Όταν ο πατέρας Λάνθιμος έρχονταν αντίπαλος στη Θράκη, έχανε και… το γιόρταζε στο L’Amore

Πολλά έχουν γραφτεί τις τελευταίες ημέρες για τον Αντώνη Λάνθιμο, μια μορφή του ελληνικού μπάσκετ στα δύσκολα χρόνια προ του 1987, ο οποίος έκανε καριέρας ως παίκτης και αργότερα ως προπονητής αλλά πλέον έγινε περισσότερο γνωστός για τον ακόμα πιο διάσημο γιο του, τον Γιώργο, που είναι ο κορυφαίος έλληνας σκηνοθέτης από την εποχή Αγγελόπουλου και η τελευταία του ταινία διεκδικεί δέκα όσκαρ στην τελετή του άλλου μήνα.

Ο Αντώνης Λάνθιμος ταξίδεψε στους ουρανούς μόλις δυο μέρες μετά την μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα του γιου του. Ο προπονητής του ΓΑΣ Κομοτηνή Νεοκλής Λεμονίδης έγραψε μερικά λόγια για τον πατέρα Λάνθιμο, όπως τον είχε γνωρίσει ως αντίπαλο στα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του ’80 που ο ΓΑΣ Κομοτηνή πρωταγωνιστούσε στην Α2 Ανδρών.

Το περιστατικό που περιγράφει είναι χαρακτηριστικό (η φωτογραφία από δημοσίευμα της εποχής στην αθλητική εφημερίδα “Φίλαθλος” της Αθήνας σε ανταπόκριση του Γιώργου Μαυρίδη για τον συγκεκριμένο αγώνα που καταγράφεται από την ανάρτηση του Λεμονίδη, ο οποίος αγώνας προφανώς έγραψε ιστορία για το μπάσκετ της Κομοτηνής και όπως μπορείτε να δείτε, διεξήχθη λίγους μήνες πριν το έπος της Εθνικής Ομάδας που άλλαξε τον ρου της ιστορίας του μπάσκετ στη χώρα μας):

Στη μνήμη του μπαμπά Λάνθιμου, του Αντώνη.
Σάββατο 14/3/1987, τελευταία αγωνιστική της Α2 κατηγορίας μπάσκετ: ΓΑΣ Κομοτηνή-Near East. Εμείς με coach τον Κούλη Ταξιλδάρη και η Near East με τον Αντ. Λάνθιμο και ένα βαθμό ψηλότερα στη βαθμολογία. Έπρεπε να κερδίσουμε με διαφορά μεγαλύτερη των 16 πόντων που χάσαμε στην Καισαριανή για να σωθούμε. Σε ένα απίστευτα κατάμεστο γήπεδο, κερδίζουμε 36π και σωζόμαστε. Τα μεσάνυχτα όλη η ομάδα στα μπουζούκια, στο γνωστό L’AMORE. Μόλις μπαίνουμε βλέπουμε όλη την ομάδα της Near East με μπροστάρη τον Λάνθιμο να κάθονται ήδη εκεί και να διασκεδάζουν. Καθήσαμε και μεις σαστισμένοι – γιατί αν εμείς χάναμε θα κλαίγαμε μέρες – σε τραπέζια που είχε κρατήσει ο αείμνηστος πρόεδρος μας Ρουπγίδης και γλεντήσαμε μαζί. Ο Λάνθιμος πικάροντας μας λέει: Εσείς κερδίσατε, και κάθεστε στα πίσω τραπέζια, ενώ εμείς αν και χάσαμε, πρώτο τραπέζι πίστα. Ωραίος τύπος.