Τα δύο βασικότερα ζητήματα που πρέπει να λυθούν για να φιλοξενηθούν στην Ξάνθη επίσημα ματς της Εθνικής Ανδρών

 

Το Xanthi FC Arena έχει δηλωθεί στην short list ως ένα απο τα γήπεδα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ως έδρα η Εθνική Ανδρών για τα παιχνίδια της προκριματικής φάσης του Euro 2020 και μέσα στην εβδομάδα ειδική επιτροπή της ΕΠΟ θα το επισκεφθεί για να διαπιστώσει τις πιθανές ατέλειες που υπάρχουν και κατά πόσον μπορούν να διορθωθούν.

Δεν είναι το φαβορί, όπως εξαρχής δεν ήταν άλλωστε (καθώς ως γνωστόν μπήκε στην λίστα και στην συζήτηση χάρη και στην παρέμβαση του ThrakiSportS την ημέρα της παρουσίασης του Άγγελου Αναστασιάδη ως νέου προπονητή της Εθνικής Ομάδας) αλλά πλέον παίζει δυνατά. Και κυρίως, όπως έχει αναφέρει με επιχειρήματα αυτή η ιστοσελίδα, το βασικό επιχείρημα για την απόρριψή του, το οποίο ήταν δήθεν η απουσία διεθνούς αεροδρομίου, έχει καταρριφθεί από τα ίδια τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που τονίζει ότι ούτε το αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος της Χρυσούπολης ούτε το Δημόκριτος της Αλεξανδρούπολης έχουν να ζηλέψουν οτιδήποτε σε σχέση με το Νίκος Καζαντζάκης της Κρήτης, που ήταν το πιο σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της υποψηφιότητας του Παγκρητίου.

Ωστόσο γεγονός είναι ότι υπάρχουν ακόμα κάποια προβληματάκια με τον φάκελο της Ξάνθης. Και το πρώτο κι πιο σημαντικό από αυτά έχει να κάνει, όπως έχει αναφέρει το ThrakiSportS, με την χωρητικότητα του γηπέδου. Η χωρητικότητα του «Xanthi FC Arena» είναι 7.361 καθήμενων θέσεων από τις οποίες οι 6.000 είναι σκεπαστές, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ. Στους εσωτερικούς χώρους του γηπέδου εκτός από τα αποδυτήρια των ομάδων και των διαιτητών, υπάρχουν τα γραφεία των παρατηρητών, το ιατρείο, η αίθουσα doping control, η αίθουσα συνεντεύξεων Τύπου, ο χώρος των V.I.P., γραφεία και αρκετοί ακόμα αποθηκευτικοί – βοηθητικοί χώροι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThrakiSportS, η μίνιμουμ χωρητικότητα γηπέδων που απαιτεί η ΟΥΕΦΑ για διεξαγωγή επίσημων αγώνων Εθνικών Ομάδων στις διοργανώσεις της είναι 8.000 θέσεις. Δηλαδή θεωρητικά το γήπεδο της Ξάνθης δεν πληρεί αυτήν την προϋπόθεση για 639 θέσεις. Φυσικά τι να χαθεί για τέτοιο λόγο αυτή η ευκαιρία να γίνει επίσημο σπίτι της Εθνικής Ομάδας η Ξάνθη είναι τουλάχιστον ανήκουστο και εκτιμάται ότι θα είναι το μικρότερο πρόβλημα, αφού με μια μελέτη θα μπορεί να γίνει η προσθήκη των επιπλέον θέσεων. Χώρια που και στην ΟΥΕΦΑ αν τεθεί το θέμα, το πιο πιθανό είναι να μην δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα για αυτό το θέμα.

Το δεύτερο και ίσως σημαντικότερο ζήτημα είναι τα δημοσιογραφικά θεωρεία και ο χώρος εργασίας των δημοσιογράφων. Απαιτείται να υπάρχει μια σχετική… άπλα και αυτή δεν επιτυγχάνεται στα δημοσιογραφικά έτσι όπως είναι τώρα. Ωστόσο και αυτό διορθώνεται. Όταν λέμε άλλωστε δημοσιογραφικά, δεν εννοούμε απαραίτητα μπουθ. Στο ΟΑΚΑ τα δημοσιογραφικά είναι μπροστά από τα μπουθ, απλά υπάρχουν τραπέζια και καρέκλες σε μέρος της κερκίδας προς το κέντρο του γηπέδου καθώς και κλειστή αίθουσα ως χώρος εργασίας των δημοσιογράφων και των φωτογράφων. Το δεύτερο μπορεί σχετικά εύκολα να λυθεί, αλλά το πρώτο εφόσον γίνουν οι σχετικές εργασίες θα δημιουργήσει άλλο πρόβλημα.

Γιατί οι θέσεις που θα γίνουν δημοσιογραφικά, μοιραία θα αφαιρεθούν απο την συνολική χωρητικότητα και ενδεχομένως εκεί να δημιουργηθούν άλλα προβλήματα αναφορικά με την πρώτη προϋπόθεση. Καλό θα ήταν τα ζητήματα αυτά να αρχίσουν να τα εξετάζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, μέσα από μια πρόχειρη μελέτη, για να δούμε πόσο ανυπέρβλητα είναι ή δεν είναι και να μπορέσουν να δοθούν κατάλληλες απαντήσεις για τις διορθώσεις που μπορούν να γίνουν στην αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ. Σε αυτό το πλαίσιο καλό θα ήταν να υπάρξει μια συνεργασία της ΠΑΕ και τις ΕΠΣ Ξάνθης με τις υπηρεσίες του Δήμου Ξάνθης (και Τοπείρου) και της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ώστε να υπάρχουν απαντήσεις σε ενδεχόμενες παρατηρήσεις.

Πάντως μια τέτοια συνεργασία μέχρι στιγμής και με βάση την πληροφόρηση που διαθέτει το ThrakiSportS δεν έχει υπάρξει. Και εκεί ίσως βρίσκεται το κλειδί της υπόθεσης, για να επιτευχθεί από τις συγκυρίες των τελευταίων ημερών κάτι που θα έπρεπε κανονικά να αποτελεί στρατηγικό στόχο για τους ανθρώπους που κυβερνούν αυτόν τον τόπο…