Ηχηρή παρέμβαση Κασαμπαλή για τους μη πτυχιούχους προπονητές με αφορμή τον «υδραυλικό» Κρεούζη

Αρκετές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το μπαράζ των δημοσιευμάτων για τον «υδραυλικό» Ηλία Κρεούζη, που αν και χωρίς πτυχίο προπονητικής έχει καταφέρει το μέχρι στιγμής θαύμα της ΑΕ Κομοτηνής στην έναρξη του πρωταθλήματος βόλεϊ.

Το άρθρο του Στέφανου Λεμονίδη στο Φως, αποσπάσματα του οποίου αναδημοσίευσε και το ThrakiSportS, προκάλεσε μεταξύ άλλων την αντίδραση του καθηγητή του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και υπευθύνου για το ετήσιο συνέδριό του Αντώνη Καμπά, ο οποίος μάλιστα κάλεσε τους καθηγητές της σχολής που ασχολούνται με το βόλεϊ, όπως η Ελένη Ζέτου και ο Ανέστης Γιαννακόπουλος (αριστερά στην φωτογραφία) να απαντήσουν. Ο ίδιος ο Καμπάς μάλιστα, απαντώντας σε σχόλιο στην ανάρτησή του, σχολίασε με την σειρά του: «Θα σας πρότεινα, αν χρειαστεί να χειρουργηθειτε, που δεν σας το εύχομαι, να επιλέξετε να σας χειρουργήσει ένας ταξιτζής! Ελπίζω επίσης να μην τύχει τα παιδιά σας να σπουδάσουν και το επάγγελμά τους να απειλείται τοσο προκλητικά από εμπειρικά “εκπαιδευμένους”».

Την δική του απάντηση δημοσιοποίησε και ο καθηγητής της ειδικότητας Πετοσφαίρισης στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής Θανάσης Κασαμπαλής, που έχει αρθρογραφήσει και στο παρελθόν για το ζήτημα των προπονητών που δεν έχουν πτυχία, αλλά αυτή τη φορά απάντησε στο μπαράζ των δημοσιευμάτων των τελευταίων 24ωρων, παίρνοντας αφορμή από όσα ανέφερε μπλογκ που θεώρησε ότι εμμέσως πλην σαφώς τον στοχοποίησε. Πέρα από τα προσωπικά ωστόσο, ο Κασαμπαλής χωρίς να κάνει καμία αναφορά και να καταφέρεται ευθέως εναντίον του Κρεούζη, αναλύει τις θέσεις του για το ζήτημα των προπονητών χωρίς πτυχίο, ανοίγοντας τον διάλογο και εκτιμώντας ότι η όλη δημοσιότητα που δόθηκε στο θέμα ίσως τελικά κάνει καλό στο άθλημα του βόλεϊ και στην επίλυση του θέματος που έχει δημιουργηθεί. Ολόκληρη η παρέμβαση του Θανάση Κασαμπαλή (δεξιά στην φωτογραφία) έχει ως εξής:

«(…) Επειδή κατά πρώτον το θέμα είναι σοβαρό και όχι για «πλακίτσες και ειρωνείες» εμπαθών ατόμων που νομίζουν ότι και προσφέρουν υπηρεσίες στο άθλημα, κατά δεύτερο οι αρμόδιοι φορείς το αντιμετωπίζουν «ως μη υπάρχον» και τρίτο επειδή αυτά συμβαίνουν στην έδρα της ΣΕΦΑΑ που έχει αναδείξει τόσους προπονητές υψηλού επιπέδου αλλά και πολλούς άλλους απλούς εργάτες του αθλήματος αναγκάζομαι, έχοντας το θάρρος της γνώμης μου, να γίνω για μια ακόμη φορά ο κακός της υπόθεσης! Δεν πειράζει, είναι δεδομένο ότι όποιος λέει δημόσια αλήθειες μοιραία έχει και παρενέργειες. Τον έχω συνηθίσει άλλωστε το ρόλο!
Ερώτηση 1η: Πρέπει τα επαγγελματικά δικαιώματα του προπονητή να είναι νομικά κατοχυρωμένα; Αν όχι τότε όλοι όσοι έχουν την κάρτα που τους δίνει αυτό το δικαίωμα (είτε μέσω της ειδικότητας των ΣΕΦΑΑ, είτε μέσω των σχολών προπονητών της ΓΓΑ), πρέπει να τις σκίσουν αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στον κάθε ένα που θέλει να δηλωθεί και να κάνει τον προπονητή! Αν όμως πρέπει το επάγγελμα να είναι κατοχυρωμένο, τότε η συντεταγμένη πολιτεία πρέπει να βρει τον τρόπο να θεσπίσει νόμους και κανόνες που να μην αφήνουν κενά ή να επιδέχονται παρερμηνείες και να δημιουργούν παράθυρα που μπορεί να εκμεταλλευτεί ο οποιοσδήποτε!
Ερώτηση 2η: Υπάρχει περίπτωση σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος να επιτρέπεται επί 5 χρόνια να κάνει κάποιος τον προπονητή και να περνάει απαρατήρητος και μάλιστα να φτάσει μέχρι τη Volleyleague; Αυτά ούτε σε Αφρικανικό κράτος γίνονται! To Θέμα δεν είναι ούτε προσωπικό αλλά ούτε είναι και η μοναδική περίπτωση! Υπάρχουν σίγουρα πάμπολλες αντίστοιχες περιπτώσεις (ειδικά στις αναπτυξιακές ηλικίες) οι οποίες και καταδεικνύουν μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες του αθλητικού χώρου!
Ερώτηση 3η: Γιατί η βολεϊκή επικαιρότητα ασχολήθηκε τώρα με την περίπτωση του «προπονητή χωρίς δίπλωμα»; Αν το αντιλήφθηκε προσφάτως μάλλον έχει αργά αντανακλαστικά! Αν πάλι τους έκανε εντύπωση η συγκυριακή καλή απόδοση της ομάδας τι ακριβώς θέλουν να περάσουν στον κόσμο; Ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει τον προπονητή υποβαθμίζοντας τη σημασία του λειτουργήματος μας; Με το ίδιο σκεπτικό μπορεί ο καθένας να κάνει τον δημοσιογράφο, τον δικηγόρο, το γιατρό, το μηχανικό κλπ. Θα πήγαιναν αυτοί που τα γράφουν το παιδί τους σε γιατρό χωρίς πτυχίο; Θα ανέθεταν τα σχέδια του σπιτιού τους σε υποτιθέμενο μηχανικό χωρίς πιστοποίηση; Σκεφτείτε ότι έχουν υπάρξει περιπτώσεις που η τροχαία συνέλαβε άτομα που οδηγούσαν για χρόνια χωρίς να έχουν δίπλωμα και από τύχη δεν συνελήφθησαν νωρίτερα! Δεν άκουσα ποτέ να τους αναδείξουν σε ήρωες επειδή ήξεραν να οδηγούν παρά τους παρέπεμψαν στη δικαιοσύνη!
Ο συγγραφέας του άρθρου θέλοντας να βγάλει το προσωπικό του κόμπλεξ (ενδεχομένως το όνειρό του ήταν να γίνει προπονητής και δεν το κατάφερε!) , εν αγνοία του και μάλλον αφελώς στοχοποίησε δημόσια έναν άνθρωπο και μια ομάδα που μέχρι τώρα περνούσαν σχεδόν απαρατήρητοι (σχετικά με το θέμα του προπονητή) τουλάχιστον στο ευρύ κοινό! Τον ευχαριστούμε γιατί θα αποτελέσει όπως φαίνεται αφορμή θετικών εξελίξεων στο χώρο μας!
Για να μη το κουράζουμε πολύ το πράγμα, το θέμα «προπονητής» έχει κι’ άλλες παθογένειες. Υπάρχει σωστή έγκυρη και ανεπηρέαστη δημοσιογραφία; Ιδού πεδίο λαμπρό! Ας ξεκινήσει αναδεικνύοντας την έκταση του προβλήματος των προπονητών χωρίς πιστοποίηση, προσφέροντας έτσι και κάποια σοβαρή υπηρεσία στο άθλημά μας».