Πώς ο Κώστας Μπανιώτης απέδειξε στα 33 του ότι δεν είναι ποτέ αργά για ένα μεγάλο ευρωπαϊκό μετάλλιο

Ο Κώστας Μπανιώτης έχει περάσει προ πολλού τα 32 και δεν είχε διάκριση σε μεγάλη διεθνή διοργάνωση. Στο Ευρωπαϊκό Κλειστού Στίβου της Γλασκόβης, όμως, πήρε το μετάλλιο που τόσο πολύ του έλειπε και τόσο πολύ άξιζε.

Η σελίδα του στο σάιτ των Ολυμπιακών Αγώνων τον δείχνει με μηδέν χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια σε τρία τουρνουά, το 2008, το 2012 και το 2016. Επίσης, τον παρουσιάζει ως αθλητή της τοξοβολίας και του στίβου, οπότε αυτά τα μηδενικά δεν αποτυπώνουν απαραιτήτως και την πραγματικότητα.

Ο Κώστας Μπανιώτης έχει βέβαια μετάλλια σε διεθνείς αγώνες άλματος εις ύψος, απλά μέχρι τώρα αφορούσαν τους Μεσογειακούς Αγώνες. Σε αυτό το ένα χρυσό και τα δύο αργυρά που είχε στην προθήκη του, προστέθηκε ακόμα μία 2η θέση, αλλά αυτήν τη φορά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που διεξήχθη.

«Διόλου άσχημα για έναν αθλητή που έχει πατήσει για τα καλά τα 32 και που υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα έπρεπε να βρίσκεται κοντά στη ‘δύση’ της καριέρας του», σχολιάζει ο Κώστας Μπράτσος στο Contra, σε ένα από τα καλύτερα άρθρα που δημοσιεύθηκαν για τον άθλο του λίγες μόλις ώρες μετά την κατάκτηση του μεταλλίου.

Ο άλτης από την Κομοτηνή αρνείται πεισματικά να συμβιβαστεί με το ημερολόγιο του σπιτιού του και μετά από ένα πικ που έπιασε μεταξύ 2011 και 2013, όταν πραγματοποίησε τις καλύτερες επιδόσεις του σε κλειστό (2,32μ.) και ανοιχτό στίβο (2,34μ.), βιώνει μία δεύτερη νιότη.

Το 2014 είχε καλύτερο άλμα στα 2,28μ. Το 2015 πέρασε τα 2,31μ., το 2016 έκανε 2,25μ. και το 2017 πέρασε μόλις 2,22μ, καθώς προερχόταν από έναν μεγάλο τραυματισμό που του στέρησε τελικά και την συμμετοχή του στο Παγκόσμιο του Βελιγραδίου. Το 2018, όμως, βρέθηκε σε εξαιρετική κατάσταση και ‘πέταξε’ στα 2,31μ. Φέτος, πριν από έναν μήνα, πέρασε τα 2,27μ. στο μίτινγκ ύψους της Μπάνσκα Μπίστριτσα στη Σλοβακία και κατέκτησε την 4η θέση.

Κανένα πρόβλημα για τον άλτη του Γιώργου Τσούγκου. “Αισθάνομαι σίγουρος για ένα μετάλλιο. Δεν κρύβομαι. Έχω κι εγώ ως στόχο το μετάλλιο”, δήλωσε στο ‘Πρακτορείο FM’ μετά από εκείνη την επίδοση, δείχνοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του. Και παρόλο που δεν χρειάστηκε να την επαναλάβει, αφού το μετάλλιο κρίθηκε στα 2.26μ, κατάφερε να το κερδίσει.

“Πέρυσι στην Ταραγόνα έκανα 2,24μ. Πιστεύω πως εκεί γύρω θα είναι οι προσπάθειες. Θα παίξουν μεγάλο ρόλο και τα άκυρα άλματα. Πηγαίνω στη Γλασκόβη με την 5η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη. Έχει πάει πολύ καλά η προετοιμασία και νιώθω σίγουρος για τον εαυτό μου. Το δικό μας αγώνισμα έχει να κάνει με μεγιστοποίηση της απόδοσης. Πρέπει ψυχολογικά, σωματικά και πνευματικά να είσαι στο top για να κάνεις αυτή την επίδοση. Παίζουν, δηλαδή, πολλοί παράγοντες ρόλο και χρειάζεται να είσαι έτοιμος στο maximum σε όλους”.

Ο πολύπειρος Μπανιώτης συμμετέχει σε κορυφαίες διοργανώσεις από το 2008 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Νωρίτερα, το 2007 είχε καταταγεί 12ος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων Κ23 και αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας και τις δύο αυτές χρονιές.

Στην ‘παρθενική’ συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Τορίνο το 2009, βρέθηκε μια ανάσα από τα μετάλλια. Εναν χρόνο μετά αγωνιζόταν στο Ευρωπαϊκό Ανοιχτού στη Βαρκελώνη. “Είναι ένα πολύ ωραίο γήπεδο και ιστορικό για μας τους Έλληνες, λόγω του χρυσού μεταλλίου που πήρε το 1992 στους Ολυμπιακούς Αγώνες η Βούλα Πατουλίδου”, δήλωνε τότε στη ‘Sportday’.

Μία δεκαετία αργότερα και με παραστάσεις πάσης φύσεως, ο αθλητής της Ολυμπιάδας Κομοτηνής ταξίδευε στη Σκωτία συνειδητοποιημένος για το τι διεκδικούσε: το πρώτο μετάλλιο σε μία κορυφαία διοργάνωση.

Η πρώτη προσπάθειά του αποτέλεσε το… ζέσταμα στα 2,18μ. Η δεύτερη στα 2,22μ., τα οποία πέρασε με την πρώτη, τον ξεχώρισε από ένα γκρουπ αθλητών. Ο Τζιανμάρκο Ταμπέρι που ήταν το απόλυτο φαβορί του τελικού έκανε άλμα στα 2,26μ. και έδωσε τον τόνο. Ο Μπανιώτης ακολούθησε και με την 3η προσπάθεια κατάφερε να περάσει τον πήχη σε αυτό το ύψος.

Ο Ιταλός άλτης συνέχισε μέχρι τα 2,32μ., την ώρα που ο Μπανιώτης έδινε μάχη με τον Ουκρανό Αντρέι Προτσένκο, που είχε περάσει κι αυτός τα 2,26μ. Μπανιώτης και Προτσένκο επιχείρησαν να φτάσουν τον αντίπαλό τους, αλλά δεν τα κατάφεραν. Έμειναν στα 2,26μ., όμως μοιράστηκαν τη 2η θέση στο βάθρο και το αργυρό μετάλλιο.

Ο Μπανιώτης χάρισε στην Ελλάδα το 30ό μετάλλιό της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου (θα έρχονταν άλλα τρία την επόμενη μέρα με Τεντόγλου, Παπαχρήστου και Κυριακοπούλου) και το 3ο ελληνικό στους άντρες άλτες ύψους, μετά από το χάλκινο του Βασίλη Παπαδημητρίου το 1973 και το αργυρό του Αντώνη Μάστορα το 2015.

Στα 32 του, αρνήθηκε να κλείσει μία υπέροχη καριέρα χωρίς τη διάκριση που της αξίζει…