Βούρκωσαν οι νέοι διαιτητές ακούγοντας τον Τάσο Ντοσίδη να μιλά για τον αδικοχαμένο γιο του Νίκο στο σεμινάριο που πήρε το όνομά του

Πραγματοποιήθηκε στις 4-5-6 Φεβρουαρίου το σεμινάριο Επίδοξων Διαιτητών, που διακόπηκε τον Σεπτέμβρη λόγω του άδικου χαμού του Νίκου Ντοσίδη.

Όπως είναι γνωστό, από εδώ και στο εξής το σεμινάριο αυτό θα φέρει το όνομα του Νίκου. Μάλιστα, στην αρχή του σεμιναρίου αφού κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αδικοχαμένου διαιτητή, δόθηκε πλακέτα στον πατέρα του Τάσο Ντοσίδη από τον επικεφαλή της ΚΕΔ Μέλο Περέιρα.

Μίλησαν για τον Νίκο οι κ.κ. Mέλο Περέιρα, Σταύρος Τριτσώνης και Δημήτρης Καλύβας (όλοι τους είχαν παραβρεθεί και στην κηδεία του στην Κομοτηνή αλλά και στο μνημόσυνο 40 μέρες μετά). Τόνισαν τις αρχές και τις αξίες που είχε ο Νίκος, που και αυτές πρέπει να υπηρετήσουν και να έχουν κληρονομιά οι νέοι συνάδελφοί τους.

Συγκινητική ήταν η ομιλία του πατέρα του Τάσου Ντοσίδης, «που με τα λόγια του έκανε να βουρκώσουν τα μάτια όλων των εκπαιδευόμενων», σύμφωνα με το ρεπορτάζ που μεταφέρει το SoccerPlus.

Το σεμινάριο αυτό των κατά γενική ομολογία ταλέντων και μεντόρων ήταν από αυτά που «καθήλωσαν» το ενδιαφέρον των διαιτητών. Άνοιξε … δρόμους δημιουργικής διαιτητικής ανησυχίας, με στόχο την ολοκλήρωση της προσωπικότητας αλλά και …

Την εμπέδωση και εφαρμογή της γνώσης.
Την δημιουργία και απόκτηση ψυχολογίας και θετικής διαιτητικής σκέψης…
Την αλλαγή νοοτροπίας και στάσης αυτών..
Τη διαδικασία συνεργασίας μέντορα και ταλέντου με στόχο την ανάδειξη και καλλιέργεια των ικανοτήτων του διαιτητή..

Αυτός που εντυπωσίασε τους συμμετέχοντες με την διευρυμένη σκέψη του, λόγω των γνώσεων του και των εμπειριών του ήταν ο επικεφαλής της ΚΕΔ κ. Περέιρα.

Συμβολή στο project αυτό είχαν και ο Δημήτρης Καλύβας με την ομιλία του πάνω στην ψυχολογία του διαιτητή, πριν τον αγώνα, στον αγώνα και μετά αυτόν δίνοντας έμφαση στις τεχνικές εφαρμογής και προσέγγισης από πλευράς του διαιτητή.

Ο Δ/ντής Ακαδημίας Σταύρος Τριτσώνης που είχε την ευθύνη οργάνωσης του σεμιναρίου, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ανέπτυξε και ανέλυσε στάσεις, θέσεις και αποφάσεις του διαιτητή στον αγωνιστικό χώρο.

Ουσιαστική η συμμετοχή των άλλων δύο μελών της ΚΕΔ Χουάν Αντόνιο Μαρίν καθώς και του κ. Λιντμπεργκ.

«Το σεμινάριο αυτό που έγινε για πρώτη φορά άφησε ελπίδες για δημιουργία ενός νέου μικρόκοσμου διαιτητών με διαφορετικές αντιλήψεις, με διαφορετικές νοοτροπίες με διαφορετικές διαιτητικές λογικές.

Ο οργανισμός αυτός αποτελούνταν από διαιτητές μέσου όρου ηλικίας 23 ετών, πανεπιστημιακού επιπέδου μόρφωσης και αξιοπρόσεκτο στοιχείο τη θέληση για μάθηση για γνώση…», αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ.

Και καταλήγει: «Τα αποτελέσματα (δυστυχώς για τον τόπο μας που βιάζεται για τα πάντα) θα είναι μακροπρόθεσμα όπως και της εκπαίδευσης… Σίγουρα όμως αυτοί θα αλλάξουν το status quo της διαιτησίας».