Επέστρεψε από τη Γερμανία για να παίξει μπάλα στον Έβρο ο ξάδελφος του Μάνταλου και εγγονός του ιδρυτή του Πανθρακικού

 

Στην απόκτηση ενός παίκτη που κουβαλάει ένα όνομα βαρύ σαν ιστορία για το ποδόσφαιρο της Θράκης και ιδίως της Ροδόπης προχώρησε στην εκπνοή της μεταγραφικής περιόδου ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος της Α’ Κατηγορίας της ΕΠΣ Έβρου Ιπποκράτης Αλεξανδρούπολης.

Ο λόγος για τον Βασίλη Ξενοδοχίδη, ο οποίος έχει το όνομα του παππού του. Ποιος ήταν ο παππούς του; Κορυφαίος παίκτης περασμένων δεκαετιών που αγωνιζόταν στην θέση του στόπερ και ήταν ο άνθρωπος που συνέβαλε όσο κανείς ίσως άλλος ώστε ο Ορφέας Κομοτηνής και η ΑΕ Κομοτηνής να ενωθούν και να δημιουργήσουν τον Πανθρακικό, όπως τουλάχιστον αναφέρουν και οι εφημερίδες της εποχής.

Ο νεώτερος Βασίλης Ξενοδοχίδης ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από την ηλικία των 6 ετών στην ΑΕ Πυλαίας και στη συνέχεια, στα 10 του, πήγε στον ΠΑΟΝΕ και από εκεί μετά από δυο χρόνια στον Αχιλλέα Πειραιάς. Στα 14 του χρόνια αγωνίστηκε για μικρή περίοδο στο ανδρικό του Μαντουλίδη και μετά πέρασε στις ακαδημίες του Ολυμπιακού Θεσσαλονίκης όπου αγωνιζόταν με το όνομα του Αγίου Δημητρίου β τοπικό της ΕΠΣ Μακεδονίας.

Όλα αυτά τα χρόνια αγωνιζόταν κυρίως ως μπακ, ωστόσο στη συνέχεια μετακόμισε στην Γερμανία και για δυο χρόνια ήταν στην 5η κατηγορία της Verbandsliga, με τον προπονητή του εκεί να τον χρησιμοποιεί ως εξάρι αλλά και ως οκτάρι, θέλοντας να εκμεταλλευθεί τις αντοχές του. αλλά τον τελευταίο χρόνο είχε σταματήσει το ποδόσφαιρο για να επικεντρωθεί στον στόχο των Πανελληνίων. Ο στόχος επετεύχθη και μάλιστα ο Βασίλης πέρασε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στην ιατρική.

Έτσι του δόθηκε η ευκαιρία να πάρει μεταγραφή στον Ιπποκράτη Αλεξανδρούπολης και μέσω αυτού να έρθει για πρώτη φορά στα πάτρια θρακικά εδάφη για να παίξει ποδόσφαιρο, με τον Βασίλη Τσιομλεκίδη να τον χρησιμοποιεί στην ομάδα των γιατρών ως δεξί μπακ. Αξίζει να σημειωθεί ότι νονός του Βασίλη Ξενοδοχίδη είναι ο Ζήσης Τσέκος, ενώ ο ίδιος έχει συγγένεια και με τον αρχηγό της ΑΕΚ Πέτρο Μάνταλο, με τον οποίο είναι τρίτα ξαδέρφια.