Καραμπινάτη παρανομία από ΕΣΑΠ με την ανακοίνωση του ονόματος του «ντοπέ» αθλητή της ΑΕ Κομοτηνής

Η διοργανώτρια του πρωταθλήματος της Volley League ΕΣΑΠ ανακοίνωσε επίσημα ότι ο (πρώην) παίκτης της ΑΕ Κομοτηνής Ρενάν εντοπίστηκε να έχει λάβει απαγορευμένη ουσία στο πρώτο δείγμα που ανοίχθηκε από αυτά που έδωσε στην αναμέτρηση με την Κηφισιά στην Αθήνα.

Δεύτερο δείγμα δεν έχει εξεταστεί και μέχρι να συμβεί αυτό, ο βραζιλιάνος έχει το τεκμήριο της αθωότητας. Κανονικά ωστόσο δεν θα έπρεπε καν να έχει δημοσιοποιηθεί το όνομά του, όπως επισημαίνει προβληματισμένος ο Βασίλης Μηνούδης από τον ΠΑΣΑΠ. Ο ίδιος επισημαίνει ότι την δημοσιοποίηση την κάνει το ΕΣΚΑΝ.

Στην προκειμένη περίπτωση το ΕΣΚΑΝ δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο, όπως προκύπτει αν ανατρέξει κάποιος στην ιστοσελίδα του. Και δεν θα το κάνει μέχρι να ανοιχτεί και το δεύτερο δείγμα – εφόσον ζητηθεί βέβαια κάτι τέτοιο. Το μόνο που έκανε ως είχε υποχρέωση, ήταν να ενημερώσει τον ενδιαφερόμενο αθλητή και τους ενδιαφερόμενους φορείς, δηλαδή την ομάδα του (ΑΕ Κομοτηνής), την διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος (ΕΣΑΠ), την ομοσπονδία πετοσφαίρισης (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Κανείς από τους παραλήπτες δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιήσει το όνομα του αθλητή πέρα από το ΕΣΚΑΝ. Ωστόσο τον έβγαλε στην «σέντρα» η ΕΣΑΠ, αν και δεν όφειλε να το κάνει ή μάλλον έπρεπε να κάνει το ακριβώς αντίθετο, να σιωπήσει μέχρι το δεύτερο δείγμα, όπως έκαναν όλοι οι υπόλοιποι και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μηνούδης, την ανάρτηση του οποίου στο facebook αντιγράφουμε:

Με αφορμή την είδηση για το θετικό αποτέλεσμα του πρώτου δείγματος σε έλεγχο ντόπινγκ ????στο βόλεϊ, οφείλω για άλλη μια φορά να γνωστοποιήσω τον προβληματισμό μου για το θέμα της εφαρμογής της νομοθεσίας περί διαχείρισης των αποτελεσμάτων, των οποίων την ευθύνη έχει μόνο το ΕΣΚΑΝ.
Υπενθυμίζω ότι ο αθλητής έχει δικαίωμα να ζητήσει έλεγχο του 2ου δείγματος…Μέχρι τότε ας σεβαστούμε το τεκμήριο της αθωότητας (παρότι ο αθλητής δεν αγωνίζεται πλέον στη χώρα μας), όσο μικρές και αν είναι οι πιθανότητες για διαφοροποίηση του αποτελέσματος.
Υ.Γ.Μέχρι στιγμής επίσημη δημόσια ενημέρωση – ανακοίνωση από ΕΣΚΑΝ δεν υπάρχει (στο web site) για τους παρακάτω προφανείς λόγους…
Απλά αντιγράφω από το νόμο:
15.1.5. Εμπιστευτικότητα.
Οι οργανισμοί−παραλήπτες δεν επιτρέπεται να κοινοποιούν τις ανωτέρω πληροφορίες παρά μόνο στα πρόσωπα που οφείλουν να γνωρίζουν, περιλαμβανομένου του αντίστοιχου προσωπικού της οικείας εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της εθνικής ομοσπονδίας και της ομάδας σε περίπτωση ομαδικού αθλήματος, έως ότου το ΕΣΚΑΝ, που έχει την ευθύνη διαχείρισης των αποτελεσμάτων, προβεί ή δεν προβεί σε δημόσια κοινοποίηση, όπως προβλέπεται από το άρθρο 15.3.
15.3. Δημόσια κοινοποίηση.
15.3.1. Η ταυτότητα ενός αθλητή ή άλλου προσώπου για το οποίο υφίσταται ισχυρισμός από τον ΕΣΚΑΝ ότι έχει διαπράξει παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ, είναι δυνατόν να κοινοποιηθεί δημόσια από το ΕΣΚΑΝ, που φέρει την ευθύνη διαχείρισης των αποτελεσμάτων, μόνον αφότου έχει γίνει η σχετική γνωστοποίηση προς τον αθλητή ή το άλλο πρόσωπο, σύμφωνα με τα άρθρα 8.3, 8.4, 8.5, 8.6 ή 8.7 και στους αρμόδιους οργανισμούς αντιντόπινγκ σύμφωνα με το άρθρο 15.1.2.