Η συνέντευξη Τύπου των καθηγητών του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο

 

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής η συνέντευξη Τύπου από τους καθηγητές για όσα συμβαίνουν με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που προωθεί το υφυπουργείο Αθλητισμού. Η κοσμήτορας Ελένη Δουδα εξήγησε ότι μέχρι την Δευτέρα θα παραμείνει κλειστή η Σχολή, οπότε και προγραμματίζεται νέα συνάντηση με τον Γ. Βασιλειάδη.

Επίσης για την Δευτέρα έχει προγραμματιστεί η πορεία των φοιτητών που θα καταλήγει στο κτήριο της περιφέρειας ΑΜ-Θ για να δοθεί το ψήφισμα της ΓΣ του ΤΕΦΑΑ στον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο.

«Η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι ιδιαίτερα αναστατωμένη. Το νέο νομοσχέδιο αποτελείται από 113 άρθρα τα οποία αναφέρονται στην ΕΕΑ, σκιαγραφούν το προφίλ προπονητών και εκπαιδευτών, αναφέρονται στις δομές λειτουργίας ιδιωτικών γυμναστηρίων και σχολών εκμάθησης διαφόρων αθλημάτων καθώς και στον εξυγχρονισμό των ομοσπονδιών. Το νομοσχέδιο παρόλο που φαινομενικά δείχνει να δίνει επαγγελματικά δικαιώματα και αναγνωρίζει τους απόφοιτους των Σχολών Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, παρά ταύτα θίγει καίρια επαγγελματικά δικαιώματα διότι υποβαθμίζει το πανεπιστημιακό πτυχίο εκχωρώντας δυνατότητες εκγύμνασης ατόμων σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες σε αποφοίτους από σχολές δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως είναι τα ΙΕΚ και τα ΕΠΑΛ», σχολίασε η κοσμήτορας της Σχολής Ελένη Δούδα.

Ο καθηγητής Βασίλης Γούργουλης ανέφερε: «Ο νέος νόμος εξωμειώνει την πανεπιστημιακή εκπαίδευση με την μεταδευτεροβάθμια ή ακόμα και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Με αυτόν τον τρόπο απαξιώνεται το πτυχίο ενός ΑΕΙ, απαξιώνεται το πτυχίο του ΤΕΦΑΑ. Επίσης προβλέπεται να εκχωρηθούν εκπαιδευτικές αρμοδιότητες στη Γενική Γραμματεία και σε Ομοσπονδίες, οι οποιοι ειναι διοικητικοί οργανισμοί και παρόλα αυτά τους δίνεται η δυνατότητα να λειτουργήσουν ως τομείς εκπαίδευσης. Ετσι θα έχουμε τα παραφείγμαα των προπονητών α, β, γ κατηγορίας. Οι αποφοιτοι ΤΕΦΑΑ θα είναι προφανώς προπονητές α κατηγορίας αλλά και άλλοι θα μπορούν να αναρριχηθούν από την κατηγορία γ σε β και α, χωρίς πανεπιστημιακή εκπαίδευση, ακόμα και αν είναι απόφοιτοι ΙΕΚ. Έτσι γίνεται εξομείωση όλων ανεξάρτητα απο το επιπεδο της εκπαίδευσης που έχουν».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Ευάγγελος Αλμπανίδης ανέφερε: «Ποτε δεν περίμενα η πολιτεία να φτάσει σε σημείο βιαστικά αβασάνιστα και άκριτα να υποβαθμίσει, να απαξιώσει πτυχία πανεπιστημιακών σπουδών οδηγώντας εκατοντάδες αποφοίτους μας στην ανεργία ή στην αβεβαιότητα. Τα εξομοιώνει με πιστοποιήσεις σεμιναριακού τύπου ή με τίτλους σπουδών που προέρχονται από την μεταδευτεροβάθμια ή ακόμα και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στα γυμναστήρια μπορούσαν να είναι τώρα μόνο απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ. Όσοι ασχολούνταν χωρίς να είναι, ασχολούνταν παράνομα και παράτυπα. Το νέο σχέδιο νόμου έρχεται να νομιμοποιήσει αυτήν την παρατυπία και παρανομία. Θα άφηνε κανείς το παιδί του στα χέρια ενός κομπογιαννίτη γιατρού η ενός εμπειρικού δασκάλου; Πως λοιπόν θα αφησει το παιδί του στα ιδιωτικά γυμναστήρια στα χέρια κάποιου που δεν είναι πρώτα παιδαγωγός;».