτίου 1994. Μία από τις ενδοξότερες ημέρες στην ιστορία του μπασκετικού ΠΑΟΚ. Η ημέρα που έφτασε στο δεύτερο ευρωπαϊκό του τίτλο, κατακτώντας το Κύπελλο Κόρατς, παίζοντας το… τέλειο μπάσκετ στην Τεργέστη.

Στον πρώτο τελικό που είχε διεξαχθεί στις 9/3/1994 σε ένα Παλέ που «κοχλάζει» από 6.000 κόσμου, ο ΠΑΟΚ είχε κερδίσει με διαφορά εννέα πόντων (75-66). Έμελλε ωστόσο και στον δεύτερο τελικό, μέσα στην Τεργέστη, μια εβδομάδα μετά, η διαφορά να είναι 9 πόντοι αλλά και πάλι υπέρ του ΠΑΟΚ (91-100). Κατόπιν τούτου η ομάδα του Πρέλεβιτς που πέτυχε 30 πόντους σε εκείνο τον αγώνα, του Σάβιτς, του Μπέρι, του Μπουντούρη, του Κόρφα, του Γαλακτερού, του Ρεντζιά, του Μαματζιόλα, του Τσέκου, του Μπαλογιάννη, κατέκτησε με δυο νίκες το Κύπελλο Κόρατς.

Υπήρχε όμως και ένας Θρακιώτης στο ρόστερ εκείνης της ομάδας, έστω και αν δεν είχε συμμετοχή σε κανέναν από τους δύο τελικούς. Ο λόγος για τον Εβρίτη Γιώργο Βαβαβανίδη, ο οποίος ήταν παρών και στην εκδήλωση που διοργανώθηκε πριν πέντε χρόνια από την ΚΑΕ ΠΑΟΚ για να τιμηθεί στα 20χρονα εκείνη η σπουδαία ομάδα που είχε δημιουργήσει ο Σούλης Μαρκόπουλος.

Ο Βαλαβανίδης στα περισσότερα βιογραφικά που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αναφέρεται ότι γεννήθηκε στις Φέρες και έμαθε το μπάσκετ στην τοπική Θύελλα, ενώ μετά τον ΠΑΟΚ υπενθυμίζεται ότι πέρασε μεταξύ άλλων και από την BF Ξάνθη, την Ελευθερούπολη (και από ΜΕΝΤ, Κολοσσό, Πρέβεζα, Πανόραμα, Καλαμαριά, Ασβεστοχώρι…). Εργάζεται από το 2009 στα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ ως προπονητής ενώ επέλεγε μέχρι πρόσφατα να μην κρεμάει τα παπούτσια του αλλά να αγωνίζεται με ερασιτεχνικές ομάδες σε μικρότερες κατηγορίες.

Ωστόσο όταν πριν μερικά χρόνια είχε βρεθεί με την τότε ομάδα του, τον Ζέφυρο, στην Αλεξανδρούπολη για να αντιμετωπίσει τον Εθνικό που τότε αγωνιζόταν στη Γ’ Εθνική, είχε αποκαλύψει στο ThrakiSportS: “Μου προκαλεί συγκίνηση η επιστροφή στη Θράκη και ειδικά στην Αλεξανδρούπολη, γιατί κατάγομαι από δω και πολλοί συγγενείς μου μένουν ακόμα στην Αλεξανδρούπολη. Πολλοί νομίζουν ότι κατάγομαι από τις Φέρες επειδή αγωνίστηκα στην Θύελλα που πρόσφατα με τίμησε με την αφορμή της συμπλήρωσης 30 χρόνων της ομάδας, αλλά η καταγωγή είναι μέσα από την Αλεξανδρούπολη. Ελπίζω κάποια στιγμή να επιστρέψω εδώ, ως παίκτης κάποιας ομάδας της πόλης”.