Πρόταση αναδιάρθρωσης από ΑΟΚ και άλλες επτά ιστορικές ομάδες που ανατρέπει τα πάντα σε Super League, Football League, Γ’ Εθνική

Πλάνο αναδιάρθρωσης για τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου έχουν στα σκαριά ορισμένες ομάδες της Γ’ Εθνικής, έπειτα από ενέργειες της Νίκης Βόλου, με τη συμμετοχή ιστορικών σωματείων όπως ο Ολυμπιακός Βόλου, το Αιγάλεω, ο Εθνικός, η Καλαμάτα, ο Διαγόρας, ο Ηλυσιακός και η Καβάλα από την ΑΜ-Θ.

Με το πλάνο αυτό ανατρέπονται όσα ξέραμε καθώς προβλέπεται η δημιουργία δύο ομίλων της Football League με 14 ομάδες σε κάθε όμιλο, με γεωγραφικά κριτήρια, σε Βορρά  και Νότο αλλά το σημαντικότερο είναι η δημιουργία της Super League 2 και η Super League με 14 ομάδες, από την περίοδο 2020-21 και όχι από τη σεζόν 2019-20. Δηλαδή, γίνεται λόγος αναβολή της επικείμενης αναδιάρθρωσης, που βρίσκεται στην τελική ευθεία, για ένα χρόνο.

«Αναγνωρίζουμε την ανάγκη αναδιάρθρωσης των πρωταθλημάτων που έχει στόχο τη συμμετοχή υγιών οικονομικά ομάδων που προάγουν το αθλητικό πνεύμα και ιδεώδες. Θεωρούμε ότι για το μέγεθος των επικείμενων αλλαγών χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την εφαρμογή τους, ώστε να εκλείψουν ή να ελαχιστοποιηθούν οι όποιες αδικίες και ανισότητες προκύπτουν» αναφέρεται στην πρόταση.

Σε άλλο σημείο σημειώνεται ότι «η θεσμοθέτηση της νέας κατηγορίας από την αγωνιστική περίοδο 2019-20 προκαλεί ανισότητες και αδικίες για τις προβιβαζόμενες ομάδες από τη Γ’ Εθνική, καθώς δεν υπάρχει ουσιαστικά αγωνιστικός προβιβασμός γι’ αυτές. Ταυτόχρονα και οι υποβιβαζόμενες από τη Football League ομάδες έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται αδικημένες καθώς υποβιβάζονται, στην ουσία, δύο κατηγορίες».

Για να προκύψει η μείωση στη Super League προτείνεται υποβιβασμός τεσσάρων ομάδων και τον προβιβασμό από την επόμενη κατηγορία δύο ομάδων μέσω play off, ώστε να προκύψει ο… μαγικός αριθμός «14».Ο συνεταιρισμός πάντως, στις συζητήσεις που έγιναν πρόσφατα για την αναδιάρθρωση, είχε απορρίψει με συνοπτικές διαδικασίες την πρόταση για υποβιβασμό τεσσάρων ομάδων προτού η ΕΠΟ αποφασίσει για απευθείας υποβιβασμό τριών και μπαράζ του 13ου με τον 2ο της Football League για να προκύψει το πρωτάθλημα των «14» στην περίοδο 2019-20.

Όσο για τη δημιουργία δύο ομίλων Football League με 14 ομάδες με γεωγραφικά κριτήρια σημειώνεται ότι… «καθιστά την συγκεκριμένη κατηγορία εξαιρετικά ανταγωνιστική και ποιοτική. Σωματεία με μεγάλη ποδοσφαιρική και αθλητική ιστορία και προσφορά θα συμμετέχουν σε αυτή και θα δώσουν την αίγλη και την ποιότητα που πρέπει να έχει η δεύτερη τη τάξει ποδοσφαιρική κατηγορία. Σωματεία που θα αντιπροσωπεύουν πλήθος πόλεων και θα δημιουργήσουν και πάλι έναν υγιή ανταγωνισμό που θα τονώσει το ενδιαφέρον των φιλάθλων».

Το πλάνο λοιπόν, προβλέπει τα εξής:

1. Δημιουργία της Σούπερ Λιγκ 2 από την αγωνιστική περίοδο 2020-21.

2. Δημιουργία Football League 28 ομάδων χωρισμένες σε δύο ομίλους των 14, σύμφωνα με γεωγραφικά κριτήρια. Οι 28 ομάδες θα προκύψουν από 16 ομάδες που θα προβιβαστούν από τη Γ’ Εθνική (πρωταθλητές και δευτεραθλητές) των οκτώ ομίλων, συν τις 12 ομάδες της Football League.

3. Super League 1 14 ομάδων την αγωνιστική χρονιά 2020-21. Η μείωση των ομάδων της Super League προτείνουμε να πραγματοποιηθεί την αγωνιστική χρονιά 2020-21, με τον υποβιβασμό τεσσάρων ομάδων στη Super League 2 και τον προβιβασμό από τη Football League δύο ομάδων.

4. Δημιουργία της Super League 2 την αγωνιστική χρονιά 2020-21 με συμμετοχή 14 ομάδων. Από τη Football League των δύο ομίλων προτείνουμε να προβιβαστούν στη Super League 1 οι δύο πρώτες ομάδες που θα προκύψουν από το επιτυχημένο μοντέλο των play off. Οι 14 ομάδες προκύπτουν από τις τέσσερις ομάδες που θα υποβιβαστούν από τη Super League και οι δέκα πρώτες των δύο ομίλων (πέντε συν πέντε), εκτός των δύο που θα εξασφαλίσουν την άνοδο στην πρώτη κατηγορία.

5. Δημιουργία Football League την περίοδο 2020-21 με δύο ομίλους των 12 ομάδων, χωρισμένες με γεωγραφικά κριτήρια. Οι δύο όμιλοι των 12 ομάδων προκύπτουν από τις 12 που θα προβιβαστούν από τη Γ’ Εθνική (8 πρωταθλητές συν 4 καλύτεροι δεύτεροι) και τις 12 που δεν θα καταλάβουν θέσεις που οδηγούν στη Super League 1 και 2.

Οι ομάδες θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη και όπως σημειώνουν… «τασσόμαστε υπέρ της αναδιάρθρωσης καθώς κρίνουμε πως είναι αναγκαία για την βιωσιμότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου, όμως θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με τέτοιο τρόπο που θα εξασφαλίζει την ισονομία και τη δικαιοσύνη για όλα τα ποδοσφαιρικά σωματεία της επικράτειας και με το απαραίτητο βάθος χρόνου ώστε να υπάρξει ο ανάλογος προγραμματισμός των διοικήσεων που προσπαθούν με νόμιμους και καθαρούς τρόπους να αναδείξουν τις ομάδες τους».