Με οφέλη για την Θράκη η διεκδίκηση του Μουντιάλ 2030 αν και δεν υπολογίζονται γήπεδά της για τη διοργάνωση

Στο Βελιγράδι συναντώνται το απόγευμα της Παρασκευής οι υπουργοί Αθλητισμού από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία μαζί με παράγοντες των τεσσάρων Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών για να συζητήσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις της κοινής διεκδίκησης της διοργάνωσης του Μουντιάλ του 2030.

«Για εμάς είναι κομβικό στο πλαίσιο της νέας πολιτικής που χαράσσουμε για τα Βαλκάνια, στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής συνεργασίας, φιλίας με τους λαούς, να καταφέρουμε να κάνουμε τα Βαλκάνια να πρωταγωνιστήσουν στην Ευρώπη όχι αρνητικά, να πρωταγωνιστήσουν για πρώτη φορά θετικά»,
σχολιάζει μιλώντας euronews και τον Γιάννη Γιαγκίνη ο υφυπουργός Αθλητισμού της Ελλάδας Γιώργος Βασιλειάδης (φωτο).

Όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες ημέρες, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 εξετάζουν σοβαρά να συνδιεκδικήσουν και η Ισπανία με την Πορτογαλία και το Μαρόκο. Πως αντιδρά ο Έλληνας υφυπουργός Αθλητισμού σε αυτήν την πιθανή υποψηφιότητα; «Ο καθένας θα δώσει τη δική του μάχη, τον δικό του αγώνα. Εμείς θα πάμε με προσοχή και σύνεση. Εμείς ειδικά, που έχουμε και το κακό know how από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, θα αποδείξουμε ότι μπορούμε να παρουσιάσουμε μια πρόταση τέτοια η οποία να είναι βιώσιμη και να μην αναβιώνει λάθη και τραγικές πρακτικές του παρελθόντος», σχολιάζει ο Γ. Βασιλειάδης.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού προσθέτει: «Θα πρέπει να είμαστε απόλυτα προσεκτικοί. Δεν υπάρχει περίπτωση, και θα μιλήσω εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, να κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ομαλή πορεία που έχει πάρει η χώρα τα τελευταία χρόνια».

Το Μουντιάλ του 2022 θα διεξαχθεί ως γνωστόν στο Κατάρ και του 2026 σε ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά. Την διοργάνωση του 2030 φέρονται να συνδιεκδικούν επίσης Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη, με την FIFA πάντως να λέγεται ότι δεν καλοβλέπει δεύτερη συνεχόμενη τετραετία να φιλοξενηθεί στην αμερικανική ήπειρο. Ενδιαφέρον υπάρχει και από τις τέσσερις εθνικές ομοσπονδίες του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και (όπως προαναφέρθηκε) από Ισπανία, Πορτογαλία και Μαρόκο. Όλα δείχνουν πάντως ότι πάμε για συνδιοργάνωση με την βαλκανική υποψηφιότητα εξ αρχής να συγκεντρώνει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αρκετές πιθανότητες, εφόσον προχωρήσει.

Ποια ελληνικά γήπεδα θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τους αγώνες; Ο Γιώργος Βασιλειάδης απαντά: «Προφανώς έχουμε ένα μεγάλο στάδιο, το Ολυμπιακό Στάδιο, που έχει φιλοξενήσει και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και πληρεί όλες τις προδιαγραφές, με τις παρεμβάσεις που θα χρειαστεί να γίνουν. Νομίζω το 2030 θα έχουμε αρκετά γήπεδα στην Ελλάδα που θα μπορούν να φιλοξενήσουν μια τέτοια μεγάλη διοργάνωση. Θα είναι το καινούριο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, η Αγία Σοφία δηλαδή, η νέα Τούμπα, το Καραϊσκάκη που υπάρχει ήδη και η λογική του να είναι περισσότερες χώρες και να ενώνουν τις δυνάμεις τους είναι ακριβώς αυτή, να μπορέσουμε να κρατήσουμε χαμηλά το κόστος και να απλώσουμε τα οφέλη σε όλη την περιοχή μας».

Από την απάντηση γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν υπολογίζεται κάποια αθλητική εγκατάσταση από την Θράκη για την συγκεκριμένη διοργάνωση. Αγώνες θα γίνουν μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και εφόσον προκύψει ανάγκη για κάποια επαρχιακή πόλη, όπως έχει διευκρινίσει ο υφυπουργός Αθλητισμού, προτεραιότητα ασφαλώς θα υπάρξει σε Παγκρήτιο, Παμπελοποννησιακό, Πανθεσσαλικό που υφίστανται ήδη ως γήπεδα και έχουν φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες, με τις όποιες παρεμβάσεις χρειαστεί να γίνουν.

Πάντως γίνεται αντιληπτό ότι η Θράκη θα έχει άλλου είδους οφέλη από την ανάληψη μιας τέτοιας διοργάνωσης, αφού αφενός αποτελεί πύλη εισόδου στην χώρα, αφετέρου θα ενώνει με μια άλλη συνδιοργανώτρια (τη Βουλγαρία) ενώ δεν αποκλείεται να βρεθούν στις αθλητικές εγκαταστάσεις της, όπως αυτήν των Πηγαδίων ή όποιες τυχόν άλλες έχουν δημιουργηθεί ως τότε, κάποιες Εθνικές Ομάδες που θα συμμετέχουν στο Μουντιάλ για προετοιμασία.

Συνηθίζουν άλλωστε, ιδίως οι Εθνικές Ομάδες από άλλες ηπείρους, να πηγαίνουν για προετοιμασία σε πόλεις της χώρας διεξαγωγής, ενώ και κατά την διάρκεια της διοργάνωσης δεν αποκλείεται κάποιες ομάδες να επιλέξουν πχ την Ξάνθη ως έδρα τους, για να διαμένει και να προπονείται η ομάδα και να μετακινείται την παραμονή κάθε αγώνα στο γήπεδο διεξαγωγής.

Άλλωστε και στην Βραζιλία για παράδειγμα, η Εθνική Ελλάδος έπαιξε σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις (Μπέλο Οριζόντε, Νατάλ, Φορταλέζα, Ρεσίφε) αλλά είχε ως στρατηγείο και έδρα της το Αρακαζού, όπου δεν διεξαγόταν κανένα παιχνίδι.

Αλλά μάλλον προτρέχουμε. Ο δρόμος για την κατάθεση της υποψηφιότητας από τις Βαλκανικές Χώρες για το Μουντιάλ του 2030 είναι ακόμα πολύ μακρύς. Πολύ μακρύς. Και αυτές τις ώρες απλά γίνονται τα πρώτα… μπουσουλήματα…