Volley League: Προς οριστική αποχώρηση η Χαλκίδα! Πάμε για νέα αναβολή, νέα κλήρωση και νέα προκήρυξη!!!

Ενα ακόμα βήμα προς την έξοδο από την Volley League βρίσκεται ο Ηρακλής Χαλκίδας, καθώς ο φάκελος που κατέθεσε στη μεσημβρινή προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν είχε μόνο ελλείψεις αλλά ουσιαστικά ήταν «άδειος» από τα βασικά δικαιολογητικά αδειοδότησης του ΤΑΑ.

Κοινώς δεν είχε φορολογική κι ασφαλιστική ενημερότητα, δεν είχε αντίγραφα ποινικών μητρώων των μελών του ΤΑΑ, δεν είχε πλάνο βιωσιμότητας, δεν είχε, δεν είχε, δεν είχε. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ούτε με θαύμα δεν προλαβαίνει να λάβει μέρος στο πρωτάθλημα που πλέον θα διεξαχθεί με 10 ομάδες.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να εκδοθεί η επίσημη ανακοίνωση και αυτή φέρνει νέα δεδομένα. Γιατί με δέκα ομάδες, σημαίνει ότι κάθε αγωνιστική θα έχουμε δυο ομάδες που θα κάνουν ρεπό. Αυτό όμως είναι τουλάχιστον γελοίο. Εκτός φυσικά και αν γίνει νέα κλήρωση, που κρίνεται πλέον επιβεβλημένο.

Εφόσον όμως πάμε σε νέα κλήρωση, που όπως είπαμε κρίνεται επιβεβλημένο όσο κωμικοτραγικό και αν ακούγεται (στην προηγούμενη είχε έρθει και ο υφυπουργός Αθλητισμού να την τιμήσει με την παρουσία του), τότε θα είναι ακόμα πιο κωμικοτραγικό η κλήρωση να διεξάγεται Δευτέρα ή Τρίτη και το πρωτάθλημα να ξεκινά το Σάββατο.

Για τον λόγο αυτόν, το πιθανότερο είναι να πάμε σε νέα αναβολή και να ξεκινήσει από 27 Οκτωβρίου. Άλλωστε το κακό θα είναι μικρό. Αν γίνει νέα κλήρωση, με δέκα ομάδες θα έχουμε 18 αγωνιστικές. Με την προηγούμενη κατάσταση θα είχαμε 22, επομένως εξοικονομούνται συνολικά τέσσερις αγωνιστικές, κερδίζεται το χαμένο έδαφος και δεν θα χρειαστεί οι ομάδες να αγωνίζονται και μεσοβδόμαδα, όπως αποφασίστηκε με την μεταφορά της 1ης αγωνιστικής για τις 21 Νοεμβρίου.

Το μεγάλο ζήτημα όμως δεν είναι ούτε αυτό. Υπάρχουν άλλα δύο. Το ένα είναι οι εγκλωβισμένοι παίκτες του ηρακλή Χαλκίδας. Θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση για να απεγκλωβιστούν και να πάνε σε νέες ομάδες. Αυτό απαιτεί χρόνο. Άλλος ένας λόγος για να πάμε σε αναβολή της έναρξης του πρωταθλήματος.

Το ακόμα πιο μεγάλο ζήτημα είναι όμως η ενδεχόμενη αλλαγή της προκήρυξης. Εφόσον το πρωτάθλημα θα γίνει με 10 ομάδες, δεν υπάρχει λόγος να ξαναγίνουν του χρόνου 12 για να μειωθούν του παραχρόνου σε 10. Με μια απλή αλλαγή της προκήρυξης, ότι είχε σχεδιαστεί για το 2021 για το καλό του αθλήματος, μπορεί να εφαρμοστεί από τώρα.

Ασφαλώς θα είναι μεγάλη υπόθεση η Θράκη να έχει τις δύο από τις δέκα όλες κι όλες ομάδες της Α1 Κατηγορίας. Αυτό είναι το ένα δεδομένο και θα συμβεί φέτος. Αλλά γίνεται αντιληπτό πόσο πολύ αυξάνεται ο κίνδυνος του υποβιβασμού και για τις δύο ομάδες μας. Άλλο να πέσουν δύο στους δώδεκα ή δύο στους έντεκα και άλλο δύο στους δέκα.

Βέβαια, υπάρχει και το ενδεχόμενο η προκήρυξη να μην αλλάξει. Να θεωρήσουμε ότι ο Εθνικός Πειραιά και ο Ηρακλής Χαλκίδας είναι οι δυο ομάδες που έπεσαν και να αναζητήσουμε άλλη μία. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση η ΕΣΑΠ θα έρθει σε πλήρη αντίθεση με τα δικά της λεγόμενα για το μεγάλο κόστος που αναλαμβάνουν οι ομάδες για το καλό του αθλήματος.

Εφόσον το καλό του αθλήματος είναι να γίνει η Volley League με 10 ομάδες και η ανάγκη το έφερε έτσι ώστε από φέτος να έχουμε δέκα ομάδες, όσο αρνητική εξέλιξη και αν ενδεχομένως αποδειχθεί αυτή για την παραμονή των ομάδων της Θράκης στην Α1, οφείλει άμεσα να τροποποιηθεί η προκήρυξη και να προβλεφθεί να πέσουν δύο, να ανέβουν δύο και να κλειδώσει το πρωτάθλημα στις 10 ομάδες.

Συνεπώς. Με πέντε λόγια:
1. Η Χαλκίδας μας αποχαιρετά.
2. Οι παίκτες της με νομοθετική ρύθμιση θα μείνουν ελεύθεροι για να έρθουν σε άλλες ομάδες.
3. Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με 10 ομάδες και κατά συνέπει πρέπει να γίνει νέα κλήρωση.
4. Υπάρχει χρυσή ευκαιρία να αλλάξει και η προκήρυξη ώστε να μείνουν 10 ομάδες και του χρόνου.
5. Δύσκολα – πολύ δύσκολα – δεν θα υπάρξει νέα αναβολή στην έναρξη για τις 27 Οκτωβρίου ή και πιο μετά…