Διαψεύδονται τα 80.000 ευρώ στον Εθνικό – Αντιδράσεις για το μοίρασμα της πίτας από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης

Πολλές συζητήσεις προκάλεσε στην Αλεξανδρούπολη το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του ThrakiSportS με τις επιχορηγήσεις που αποφάσισε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης για το 2019.

Όπως διευκρίνισε αρμόδιος παράγοντας του Δήμου, δεν υπάρχει εγκεκριμένο ποσό 80.000 ευρώ για τον ΜΓΣ Εθνικός. Το ποσό είναι 40.000 ευρώ, απλά η δεύτερη απόφαση εξειδικεύει την πρώτη.

Συγκεκριμένα, η απόφαση που ελήφθη ήταν για τα ποσά που θα δοθούν στο πλαίσιο των ετήσιων επιχορηγήσεων που δίνει σε αθλητικούς συλλόγους ο Δήμος Αλεξανδρούπολης. Το συνολικό ποσό είναι 90.000 ευρώ για το σύνολο του 2019 και ελήφθη απόφαση για τις 86.000 από αυτές (συνεπώς υπάρχουν στον κουμπαρά μόνο άλλες 4.000 για το υπόλοιπο της χρονιάς).

Όπως μας διευκρίνισαν, επί αυτής της πρότασης ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι. Με δεδομένη αυτήν την πρόταση και την υιοθέτησή της, ακολούθως ελήφθη απόφαση κάποιοι από τους συλλόγους που επιχορηγούνται να λάβουν άμεσα αυτό το ποσό. Έτσι λοιπόν, τα 52.200 ευρώ δεν είναι επιπλέον χρήματα αλλά μέρος των 86.000 ευρώ, που απλά δόθηκε εντολή να εκταμιευθούν άμεσα.

Σε ερώτημα του ThrakiSportS πως γίνεται να αποφασίζεται και να δημοσιεύεται πρώτα η απόφαση της έγκρισης – εκταμίευσης και ακολούθως εκείνη που αφορά τον καθορισμό των ποσών, καθώς επίσης και αυτό να περιλαμβάνεται σε διαφορετικά άρθρα της ημερήσιας διάταξης, ο παράγοντας απέδωσε το όλο μπέρδεμα “πιθανότατα σε τυπογραφικό ή άλλο λάθος”.

Σε κάθε περίπτωση, κατέστησε σαφές ότι τα ποσά που αναφέρονται στην 74/2019 απόφαση είναι αυτά που θα λάβουν τα σωματεία και κατά συνέπεια ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης δεν θα λάβει 40.000×2 ευρώ αλλά μία φορά, για όλα τα τμήματα (συν 700 ευρώ για την Κ20 του ποδοσφαιρικού Εθνικού καθώς έχει διαφορετικό ΑΦΜ ως ΑΟ Αγνάντιας).

Το γεγονός επιβεβαιώνεται και από παράγοντα του Εθνικού Αλεξανδρούπολης που μίλησε στο ThrakiSportS και απορώντας με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα είχε διευκρινίσει ότι «εμείς πάντως για 40.000 ετοιμάζουμε τα απαραίτητα έγγραφα και τιμολόγια». Από εκεί και πέρα πάντως υπάρχει ζήτημα μέσα στον Εθνικό αναφορικά με την κατανομή των χρημάτων.

Ως συνήθως, το μεγάλο ζήτημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι η επαγγελματική-ημιεπαγελματική ομάδα του βολεϊ λαμβάνει πάντα την μερίδα του λέοντος από αυτό το ποσό και μένουν ελάχιστα χρήματα για τα άλλα τμήματα, που αν ήταν πιθανότατα αυτόνομα να έπαιρναν μεγαλύτερο ποσό. Ήδη πρώην παράγοντες της ομάδας έχουν δημόσια ζητήσει να υπάρξει πλήρης δημοσιοποίηση του ποσού που θα λάβει κάθε τμήματα από τα 14 συνολικά που διαθέτει ο σύλλογος.

Υπάρχουν ωστόσο και άλλα ζητήματα που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις. Καταρχήν, υπάρχουν αθλητικοί σύλλογοι που δεν έχουν περιληφθεί στην λίστα με τα ποσά των επιχορηγήσεων που έχουν εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και ήδη δημοσιεύθηκαν στην Διαύγεια, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους συλλόγους μαχητικών σπορ, κάποιοι από τους οποίους καλλιεργούν ολυμπιακά αθλήματα με επιτυχίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Από εκεί και πέρα, αίσθηση προκαλεί και η ανισορροπία μεταξύ αθλημάτων. Δεδομένου ότι φέτος την Αλεξανδρούπολη εκπροσωπούν δύο ομάδες σε Α1 Κατηγορία, ο Εθνικός στο βόλεϊ ανδρών και οι Κύκλωπες στο χάντμπολ γυναικών και δεδομένου ότι μιλάμε για όμοια σε αριθμό ατόμων και εξόδων αθλήματα βάσει και των κριτηρίων της ΔΟΕ. θα περίμενε κανείς να είναι ίδια και τα ποσά που θα δίνονταν, στο όνομα και της ισότητας των φύλων.

Δεδομένου ότι ο Εθνικός πήρε 40.000 ευρώ για όλα του τα τμήματα, δεν μπορεί κανείς να μάθει επισήμως ποιο ακριβώς ποσό εκτιμήθηκε για την Α1 Ανδρών Βόλεϊ, ώστε να εκτιμηθεί αντίστοιχο ποσό και για την Α1 Γυναικών Χάντμπολ. Ωστόσο αίσθηση προκαλεί ότι οι Κύκλωπες Αλεξανδρούπολης, που πέρα από ομάδα στην Α1 Γυναικών έχουν και στην Β’ Εθνική Ανδρών και στα αναπτυξιακά και στο μπιτς χάντμπολ, έλαβαν 1.500 ευρώ συνολικά (1.000 ευρώ για τις μεγάλες ομάδες και 500 για τις ακαδημίες).

Την ίδια στιγμή, το ίδιο ποσό έλαβαν και άλλες ομάδες χάντμπολ, όπως ο Αστέρας και ον νεοσύστατος Βορέας Αλεξανδρούπολης, αν και δεν διαθέτουν ανδρικά και γυναικεία τμήματα που να μετέχουν στα εθνικά πρωταθλήματα. Το γεγονός προκαλεί από μόνο του ανισορροπίες. Το πιο παράδοξο όμως που τονίζεται είναι ότι την ίδια στιγμή σε ομάδα που αγωνίζεται στην Α2 Γυναικών άλλου ομαδικού αθλήματος, η οποία δεν διαθέτει ανδρικό τμήμα, δίνονται συνολικά 4.000 ευρώ.

Ο λόγος για την Νίκη Αλεξανδρούπολης, που αγωνίζεται στην Α2 Γυναικών με ταξίδια ουσιαστικά μέχρι την Θεσσαλονίκη και πήρε επιχορήγηση 3.500 ευρώ συν 500 για την ακαδημία της. Την ίδια ώρα οι Κύκλωπες με ομάδα στην Α1 Γυναικών με ταξίδια και στην Αθήνα, με ανδρικό τμήμα στη Β’ Εθνική και με ακαδημίες λαμβάνουν μόλις 1.500 ευρώ. Για «ρατσισμό» μεταξύ των αθλημάτων, κατηγορούν οι άνθρωποι του χάντμπολ για ακόμα μια φορά την δημοτική αρχή.

Ζητήματα υπάρχουν όμως και με τα ποδοσφαιρικά τμήματα που επίσης θεωρούν λίγα τα ποσά που δίνονται όταν βλέπουν σε άλλα αθλήματα που παίζονται με λιγότερα άτομα, ομάδες που συμμετέχουν σε τοπικά επίσης πρωταθλήματα να εξασφαλίζουν ίδια ή και περισσότερα χρήματα, αν και έχουν λιγότερη από την μισή αγωνιστική δράση στο σύνολο της χρονιάς. Για να μην σχολιάσουμε και το παράδοξο να επιχορηγούνται οι ακαδημίες, που έχουν έτσι κι αλλιώς έσοδα από τις συνδρομές των γονέων…

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ 2019:

 width=

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟ AΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ THRAKISPORTS ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ