Προς νέα παράταση της εφαρμογής της κάρτας υγείας για να αποφευχθούν οι μηδενισμοί ομάδων

Εξάμηνη παράταση -εκτός απροόπτου- αναμένεται να δοθεί για την έκδοση της «Κάρτας Υγείας Αθλητή», σύμφωνα με πληροφορίες από το υφυπουργείο Αθλητισμού που έφτασαν στην ΕΠΟ.

Ως γνωστόν η Κάρτα Υγείας Αθλητή επρόκειτο να εφαρμοστεί από την τρέχουσα σεζόν. Ωστόσο επειδή δεν ήταν έτοιμες οι ομάδες, δόθηκε παράταση ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Τότε διαπιστώθηκε ότι και πάλι δεν ήταν έτοιμες οι περισσότερες ομάδες, τουλάχιστον οι ερασιτεχνικές που απαιτούνταν να πάνε σε δημόσιο νοσοκομείο για να αποφύγουν τα πολλά έξοδα από καρδιολόγους κλπ. Το αποτέλεσμα ήταν να δοθεί από τον υφυπουργό Αθλητισμού νέα παράταση ως τις 31 Δεκεμβρίου, με την διευκρίνιση ότι θα είναι η τελευταία.

Θεωρητικά από 1ης Ιανουαρίου 2019 η κάρτα υγείας είναι υποχρεωτική για όλους τους αθλητές, κάθε ηλικίας, σε όλα τα αθλήματα και όλα τα πρωταθλήματα, είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά, είτε ακόμα και υποδομών. Ακόμα και οι προπονήσεις δεν επιτρέπονται εφόσον δεν υπάρχει κάρτα υγείας αθλητή που να έχει εκδοθεί από την ομάδα. Σε περίπτωση δε που δεν προσκομίζονται οι κάρτες υγείας των αθλητών σε αγώνες, τότε ο διαιτητής υποχρεούται να μην ξεκινά τους αγώνες και να τους κατακυρώνει στην αντίπαλη ομάδα.

Όπως είναι λογικό, υπάρχει μεγάλος αριθμός ομάδων που δεν έκαναν τίποτα ούτε αυτό το διάστημα ή που προσπάθησαν αν κάνουν αλλά δεν βρήκαν ημερομηνίες στα δημόσια νοσοκομεία για να πάνε τους αθλητές τους και αδυνατούν να πληρώσουν τα χρήματα που απαιτούνται από ιδιωτικές κλινικές ή γιατρούς. Όπως ωστόσο ανεπίσημα έχουν ενημερωθεί από την ΕΠΟ οι παράγοντες των ΕΠΣ που έχουν σπεύσει να θέσουν το θέμα στην ηγεσία της Ομοσπονδίας, δρομολογείται νέα παράταση, εξάμηνη αυτή τη φορά, οπότε η σεζον θα βγει χωρίς κάρτα υγείας.

Σε παλιότερες δηλώσεις του άλλωστε, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης είχε αναφέρει στο ThrakiSportS ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί σταδιακά αυτή η κούλτούρα στα σωματεία για την κάρτα υγείας και όχι να τιμωρούνται και ήδη η πολιτική ηγεσία θεωρεί θετικό το γεγονός ότι πολλές ομάδες έχουν σπεύσει να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις στους αθλητές τους. Παράλληλα, σε ανύποπτο χρόνο και εντελώς ανεπίσημα δεν είχε αποκλειστεί νέα παράταση.

Η ώρα αυτή πλέον ήρθε. Το αργότερο ως την Πέμπτη αναμένεται να υπογραφεί το σχετικό διάταγμα από τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, που είναι και ο μόνος αρμόδιος να δώσει την παράταση. Ωστόσο σχετικές διαβεβαιώσεις φαίνεται ότι υπήρξαν προς την ΕΠΟ από το υφυπουργείο Αθλητισμού, για αυτό και υπάρχει ενημέρωση προς τις ΕΠΣ για επικείμενη παράταση. Από τις ΕΠΣ Έβρου, Θράκης και Ξάνθης δεν υπήρξε κάποια επίσημη ανακοίνωση ακόμα, αλλά δεν έχουν αγωνιστική δραστηριότητα και οι ομάδες τους το Σαββατοκύριακο (με εξαίρεση αυτές της Γ’ Εθνικής).

Υπήρξε όμως ανακοίνωση από την ΕΠΣΑ (την ΕΠΣ της Αθήνας δηλαδή) που έχει ως εξής: «Μετά από προσωπική ενημέρωση του Προέδρου της Ε.Π.Σ.Α από την Ε.Π.Ο., ανακοινώνεται η παράταση της θεώρηση της Κάρτας Υγείας Αθλητή και κατά συνέπεια δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα προσκόμισης αυτής για την πρώτη αγωνιστική του νέου έτους. Η νέα καταληκτική ημερομηνία θα ανακοινωθεί μόλις η απόφαση δημοσιευθεί στο ΦΕΚ. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία εξέπνεε στις 31/12/2018».