Ο Αλεξανδρουπολίτης που θα υποδεχθεί την Κυριακή ως αντίπαλος τον Εθνικό στο Κιλκίς

Ο Βασίλης Παμπορίδης είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής διαιτησίας τα τελευταία χρόνια. Έκανε μεγάλη καριέρα ως μέλος του Συνδέσμου Κιλκίς, αλλά είναι βέρος Αλεξανδρουπολίτης και τακτικός επισκέπτης της πόλης, αν και η μόνιμη κατοικία του είναι εδώ και χρόνια στην μακεδονική πόλη.

Μάλιστα την προσεχή Κυριακή θα υποδεχθεί την ομάδα της καρδιάς του, τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, ως μέλος του προπονητικού τιμ του Αλέξανδρου Κιλκίς. Βλέπετε, μετά την διαιτησία ο Βασίλης Παμπορίδης το έριξε στην προπονητική και από ό,τι φαίνεται με ιδιαίτερη μέχρι στιγμής επιτυχία.

Ο ίδιος ήταν μαζί με τον Μιχάλη Αναστασιάδη το προπονητικό δίδυμο που οδήγησε πέρυσι την ομάδα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α’ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας της ΕΠΣ Κιλκίς και την άνοδο στη Γ’ Εθνική. Φέτος μετέχει στην ομάδα του Αλέξανδρου ως προπονητής φυσικής καταστασης, υπεύθυνος για την προληψη, αντιμετωπιση και αποκατάσταση τραυματισμών, όντας άμεσος συνεργάτης του πρώτου προπονητή.

«Τα συναισθήματα είναι περίεργα ενόψει αυτού του αγώνα. Ο Εθνικός είναι η ομάδα στην οποία πρωτογνώρισα το ποδόσφαιρο, αλλά εγώ εργάζομαι στον Αλέξανδρο Κιλκίς. Μακάρι σε αυτόν τον αγώνα να μπορούσαν να κερδίσουν και οι δύο ομάδες και μακάρι στο τέλος να μην κινδυνεύσει καμία από τις δύο», λέει ο Βασίλης Παμπορίδης στο ThrakiSportS.

Ο ίδιος αποτελεί το μήλο που έπεσε κάτω από τη μηλιά. Ο πατέρας του Χαράλαμπος Παμπορίδης, Λάμπης όπως τον φωνάζουν όλοι στην Αλεξανδρούπολη ή… «Καλαμπόκας», όπως ήταν το παρατσούκλι του, φόρεσε για σχεδόν 20 χρόνια την φανέλα του Εθνικού, από το 1952 ως και το 1970. Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 ήταν μάλιστα να πάρει μεταγραφή στον Ηρακλή, έγινε και ένα φιλικό για αυτόν τον λόγο, αλλά η μεταγραφή χάλασε.

Πριν ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, ο Λάμπης Παμπορίδης είχε διαπρέψει και ως αθλητής στίβου του Εθνικού, ως πρωταθλητής στα 110 μέτρα με εμποδια και στο αλμα εις υψος. Αθλητές στίβου ήταν και τα αδέρφια του, ο Γιώργος και ο Στέφανος. Ο «Καλαμπόκας» αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του και να εγκαταλείψει την ενεργό ποδοσφαιρική δράση το 1970, όντας αρχηγός του Εθνικού, που τότε αγωνιζόταν στην Β’ Εθνική.

«Μακάρι κάποια στιγμή ο Εθνικός να ξαναβρεθεί όχι μόνο στη Β’ Εθνική αλλα και ακόμα ψηλότερα, το αξίζει και ο σύλλογος και η πόλη», αναφέρει σήμερα ο Βασίλης Παμπορίδης, που αποκαλύπτει μάλιστα ότι πριν τρία χρόνια έφτασε κοντά στο να επιστρέψει ο ίδιος στον Εθνικό και να συνεργαστεί ως μέλος του προπονητικού τιμ με την ομάδα στην οποία πρωτογνώρισε το ποδόσφαιρο.

Ο Βασίλης Παμπορίδης εντάχθηκε στα τσικό του Εθνικού, με πρώτο προπονητή τον Δραμινό Σάββα Καραγιάννη. Μια φωτογραφία του υπάρχει μάλιστα και στο μεγάλο λεύκωμα που κυκλοφόρησε πέρυσι για τα 90 χρόνια της ιστορίας του Εθνικού Αλεξανδρούπολης.

Ωστόσο οι επαγγελματικές υποχρεώσεις των γονέων του είχαν ως αποτέλεσμα την μετακόμιση της οικογένειας. Δασκάλα η μητέρα, μηχανικός τεχνικών εργων στη Νομαρχία ο μπαμπάς Λάμπης, χρειάστηκε να πάνε στο Κιλκίς. Αλλά κάθε Χριστούγεννα, κάθε Πάσχα, κάθε καλοκαίρι και αρκετά Σαββατοκύριακα ενδιαμέσως όλοι μαζί επέστρεφαν στην πατρίδα Αλεξανδρούπολη.

Τα χρόνια περνούσαν και τον Βασίλη Παμπορίδη τον κερδίζει αρχικά το χάντμπολ με την τοπική ομάδα του ΓΑΣ Κιλκίς. Ωστόσο δεν μπορεί να βγει και το ποδόσφαιρο εντελώς από την ζωή του και με παρότρυνση και του πατέρα του, αποφασίζει να βγάλει την σχολή διαιτησίας και να υπηρετήσει την «στρογγυλή θεά» με την σφυρίχτρα στο στόμα.

Συνολικά διετέλεσε 21 χρόνια διαιτητής, τα 15 στις επαγγελματικές κατηγορίες «και είχα την χαρά να υπηρετήσω και την πατρίδα μου την Ελλάδα στο εξωτερικό από το 2009 ως και το 2011 έχοντας το σήμα της FIFA», υπερηφανεύεται για τα διαιτητικά του χρόνια ο Β. Παμπορίδης. Όντα πτυχιούχος φυσικής αγωγής, μετά το τέλος της διαιτησίας αποφάσισε να ασχοληθεί ενεργά με την προπονητική.

Βρίσκεται υπό αξιολόγηση για το δίπλωμα UEFA A, ενώ έχει παρακολουθήσει την Σχολή Φυσικής Κατάστασης στην Κομοτηνή. Στο ΤΕΦΑΑ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κάνει το μεταπτυχιακό του στην λειτουργική διαχείριση τραυματισμών, με υπευθυνη καθηγητρια την Αλεξανδρουπολίτισσα Μένια Γιοφτσίδου, μια επισήμονα που έχει καταφέρει να συνεργαστεί και να γίνει ιδιαίτερα αγαπητή και στις ομάδες της Ξάνθης και του Πανθρακικού.

Πλέον, ως μέλος του προπονητικου τιμ του Αλέξανδρου Κιλκίς, ο Βασίλης Παμπορίδης περιμένει να υποδεχθεί την πρώτη μεγάλη αγάπη. «Τα χρόνια έχουν περάσει αλλά η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα παιδιά της σημερινής ομάδας του Εθνικού τα ξέρω και περιμένω με ανυπομονησία την στιγμή που θα τους υποδεχθώ μαζί με την υπόλοιπη ομάδα του Αλέξανδρου στο Κιλκίς. Για 90 λεπτά θα είμαστε αντίπαλοι αλλά το αίμα νερό δεν γίνεται και η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν θα πάψω να παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και νοσταλγία τα τεκταινόμενα της “Εθνικάρας”», λέει ο Βασίλης Παμπορίδης…