10 χρόνια από την γιορτή του All Star Game που φιλοξένησε το «Αμοιρίδειο» της Ξάνθης

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το ιστορικό All Star Game του 2009 που είχε φιλοξενηθεί στην Ξάνθη, στο οποίο η ελληνική ομάδα διέσυρε εκείνη των ξένων με 127-93, με τον Γιάννη Μπουρούση να αναδεικνύεται MVP.

Η ιστορία των ελληνικών All Star Games χαρακτηρίζεται από πολλά, παιχνίδια που κρίθηκαν στις λεπτομέρειες, ακόμη και στον πόντο. Εκείνο που έγινε τον Μάρτιο του 2009 στην Ξάνθη, δεν ανήκει σε αυτά. Η ομάδα του Ελλήνων επίλεκτων, έκανε “πάρτι” επικρατώντας εκείνης των ξένων με 34 πόντους, 127-93.

Το “Φ.Αμοιρίδης” ήταν γεμάτο και ο κόσμος της Ξάνθης χάρηκε ένα παιχνίδι που μπορεί να μην ήταν ανταγωνιστικό, όμως είχε διάθεση και θέαμα και από τις δύο πλευτές. Μετρώντας τρία σερί ματς χωρίς νίκη -δύο ήττες και την ισοπαλία του 2006- η ελληνική ομάδα επέστρεψε στις επιτυχίες με εμφατικό τρόπο. Με τους Γιαννάκη και Σφαιρόπουλο στον πάγκο, δεν επέτρεψε στους ξένους των Ομπράντοβιτς και Ματσόν, να πιστέψουν ότι θα μπορούσαν να πάρουν μία ακόμη νίκη.

Μπουρούσης, Παπαλουκάς και Διαμαντίδης οδήγησαν τους Έλληνες επίλεκτους σε ένα παιχνίδι κυριαρχίας που είχε ως απόρροια το τελικό +34. Ο Παπαλουκάς (18π, 6ασ.) και ο Διαμαντίδης (14) ήταν παραγωγικοί όμως κανείς δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει τον Γιάννη Μπουρούση στο θέμα του πολυτιμότερου της βραδιάς, με τον διεθνή σέντερ να τελειώνει το ματς με 23 πόντους και οχτώ ριμπάουντ.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΣΤΕΡΕΣ (Γιαννάκης – Σφαιρόπουλος): Παπαλουκάς 18 (2), Φώτσης 11 (1), Μπουρούσης 23, Βασιλόπουλος 11 (1), Περπέρογλου 6 (2), Χαραλαμπίδης 3 (1), Τσαλδάρης 2, Παπανικολάου 2, Σπανούλης 11 (3), Μαυροκεφαλίδης 12, Διαμαντίδης 14 (4), Γλυνιαδάκης 14.
ΞΕΝΟΙ ΕΠΙΛΕΚΤΟΙ (Ομπράντοβιτς- Αν. Ματσόν): Γιασικεβίτσιους 3 (1), Γκράντι 2, Μπατίστ 17 (1), Πέκοβιτς 8, Μπράιαντ 8, Χαλπερίν 9 (3), Κλαρκ 7 (1), Μάιλς 8, Νίκολας 7, Βούισιτς 10, Γκριρ 9 (1), Πάργκο 5 (1).

Αφού Γκράντι και Κένταλ έμειναν εκτός τελικού, τον τίτλο του διαγωνισμού των καρφωμάτων διεκδίκησαν ο Λανς Χάρις και ο Ουίλ Ντάνιελς. Ο πρώτος που αγωνιζόταν στον Κολοσσό, έκανε δύο ωραία καρφώματα αλλά δεν τα κατάφερε και στο τρίτο. Συγκίνησε όμως με την κίνηση του να φορέσει από κάτω τη φανέλα του συμπαίκτη του Στίβεν Σμιθ που λίγες μέρες πριν είχε υποστεί ρήξη αχίλλειου τένοντα.

Ο Ντάνιελς που αγωνιζόταν στην Καβάλα καθυστέρησε όλο το πρόγραμμα αλλά με… στιλ και με τον πιο θεαματικό τρόπο. Με ένα κάρφωμα του στράβωσε το στεφάνι, προσέφερε ένα από τα highlights του διημέρου και τελικά κέρδισε τον διαγωνισμό.

Ο διαγωνισμός των τρίποντων ανέδειξη νικητή ένα πρόσωπο-έκπληξη. Ο Δημήτρης Καραδολάμης που αγωνιζόταν στην ΑΕΛ, κέρδισε το δικαίωμα συμμετοχής όντας ο νικητής του αντίστοιχου διαγωνισμού των ελπίδων όμως κατάφερε να βγάλει νοκ άουτ τους Νικολαίδη, Σούλτζε, Νίκολας, Μίχαλο, Τσαλδάρης και στον τελικό τον Γιοτάμ Χαλπερίν, για να κατακτήσει τον τίτλο

Τέσσερις διαδοχικές ήττες, ήταν πολλές για τις ελπίδες του βορρά που επέστρεψαν στις νίκες υπό τις οδηγίες του Δημήτρη Ιτούδη και με MVP τον Παπανικολάου, αφού επικράτησε της ομάδας του νότου με 66-53.

ΒΟΡΡΑΣ: Καραδολάμης 4, Χρυσικόπουλος 7, Παπανικολάου 10, Γαλαζούλας 2, Μούρτος 5 (1), Γιαννακίδης 9 (1), Ζάρας 14 (3), Καραγκιολίδης 3, Σκορδίλης 3, Κακλαμάνος 3 (1), Καλαμπάκας 6.
ΝΟΤΟΣ: Μαρίνος, Νοέας 14, Δανάς, Γιαννόπουλος 5, Παπαντωνίου 9 (1), Αυγενικός 4, Σλούκας 6, Κανονίδης 3 (1), Καραθανάσης 2, Βεργίνης 7, Τζουτζιαράκης 2, Αντωνάκης 1.

Η γιορτή κράτησε δύο μέρες, αρχής γενομένης από το Σάββατο 14 Μαρτίου, καθώς η μέρα ξεκίνησε με δύο σεμινάρια (προπονητικής και μάρκετινγκ) ενώ στον αγωνιστικό χώρο, πριν το παιχνίδι των ελπίδων του βορρά και του νότου προηγήθηκε αγώνας αθλητών με αναπηρικό αμαξίδιο, οι οποίοι έστειλαν ένα δυνατό σύνθημα για δύναμη και ζωή.

Το αγωνιστικό μενού ξεκίνησε με τον αγώνα των αθλητών με αναπηρικό καροτσάκι, οι οποίοι έδειξαν για ακόμα μια φορά πως είναι οι νικητές της ζωής. Στο τέλος της αναμέτρησης , στην οποία επικράτησε η κόκκινη ομάδα των Σαππαίων επί των Βιστώνων, απέσπασαν το χειροκρότημα του κοινού που είχε αρχίσει ήδη να γεμίζει το κλειστό γυμναστήριο «Φίλιπος Αμοιρίδης» Το τελικό σκορ ήταν 45-47 και mvp αναδείχτηκε ο Βάϊος Γιώρας.

Να σημειωθεί ότι ο Γιώρας ήταν νικητής και στον διαγωνισμό τριπόντων. Αρχικά ισοβάθμησε (4-4) με τον Ατνάν Χαμαντί και στον τελικό επικράτησε με σκορ 4-2.
Τα δεκάλεπτα: 16-12, 22-24, 32-34, 45-47
ΒΙΣΤΟΝΟΙ (Κουντουράς): Παππάς 10, Χαμαντίν 13, Χατζηδημητρίου, Τριανταφύλλου 8, Χρυσοβέργης 3 (1), Πετράκης 5 (1), Μπαροπτές 2, Μπράτσος 4.
ΣΑΠΑΙΟΙ (Μανούκα): Τσαουσίδης, Ράσσα 2, Φιλίππου 3, Τσιονάρας 6, Στυλιανακάκης 2, Τσιπράς 4, Αράπογλου 4, Γιώρας 26

Την Κυριακή, το μενού περιελάμβανε καφέ με διαφόρους αθλητές το πρωί, συναυλία του νεανικού συγκροτήματος «Κόκκινα Χαλιά» πριν την έναρξη του αγώνα και φυσικά το μεγάλο παιχνίδι των Ελλήνων κόντρα στον επίλεκτων των ξένων αθλητών που αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά, τους διαγωνισμούς καρφωμάτων και τριπόντων και φυσικά όλα τα χάπενινγκ εντός και εκτός γηπέδου τότε σίγουρα αναφερόμαστε σε μία πραγματική γιορτή του μπάσκετ, που ξαναέζησε εν μέρει η περιοχή μόνο με την έλευση της Εθνικής Ανδρών για φιλικά πριν τέσσερα χρόνια.

Στον διαγωνισμό τριπόντων των ελπίδων έλαβαν μέρος οι Χάρης Γιαννόπουλος (12), Κώστας Σλούκας (9), Δημήτρης Βεργίνης (11), Δημήτρης Σαμαράς (10) , Κώστας Παπανικολάου (11), Μιχάλης Γιαννακίδης (17), Δημήτρης Καραδολάμης (16) και Βασίλης Κάλφας (16). Στον τελικό προκρίθηκαν οι Καραδολάμης (14), Γιαννακίδης (12) και Κάλφας (7). Νικητής βγήκε ο Καραδολάμης αλλά τις εντυπώσεις πάντως ο νεαρός Κάλφας από το 2ο Λύκειο Ξάνθης που μπόρεσε να προκριθεί στον τελικό παρά το νεαρό της ηλικίας του. Ποιος να περίμενε ότι και την επόμενη μέρα ο νεαρός μπόμπερ θα είχε την τιμητική του;

Νικητής στο διαγωνισμό τριπόντων της Κυριακής αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη μέρα ο Δημήτρης Καραδολάμης, ο οποίος αντιμετώπισε μεγαθήρια και ως άλλος… Δαβιδ πήρε το τρόπαιο. Στον διαγωνισμό τριπόντων έλαβαν μέρος οι Πρόδρομος Νικολαίδης (11), Γιοτάμ Χαλπερίν (17), Σβεν Σούλτσε (7), Ντριου Νίκολας (13), Δημήτρης Καραδολάμης (17), Νίκος Μίχαλος (16) , Δημήτρης Τσαλδάρης (15), Στον τελικό προκρίθηκαν οι Γιοτάμ Χαλπερίν(15) και Δημήτρης Καραδολάμης(22). 

Νικητής ο «Ζημιάρης» Ντάνιελς στα καρφώματα, που προκρίθηκε στον τελικό αλλά σε μία απόπειρα να καρφώσει στράβωσε το καλάθι και έτσι καθυστέρησε λίγο η ανάδειξη του ως νικητή. Για την ιστορία στο φετινό διαγωνισμό καρφωμάτων έλαβαν μέρος οι Χάρις(112), Κένταλ(107), Ντάνιελς(111) και Γκράντι (45). Στον τελικό έλαβαν μέρος ο Χάρις(59) και ο Ντάνιελς(112), με τον forward της Καβάλας να παίρνει τον τίτλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί φοιτητές από τα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της διοργάνωσης, καθώς αποτέλεσαν την βάση των εθελοντών στο Σαββατοκύριακο του All Star Game. Μεγάλη περιποίηση περίμενε τους εκπροσώπους του τύπου από την διοργανώτρια αρχή, καθώς μαζί με τις διαπιστεύσεις χορηγούνταν βιβλίο με τα ρόστερ των 12 ομάδων της Α1, dvd με ιστορία των all star game και πολλά άλλα εγχειρίδια. Μπουτικ των Ολυμπιακού, Παναθηναικού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ υπήρχαν στο γήπεδο, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους όπου μπορούσε ο κόσμoς να προμηθευτεί αυθεντικά προιόντα των αγαπημένων ομάδων τους, ενώ ευχάριστη νότα έδιναν στα διαλείμματα οι τσιρλίντερς του Αρη που απέσπασαν τα κολακευτικά σχόλια από το ανδρικό κοινό ιδιαίτερα. 

Οι κοπέλες από την Σλοβενία( dragon ladies) πραγματικά ξετρέλαναν το πλήθος με τις όμορφες χορευτικές κινήσεις τους ενώ η face team με τα καρφώματα τους έδειξαν πως ίσως αξίζουν θέση σε ομάδα NBA! Ο Τζανέρο Πάργκο , σε ένα σημείο έδειξε πως ήθελε να χορέψει με τις κοπέλες αλλά το ταλέντο του στο μπάσκετ ουδεμία σχέση είχε με αυτό στον χορό!!

Όπως θυμάται σε παλιότερο αφιέρωμά του ο Βασίλης Στοάκης, στα ξεκινήματα της δημοσιογραφικής του σταδιοδρομίας, αρκετοί από τους παίχτες που συμμετείχαν στην διοργάνωση, βγήκαν σε γνωστή καφετέρια της Ξάνθης το βράδυ του Σαββάτου για ένα χαλαρό ποτό, με αποτέλεσμα να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους παρευρισκομένους. Οι Αμερικάνοι έδειχναν να απολαμβάνουν όσο τίποτα τη βραδιά. Οι παίχτες κάθονταν σε διάφορα τραπεζάκια ανάλογα με την ομάδα που αγωνίζονται αλλά κάποιες μεμονωμένες συζητήσεις δεν έλειψαν

Το πρωί της Κυριακής οι Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Αντώνης Φώτσης, Δημήτρης Παπανικολάου, Ανδρέας Γλυνιαδάκης, Άντονι Γκράντι, Κώστας Χαραλαμπίδης και Σβεν Σούλτσε βρέθηκαν στο «Κυβερνείο», όπου πρόθυμα έδωσαν αυτόγραφα στους θαυμαστές τους ενώ έπιναν τον πρωινό τους καφέ. Το κλίμα ήταν πραγματικά γιορτινό, ενώ λίγο πριν την συναυλία που έδωσε το συγκρότημα «Κόκκινα Χαλιά» παίχτες του Ολυμπιακού και του Παναθηναικού βρέθηκαν στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους προκειμένου να μοιράσουν αυτόγραφα στους φίλους των δύο ομάδων και όχι μόνο.

Η γιορτή στο κλειστό γυμναστήριο ξεκίνησε με την συναυλία του συγκροτήματος «Κόκκινα χαλιά» , που προσπάθησε να ξεσηκώσει τον κόσμο, ενώ την παρουσιάση ανέλαβε ο γνωστός – Κομοτηναίος- παρουσιαστής Σίλας Σεραφείμ, ο οποίος ξεσήκωνε τον κόσμο με τις πολύ πετυχημένες ατάκες του. Πριν την έναρξη του αγώνα, απηύθυνε χαιρετισμό ο τότε δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης και ο πρόεδρος της ΕΣΑΚΕ Βασίλης Οικονομίδης, ενώ μαγευτική ήταν η παρουσίαση των αθλητών, με τις μασκότ του Ολυμπιακού, Παναθηναικού, Άρη, Αμαρουσίου και Κολοσσού να δίνουν τη δική τους παράσταση , τους Αμερικάνους να ζουν έντονα κάθε στιγμή και τον κόσμο να αποθεώνει όλους τους αθλητές και προπονητές ανεξαιρέτως.