Αφιέρωμα: Οι 4+4 προπονητές που δεν πρόλαβαν την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Παραδοσιακό θέμα στα ΜΜΕ κάθε 28η Οκτωβρίου να αναζητούνται οι προπονητές που δεν πρόλαβαν την παρέλαση. Φέτος σε επίπεδο Super League τέσσερις από τις 16 ομάδες έχουν αλλάξει τεχνική ηγεσία στον πάγκο τους ενώ από τη μόδα δεν ξέφυγαν και οι τοπικές ομάδες σε επίπεδο ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στην Θράκη.

Στην Super League για την ώρα δεν δείχνουν να αντιμετωπίζουν το παραμικρό πρόβλημα οι «δικοί μας» Ραζβάν Λουτσέσκου στον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ, Μαρίνος Ουζουνίδης στην ΑΕΚ και Νίκος Παπαδόπουλος στον ΟΦΗ, ωστόσο υπήρξαν ήδη τέσσερις αλλαγές σε πάγκους και σε όλες υπήρχε με τον εναν ή τον άλλον τρόπο θρακιώτικη εμπλοκή.

Μόλις την προηγούμενη Δευτέρα αποτέλεσε παρελθόν από τον πάγκο του Λεβαδειακού ο Άκης Μάντζιος. Για τον πρώην προπονητή του Πανθρακικού η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η ήττα από την Ξάνθη στη Λιβαδειά. Στην θέση του προσελήφθη ο Ιταλός Τζουζέπε Σανίνο.

Ιταλό προπονητή έχει πλέον και η Λάρισα, αν και δεν ξεκίνησε έτσι αλλά με έναν άλλον παλιό γνώριμο της Θράκης από την θητεία του στην Ξάνθη, τον Σωτήρη Αντωνίου. Ο Αλέξης Κούγιας ωστόσο τον αντικατέστησε και στην θέση του έχει έρθει εδώ και περίπου ένα μήνα ο Τζιανλούκα Φιέστα.

Και αν έφυγαν δυο πρωην Θρακιώτες από δύο παγκους ομάδες της Super League, έχουμε και άλλους δύο επίσης Θρακιώτες που ανέλαβαν πάγκους που χήρεψαν. Ο πρώτος είναι ο Μάκης Χάβος, με παρελθόν ως παίκτης στην Ξάνθη, ο οποίος αντικατέστησε τον Μπάμπη Τεννέ στον πάγκο της Λαμίας.

Ο δεύτερος ο Γιάννης Μαντζουράκης, με μεγάλη επίσης προσφορά στην Ξάνθη αλλά παλιότερα και στον Ορέστη Ορεστιάδας, που έγινε ο τρίτος που ανέλαβε φέτος τις τύχες του Απόλλωνα μετά τους Βαλεριέν Ισμαέλ και τον Αλμπέρτο Μοντεαγούδο. Αν καταφέρει να διατηρήσει τον Απόλλωνα θα θεωρηθεί «θαύμα».

Συνεπώς έχουν ήδη αλλάξει προπονητή οι 4 από τις 16 ομάδες της Super League, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό της τάξεως του 25%. Για καλή τύχη όλων στην Football League τα πράγματα είναι διαφορετικά για τον απλούστατο λόγο ότι μόλις αυτό το Σαββατοκύριακο ξεκίνησε το πρωτάθλημα και έτσι δεν πρόλαβε να απολυθεί κανείς.

Ένα μήνα έχει που ξεκίνησε το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής και στα τοπικά. Στην Γ’ Εθνική συνολικά 21 άτομα έχουν φύγει από τους πάγκους των ομάδων τους, αλλά αυτά ισχύουν στους άλλους ομίλους και όχι στον Α’ Όμιλο όπου μετέχουν οι ομάδες της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας. Εδώ δεν έχουμε καμια αλλαγή προπονητή και μια που φημολογούνταν έντονα ότι θα συμβεί χθες, δεν συνέβη μετά τα αποτελέσματα του Σαββάτου για την 5η αγωνιστική.

Αντιθέτως, έχουμε αρκετές αλλαγές στα τοπικά πρωταθλήματα. Η πιο ηχηρή ασφαλώς έγινε στην ΕΠΣ Θράκης προ δεκαημέρου με το διαζύγιο του Σπάρτακου Αγίων Θεοδώρων με τον Μιχάλη Κακουλίδη. Πλέον τις τυχες της ομάδας ανελαβε ένα παιδί των ακαδημιών της, ο Αμπτουλαχήμ Νετζατή.

Περισσότερες αλλαγες είχαμε στην ΕΠΣ Έβρου και αυτές από… καραμπόλες. Αιφνιδιαστικά ολοκληρώθηκε η συνεργασία του Ορέστη Ορεστιάδας με τον Σάκη Ζησίδη την περασμένη εβδομάδα και ανέλαβε τις τύχες της ο Παναγιώτης Μυλωνάς. Για τον λόγο αυτόν, ο τελευταίος αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία του Άρδα Καστανεών, στην οποία πήγε ο Βασίλης Τακάκης.

Στην ΕΠΣ Ξάνθης τέλος, μόλις την περασμένη εβδομάδα είχαμε την πρώτη αντικατάσταση προπονητή, πριν συμπληρωθεί μήνας από την έναρξη των πρωταθλημάτων. Ο λόγος για τον Αντώνη Μπαμπαλη που αποτελεί παρελθόν από τον πάγκο της Κεσσάνης Ερασμίου, ενώ νέος προπονητής της ομάδας ανακοινώθηκε ο παλαίμαχος άσσος Γιώργος Γκούρτσας που έκανε το Σάββατο ντεμπούτο με εντός έδρας ήττα από την Βιστωνίδα.