Μπανιώτης και Παπαχρήστου έδειξαν τον δρόμο! Η καλύτερη συγκομιδή της Ελλάδας στην ιστορία των Ευρωπαϊκών!!!

Ηταν να μην γίνει η αρχή για τον ελληνικό κλασικό αθλητισμό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου της Γλασκώβης.

Την έκανε το βράδυ του Σαββάτου ο Κομοτηναίος Κώστας Μπανιώτης και συνέχισε το πρωί της Κυριακής η εξ αγχιστείας Ξανθιώτισσα Βούλα Παπαχρήστου, με τα ασημένια μετάλλια που κατέκτησαν σε ύψος και τριπλούν αντίστοιχα.

Λίγο αργότερα ο Μίλτος Τεντόγλου, που έχει τον ίδιο προπονητή με την Βούλα Παπαχρήστου, τον Γιώργο Πομάσκι, ανέβαινε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και του Ευρωπαϊκού Κλειστού, όπως είχε ανέβει και στον ανοιχτό 7 μήνες πριν στο Βερολίνο.

Ο Τεντόγλου πήδηξε 8.38 μέτρα, επίδοση που συνιστά πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος και την κορυφαια φετινή στον κόσμο.

Λίγο νωρίτερα ο Κώστας Δουβαλίδης με εντυπωσιακή κούρσα προκρινόταν και αυτός στον τελικό των 60 μέτρων με εμπόδια, έχοντας πάρει έμπνευση από τον Μπανιώτη και την Παπαχρήστου, όπως ο ίδιος ο «τρελός Δραμινός» δήλωσε στην μεικτή ζώνη στην ΕΡΑ Σπορ.

Το απόγευμα αναδείχθηκε 5ος στον τελικό με 7.65″ σε έναν αγώνα όπου αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης ο Κύπριος Μίλαν Τραϊκοβιτς, στο πρώτο χρυσό στην ιστορία της Κύπρου στην διοργάνωση.

Τα μετάλλια όμως δεν τελείωσαν. Η Νικόλ Κυριακοπούλου ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο άλμα επι κοντώ γυναικών, ενώ οριακά έμειναν εκτός, στην 4η θέση, η ολυμπιονίκης Κατερίνα Στεφανίδη και στους άνδρες ο Εμμανουήλ Καραλής.

Χάρη στο χρυσό του Τεντόγλου, στα ασημένια από Μπανιώτη και Παπαχρήστου και στο χάλκινο της Κυριακοπούλου η μικρή Ελλάδα αναδείχθηκε πέμπτη δύναμη στον κλασικό αθλητισμό σε όλη την Ευρώπη. Επιτυχία μοναδική, που δεν έχει επαναληφθεί ποτέ στην ιστορία, ούτε καν στα χρυσά χρόνια των τελών της δεκαετίας του ’90 που μεσουρανούσε ο Άγγελος Παυλακάκης.

Όπως έγραψε άλλωστε ο κορυφαίος έλληνας σπρίντερ όλων των εποχών, το παρόν του ελληνικού στίβου είναι λαμπρό. Και το μέλλον θα είναι ακόμα πιο λαμπρό…