Super League: Μια 11άδα tips για την αναμέτρηση της ΑΕΛ με τον ΑΟΞ (15:00, LIVE ThrakiSportS)

Το πρωτάθλημα της Super League μπαίνει στην τελική ευθεία του, αφού συμπληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα τα δύο τρίτα του και μπαίνουμε από αυτό το τριήμερο στο τρίτο.

Η Ξάνθη αντιμετωπίζει στη Λάρισα την τοπική ΑΕΛ στο παιχνίδι που ανοίγει την αυλαία του προγράμματος της Κυριακής και το ThrakiSportS όπως πριν από κάθε επίσημο ματς της ομάδας της Θράκης σας παρουσιάζει μια ενδεκάδα από ενδιαφέροντα στοιχεία για τον αγώνα.

1. Η Ξάνθη μετά από 20 αγωνιστικές απέχει 6 βαθμούς από θέση που εξασφαλίζει ευρωπαϊκό εισιτήριο αλλά απέχει επίσης 6 βαθμούς από την θέση που οδηγήσει μπαράζ για την παραμονή. Κυνηγά τον Αρη, θεωρητικά δεν πρέπει να την φτάσει o ΠΑΣ Γιάννινα που ηττήθηκε χθες και έμεινε στους 20 βαθμούς ενώ την κυνηγά και η Λάρισα που έχει 21.

2. Στην Λάρισα εξακολουθούν να βράζουν για την διαιτησία στην αναμέτρηση του πρώτου γύρου, τότε που είχε βγάλει ανακοινώσεις και είχε προχωρήσει σε σοβαρές καταγγελίες ο Κούγιας. Θεωρητικά η ΑΕΛ έχει αυτήν την περίοδο διοικητική κρίση και ένα γήπεδο που θεωρείται το χειρότερο της Super League ως προς την κατάσταση του αγωνιστικού της χώρου.

3. Η αναμέτρηση ΑΕΛ-ΑΟΞ είναι από τα παραδοσιακά επαρχιακά ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος και ειδικά στους ξανθιώτες ξυπνά μνήμες, αφού στη Λάρισα έδωσε η Ξάνθη τον πρώτο ever αγώνα που έδωσε σε επίπεδο Α’ Εθνικής, πριν 30 χρόνια. Τότε είχε ηττηθεί η Ξάνθη αλλά είχε βάλει το πρώτο της γκολ, με τον Γιώργο Μαρινάκη.

4. Από το 2011, όταν και η ΑΕΛ υποβιβάστηκε από τη Super League, πέρασαν σχεδόν πέντε χρόνια για να ξαναβρεθεί αντίπαλος με την Ξάνθη. Από τον Δεκέμβριο του 2015, όταν έπαιξαν για το Κύπελλο σε όμιλο, έγιναν οκτώ επίσημα παιχνίδια μεταξύ τους. Πέντε για το πρωτάθλημα και τρία για το Κύπελλο. Και τα οκτώ τα έχει κερδίσει ο γηπεδούχος χωρίς να δεχτεί γκολ!

5. Στη Λάρισα μάλιστα οι γηπεδούχοι μετρούν έξι σερί νίκες – τέσσερις για το πρωτάθλημα – χωρίς να δεχτούν γκολ. Η Ξάνθη έχει να σκοράρει στη θεσσαλική πόλη από τον Σεπτέμβρη του 2008, όταν με γκολ του Αγκάλι (κεφαλιά 14′) είχε νικήσει με 1-0. Φυσικά στο Αλκαζάρ.

6. Αυτό είναι και το μοναδικό γκολ που έχει βάλει στη Λάρισα στις τελευταίες εννέα επισκέψεις της, η Ξάνθη ενώ έχει βάλει δύο γκολ σε ένα παιχνίδι από το 1995, όταν πέτυχε και την πρώτη από τις δύο νίκες στην ιστορία της εκεί. Όσες έχει κάνει και η ΑΕΛ μέσα στην Ξάνθη.

7. Το κακό για την Ξάνθη είναι ότι και φέτος έχει σοβαρό πρόβλημα στο σκοράρισμα, ειδικά μετά τον τραυματισμό του Γέντρισεκ. Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον η Ξάνθη σκοράρει με το… τουφέκι και ειναι η πρώτη ομάδα σε 0-0 σε όλη την Ευρώπη φέτος, τα πέντε μάλιστα από αυτά τα έχει μέσα στο 2019, δηλαδή στο πρώτο 40ήμερο της νέας χρονιάς.

8. Γενικά, η Ξάνθη περνάει κάμψη διαρκείας. Είναι τέσσερα παιχνίδια χωρίς νίκη και χωρίς γκολ, ενώ στα τελευταία 11 έχει μόνο μια νίκη. Προέρχεται από τρεις διαδοχικές ισοπαλίες εκτός έδρας, με Παναθηναϊκό 2-2 και χωρίς γκολ με Παναιτωλικό και ΟΦΗ. Είναι η προτελευταία της έξοδος σε έδρα της περιφέρειας, καθώς έχει να πάει και στα Γιάννινα. Στις πέντε μέχρι τώρα δεν έχει ήττα! Νίκησε σε Λιβαδειά και Τρίπολη, πήρε ισοπαλία σε Λαμία, Αγρίνιο και Ηράκλειο!

9. Επεκτείνοντας και στην περασμένη σεζόν, δεν έχει χάσει σε επτά έδρες της περιφέρειας, από τις 9 Δεκεμβρίου 2017, όταν έχασε, που λέτε; Στη Λάρισα! Αυτή είναι και η μοναδική ήττα σε 11 εξόδους σε έδρες της περιφέρειας!

10. Η ΑΕΛ πέρασε από το δύσκολο πρόγραμμα, που η κλήρωση έχει φέρει σε κάθε ομάδα φέτος. Σε οκτώ παιχνίδια έκανε μια νίκη, επί του Απόλλωνα, ενώ πήρε και από ένα βαθμό με ΑΕΚ, Άρη εντός και Παναθηναϊκό, Παναιτωλικό εκτός. Ίσως η ήττα από τον Ατρόμητο εντός έδρας να μπορούσε να είναι καλύτερο αποτέλεσμα.

11. Τέσσερις γνωστές απουσίες έχει η Ξάνθη, με τις σημαντικότερες να είναι ο Γέντρισεκ που είναι με τον Ντε Λούκας στην Γερμανία και ο τιμωρημένος Δήμος Μπαξεβανίδης. Θυμηθείτε την αποστολή με ένα κλικ ΕΔΩ. Διαιτητής έχει οριστεί ο Σκουλάς. Ο αγώνας αρχίζει στις 15:00 και μεταδίδεται από τη Nova. Αργότερα στη μέρα διεξάγονται τα Λεβαδειακός-Παναιτωλικός, Άρης-Πανιώνιος και Ολυμπιακός-ΑΕΚ. Αύριο τα Απόλλων-ΠΑΟΚ και ΟΦΗ-Λαμία. Χθες είχαμε Παναθηναϊκός-Αστερας Τρίπολης 1-0 και ΠΑΣ Γιάννινα- Αστέρας Τρίπολης 0-2.