Μια αξιόλογη πρόταση κάνει μέσα από την προσωπική του σελίδα στο facebook, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Έβρου Άκης Γεροντόπουλος, με αφορμή την παρουσία του σε εκδήλωση της ΠΑΕ ΑΕΚ για την δημιουργία “Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού”, που θα στεγάζεται στο νέο της γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Συγκεκριμένα, ο Γεροντόπουλος πρότεινε να ιδρυθεί έδρα Προσφυγικών Σπουδών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και μάλιστα πρότεινε συγκεκριμένα αυτό να γίνει στα Παιδαγωγικά Τμήματα της Αλεξανδρούπολης.
Γράφει χαρακτηριστικά ο Γεροντόπουλος:
“Στην συζήτηση που έγινε σήμερα για την δημιουργία “Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού”, η κα Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ αποκάλυψε πως στην Ελλάδα, αντιθέτως με το εξωτερικό, δεν υπάρχει ούτε μια Πανεπιστημιακή έδρα που να έχει ως αντικείμενο τον Προσφυγικό Ελληνισμό.
Αναρωτιέμαι λοιπόν μήπως ήρθε η ώρα, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης να πρωτοπορήσει και πάλι ιδρύοντας έδρα Προσφυγικού Ελληνισμού, στα παιδαγωγικά τμήματα Αλεξανδρούπολης. Η πλειοψηφία των Εβριτών και γενικότερα των Θρακιωτών είναι πρόσφυγες και έτσι θα υπάρχει πρώτη ύλη για τη έρευνα και τη διδασκαλία του μαθήματος”.
Αφορμή για την πρόταση Γεροντόπουλου αποτέλεσε η εκδήλωση της ΠΑΕ ΑΕΚ στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, όπου παρουσιάστηκε η επιστημονική επιτροπή του Μουσείου Προσφυγικού Πολιτισμού. Στην επιτροπή ως επίτιμος πρόεδρός της παρουσιάστηκε ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης. «Η κιβωτός της Ρωμιοσύνης», όπως ονομάζεται. θα βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του νέου γηπέδου της ΑΕΚ και την επιστημονική επιτροπή συγκροτούν σημαντικές προσωπικότητες. Πρόεδρος είναι η βυζαντινολόγος ιστορικός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ και στην τιμητική επιτροπή βρίσκονται ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ο μουσικοσυνθέτης Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας.
Μέλη της επιστημονικής επιτροπής είναι ο πρόεδρος της ερασιτεχνικής ΑΕΚ Αλέξης Αλεξίου, ο ηθοποιός Γιάννης Βούρος, ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Νέας Φιλαδέλφειας Γαβριήλ, ο θεατρολόγος Κώστας Γεωργουσόπουλος, η ηθοποιός και πολιτικός Άντζελα Γκερέκου, ο τραγουδιστής Παντελής Θαλασσινός, ο οικονομολόγος Θεόφιλος Καστανίδης, ο αρχιτέκτονας Θανάσης Κυρατσούς, ο ζωγράφος Ιωάννης Μετζικώφ, ο διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ανδρέας Μπαλτάς, ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης, ο καθηγητής ΕΜΠ Νίκος Ουζούνογλου, η ιστορικός Αρχοντία Παπαδόπουλου, ο δάσκαλος Χάρης Σαπουντζάκης, ο παλαίμαχος τερματοφύλακας της ΑΕΚ Στέλιος Σεραφείδης, ο καθηγητής ιστορίας Κώστας Φωτιάδης, ο ιστορικός Κυριάκος Χήνας και ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής, Γιώργος Λιάνης, που επίσης είναι ο «νονός» του όρου «Κιβωτός της προσφυγιάς», όπως αποκάλυψαν οι παρευρισκόμενοι, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο διοικητικός ηγέτης της Ένωσης Δημήτρης Μελισσανίδης.
H κα Γλύκατζη-Αρβελέρ στην ομιλία της τόνισε μεταξύ άλλων: «Έπρεπε να περιμένουμε έναν αιώνα για να κάνουμε το πρέπον, να περάσει ένας αιώνας για να γίνει το Μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού, κάτι που αποτελεί σκάνδαλο. Δεν υπάρχει στο Πανεπιστήμιο ούτε Έδρα για την Ιστορία του Προσφυγικού Ελληνισμού, για την Ρωμιοσύνη, σε αντίθεση με τις ξένες χώρες. Χαίρομαι ιδιαίτερα που αυτό το έργο γίνεται από την ΑΕΚ, δεν χρειάζεται να κάνω αναφορά στον κ. Μελισσανίδη, θυμάμαι τον αδερφό μου όταν ήμουν παιδί, ήταν προπονητής μπάσκετ στην ΑΕΚ».
Στην εκδήλωση, στην οποία παρέστη ο Άκης Γεροντόπουλος, μίλησαν ακόμα οι Άντζελα Γκερέκου, Μιμή Ντενίση, Αλέκος Φλαμπουράρης, Μητροπολίτης Γαβριήλ, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Ιωάννης Μετζικώφ, Κώστας Φωτιάδης, Τάσος Μπουλμέτης, Ανδρέας Μπαλτάς και Στέλιος Σεραφείδης.