Με ευθύνη ΕΠΟ η μη ενημέρωση για την «Κάρτα Υγείας», θα εφαρμοστεί κανονικά λένε στο υπουργείο

Μέσα στην ημέρα αναμένεται η απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη και του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού για ενδεχόμενη παράταση στην εφαρμογή του μέτρου της Κάρτας Υγείας, που τυπικά έχει τεθεί σε εφαρμογή ήδη από σήμερα.

Σύμφωνα με αυτό, η κάρτα υγείας που περιλαμβάνει σειρά συγκεκριμένων εξετάσεων, είναι υποχρεωτική για τους αθλητές, ακόμη και για συμμετοχή τους στις προπονήσεις, πόσω μάλλον σε αγώνες και σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται, οι διαιτητές οφείλουν να μην ξεκινούν τις αναμετρήσεις με υπαιτιότητα των ομάδων που δεν έχουν.

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση έχει υπογραφεί από τις 21 Αυγούστου και πριν ένα μήνα δόθηκε παράταση ως… χθες, προκειμένου να μπορέσουν οι αθλητές να ενημερωθούν, να κλείσουν τα απαραίτητα ραντεβού και να αποκτήσουν την Κάρτα Υγείας που οφείλουν να εκδίδουν οι Ομοσπονδίες.

Ενώ ωστόσο δεν δείχνει να υπάρχει πρόβλημα με τα άλλα αθλήματα, με το ποδόσφαιρο η σχετική ενημέρωση στις ΕΠΣ και μέσω των ΕΠΣ στα σωματεία έφτασε στις 4 Οκτωβρίου, την περασμένη Πέμπτη δηλαδή. Σε λιγότερο από μια εβδομάδα έπρεπε περίπου 3.000 ερασιτεχνικά σωματεία της χώρας να υποβάλλουν σε ιατρικές εξετάσεις τους ποδοσφαιριστές τους, προκειμένου να προμηθευτούν την «κάρτα υγείας».

Κάτι τέτοιο όπως γίνεται αντιληπτό, στην Ελλάδα δεν γίνεται. Μάλιστα, πρόεδροι ΕΠΣ και μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ επισημαίνουν ότι για να κλείσεις ραντεβού και να κάνεις τις απαραίτητες εξετάσεις, δωρεάν σε δημόσια νοσοκομεία, θα έπρεπε να περιμένεις 2-3 μήνες και συνεπώς ακόμα και αν είχε υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση των σωματείων, πάλι δεν θα προλάβαιναν να έχουν έγκαιρα τις Κάρτες.

Η εναλλακτική λύση για να έπαιρνε ένας αθλητής το ιατρικό «οκ» νωρίτερα χρονικά, θα ήταν να πληρώσει σε ιδιωτικά ιατρεία, αλλά λεφτά δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό αρκετοί πρόεδροι ΕΠΣ βγάζουν στην σέντρα τον Γιώργο Βασιλειάδη και τους αρμόδιους υπουργούς, και δηλώνουν ότι οι Ενώσεις τους είναι έτοιμες να αναστείλουν τα πρωταθλήματα τους αν δεν δώσει η Πολιτεία παράταση.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού είχε συνάντηση την Δευτέρα με τον τον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο. Στο υπουργείο δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους υποστηρίζοντας ότι η ΕΠΟ προσπαθεί να αποποιηθεί των δικών της ευθυνών για την καθυστερημένη ενημέρωση ρίχνοντας όλες τις ευθύνες στο υπουργείο. Για αυτό και οι πληροφορίες λένε ότι το αίτημα Γραμμένου στον Βασιλειάδη δεν θα γίνει δεκτό στο σύνολό του.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ ζήτησε η «κάρτα υγείας» να είναι υποχρεωτική από τη νέα περίοδο αγωνιστική περίοδο. Σε αυτό το ενδεχόμενο αντιδρά έντονα το υφυπουργείο Αθλητισμού και πρωτίστως το υπουργείο Υγείας, που επικαλείται μάλιστα και το παράδειγμα του πρόσφατου θανάτου του Νίκου Ντοσίδη που κατέρρευσε την ώρα των αγωνιστικών τεστ της ΚΕΔ/ΕΠΟ.

Το υπουργείο Αθλητισμού από την πλευρά του υποστηρίζει ότι η ευθύνη για το μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί ανήκει στην ΕΠΟ, αναγνωρίζει ωστόσο ότι ενδεχόμενη διακοπή των πρωταθλημάτων σε αυτό το σημείο θα επιφέρει αναστάτωση και πολιτικό κόστος και στο ίδιο. Απότέλεσμα; Οι διαβουλεύσεις να συνεχίζοντα για την απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί εντός της ημέρας.

Άνθρωποι κοντά στον Γιώργο Βασιλειάδη, που θα λάβει την τελική απόφαση σε συνεννόηση με τον Ανδρέα Ξανθό, λένε ότι τελικά παράταση θα δοθεί. Αλλά δεν θα είναι παράταση ενός ολόκληρου χρόνου, όπως θέλει η ΕΠΟ. «Μπορεί να είναι μερικές εβδομάδες ή μήνες, αλλά σε κάθε περίπτωση μέσα στη σεζόν το μέτρο θα εφαρμοστεί», λένε από το υπουργείο.

Συνεπώς, οι ομάδες δεν θα γλιτώσουν τα όποια τυχόν έξοδα για να υποβάλουν σχετικά άμεσα τους αθλητές τους σε εξετάσεις, με το κόστος να περιορίζεται προφανώς αν αυτό γίνει στα δημόσια νοσοκομεία και το υπουργείο Υγείας να φροντίζει με κάποιον τρόπο αυτό να γίνει κατά προτεραιότητα.

Αλλά με τα υπάρχοντα στοιχεία, η κυοφορούμενη αναβολή της αγωνιστικής δραστηριότητας στα τοπικά πρωταθλήματα δεν θα επέλθει από το προσεχές Σαββατοκύριακο. Για το μέλλον βλέπουμε…