Μπαίνουν «εδώ και τώρα» γυναίκες στις ΕΠΣ, την ΕΚΑΣΑΜΑΘ, την ΕΣΠΕΘΡ, τις Ομοσπονδίες και όλα τα ΔΣ των αθλητικών σωματείων!!!

«Κοσμογονικές» αλλαγές έρχονται στον ελληνικό αθλητισμό με την υποχρεωτική είσοδο των γυναικών στις διοικήσεις σωματείων, ενώσεων και ομοσπονδιώ, την εγκαθίδρυση του θεσμού του εκλέκτορα και της απλής αναλογικής και της κατάργησης των εξουσιοδοτήσεων στις εκλογές των ομοσπονδιών.

Οι αλλαγές είναι σαρωτικές, με αρνητικές αλλά και θετικές συνέπειες και αποτελούν ήδη νόμο του κράτους, αφού έρχονται στον ελληνικό αθλητισμό μέσα από το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή την Τετάρτη 6 Μαρτίου και το μόνο που απομένει είναι η δημοσίευσή του στο ΦΕΚ.

Από την ημέρα της δημοσίευσης του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θα πρέπει μέσα σε ένα χρόνο να αλλάξουν τα καταστατικά περίπου 8.000 αθλητικών σωματείων, των αθλητικών Ενώσεων και των αθλητικών Ομοσπονδιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία τους (και για το ταμείο τους καθώς χρειάζονται νέες αρχαιρεσίες και σημαντικά λειτουργικά και δικαστικά έξοδα, όπως εύστοχα σχολιάζει ο Κώστας Ασημακόπουλος στο «Έθνος»).

Γενικά αλλάζει όλη η δομή λειτουργίας των κυττάρων του ελληνικού αθλητισμού, δηλαδή, των σωματείων με το γυναικείο φύλλο να καλείται «εδώ και τώρα» να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Σύμφωνα με το νομοθέτη κάθε διοίκηση αθλητικού σωματείου, Ένωσης (δηλαδή ΕΠΣ), ομοσπονδίας, ΠΑΕ, ΚΑΕ, ΤΑΑ υποχρεωτικά το 1/3 των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων πρέπει να αποτελείται από γυναίκες.

Αυτό δεν είναι όμως το μόνο που αλλάζει. Τις σημαντικότερες αντιδράσεις παραγόντων και διοικήσεων συλλόγων και φορέων συγκεντρώνει η καθιέρωση της απλής αναλογικής. Μέσα από ένα δαιδαλώδες σύστημα η πλειοψηφία των ανθρώπων του αθλητισμού θεωρεί πως οι διοικήσεις θα κατακερματιστούν και θα οδηγούνται σε αδιέξοδα και ακυβερνησίες. Μεγάλη αλλαγή που θα φέρει νέα δεδομένα αποτελεί και η καθιέρωση του θεσμού των Εκλεκτόρων. 

Αντιδράσεις υπάρχουν σε πολλές διατάξεις που δεν αφήνουν περιθώρια για εναλλακτικές λύσεις. Για παράδειγμα όταν δεν υπάρχουν γυναίκες σε μία διοίκηση ή δεν ενδιαφέρονται να ασχοληθούν δεν θα συγκροτούνται διοικήσεις. Αντίθετα δεν υπάρχει και αντίστοιχη πρόβλεψη για ελάχιστο όριο ανδρών σε μία διοίκηση.

Οι 10 σημαντικότερες αλλαγές και τι σημαίνουν για τον αθλητισμό στη Θράκη:

1. Το 1/3 των διοικητικών συμβουλίων (Δ.Σ.) πρέπει να αποτελείται από γυναίκες, ανεξάρτητα από το πόσες θα είναι υποψήφιες. Εάν για παράδειγμα δεν βρεθούν τρεις γυναίκες σε 9μελές συμβούλιο δεν θα είναι δυνατή η συγκρότηση διοίκησης. Στις ΕΠΣ Έβρου, Θράκης και Ξάνθης για παράδειγμα θα πρέπει στα 11μελή ΔΣ να μετέχουν 4 γυναίκες. Επίσης θα πρέπει να μπουν γυναίκες στις διοικήσεις των σωματείων, είτε μιλάμε για την ΠΑΕ Ξάνθη είτε για την… ΠΑΕ Ριζίων (τυχαία τα παραδείγματα), για όλους τους συλλόγους σε οποιοδήποτε άθλημα δραστηριοποιείται ο καθένας.

2. Αναγνωρίζονται τα «παραταξιακά» ψηφοδέλτια με ελάχιστο αριθμό συγκρότησης των 1/3 των εκλεγομένων στο Δ.Σ.  Για παράδειγμα σε μία 9μελή διοίκηση 3 υποψήφιοι (εκ των οποίων η μία γυναίκα) μπορούν να κάνουν παράταξη ,το ποσοστό της οποίας στη νέα διοίκηση θα εξαρτάται από το εκλογικό μέτρο το οποίο κάθε φορά θα είναι διαφορετικό και θα εξαρτάται από τον αριθμό των εδρών, των υποψηφίων και των έγκυρων ψηφοδελτίων. Μόνο ένας έμπειρος νομικός θα μπορεί να δίνει το τελικό μέτρο αλλά και τις κατανομές των εδρών.

3.Μπαίνει στη ζωή των διοικήσεων και των αθλητών σωματείων η απλή αναλογική.

4. Διορίζονται δικαστικοί αντιπρόσωποι σε κάθε εκλογική διαδικασία των αθλητικών σωματείων προφανώς γιατί χωρίς νομικό δεν είναι κατανοητή η διαδικασία. Συνεπώς τέρμα οι αρχαιρεσίες στις ομάδες χωρίς δικαστικό αντιπρόσωπο, με εφορευτική επιτροπή που οριζόταν από τα μέλη του ίδιου του σωματείου.

5. Στη συγκρότηση σε Σώμα των νέων Δ.Σ. ο πρόεδρος χρειάζεται το 50% συν μία ψήφο για να εκλεγεί. Εφόσον υπάρχει κατακερματισμός δυνάμεων γίνεται κατανοητό ότι είναι σχεδόν αδύνατη η εκλογή του.

6. Καταργούνται οι εξουσιοδοτήσεις σε εκπροσώπους σωματείων που ψηφίζουν στις εκλογές των ομοσπονδιών. Συνεπώς δεν θα μπορεί κάποιος που απλά εξασφαλίζει την σφραγίδα ενός σωματείου να το δεσμεύει και στις εκλογές.

7. Καθιερώνεται ο θεσμός του εκλέκτορα, ο οποίος θα εκλέγεται μέσα από εκλογές στα σωματεία και θα είναι αυτός που θα ψηφίζει στις εκλογές της κάθε ομοσπονδίας. Για παράδειγμα ένας σύλλογος που διατηρεί 13 διαφορετικά αθλήματα, όπως ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης, πρέπει να εκλέξει 13 διαφορετικούς εκλέκτορες και τους αναπληρωματικούς τους (σύνολο 26) για κάθε μία ομοσπονδία που θα έχει εκλογές.

8. Καθιερώνεται ο υποχρεωτικός έλεγχος από τον Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης σε όλους τους αθλητικούς φορείς που εισπράττουν πάνω από 50.000 ευρώ από το Δημόσιο.

9.Στον επαγγελματικό αθλητισμό αναβαθμίζεται ο θεσμικός ρόλος της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού η οποία γίνεται ανεξάρτητη αρχή υπό τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και θα ορίζεται από τον υπουργό.

10. Τα πρόστιμα σε ΠΑΕ και ΚΑΕ ανέρχονται από 50.000 έως 500.000 Ευρώ ενώ τα πρόστιμα στα ΤΑΑ (βόλεϊ) κυμαίνονται από 10.000 έως 100.000 Ευρώ.