Volley League: Πρώτα φαβορί για υποβιβασμό ΑΕ Κομοτηνής και Εθνικός Αλεξανδρούπολης μετά την αποχώρηση (και) του Ηρακλή Χαλκίδας

Την αποχώρησή του από το Λιγκ Καπ γνωστοποίησε στην ΕΣΑΠ ο Ηρακλής Χαλκίδας, δίνοντας ένα ακόμα χαστούκι στην διοργάνωση που φέρει το όνομα του Νίκου Σαμαρά, ωστόσο πλέον μεγάλο ζήτημα γεννάται και αναφορικά με την συμμετοχή της ομάδας της Εύβοιας στο πρωτάθλημα που είναι πιο αμφίβολη από ποτέ.

Ο Ηρακλής Χαλκίδας φέρεται ότι δεν κατέθεσε μέσα στο χρονικό διάστημα που έπρεπε συμβόλαια αθλητών στη Λίγκα, ο προπονητής της ομάδας Σάκης Ψάρρας έχει παραιτηθεί ενώ σταμάτησαν και οι προπονήσεις. Πλέον η συμμετοχή της Χαλκίδας στο πρωτάθλημα κρίνεται απίθανη, αφού μόνο η μη συμμετοχή στο Λιγκ Καπ συνεπάγεται ένα τεράστιο οικονομικό βάρος που είναι μάλλον αδύνατο να σηκώσει η ομάδα της Στερεάς Ελλάδας.

Συνεπώς, το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει με δέκα ομάδες – αντί για δώδεκα. Υπενθυμίζεται ότι βάσει της αρχικής απόφασης, μετά την αποχώρηση του Εθνικού Πειραιά είχε ληφθεί η απόφαση να πέσουν και πάλι δύο ομάδες (από τις έντεκα), με την προοπτική από το 2021 η Α1 Ανδρών να έχει δέκα ομάδες. Πλέον θα έχει δέκα ομάδες από φέτος και το ερώτημα είναι απλό: θα πέσουν πάλι δύο ώστε οι δέκα ομάδες να καθιερωθούν άμεσα;

Αν συμβεί αυτό, με δεδομένη την ισχυρή παρουσία Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ, την ενίσχυση ΑΕΚ και Παναθηναϊκού και την παραδοσιακή παρουσία Ηρακλή Θεσσαλονίκης, Φοίνικα Σύρου, Κηφισιάς και Παμβοχαϊκού, γίνεται αντιληπτό ότι τα περιθώρια θα στενέψουν αρκετά για Εθνικό Αλεξανδρούπολης και ΑΕ Κομοτηνής ήδη από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος σχετικά με την παραμονή. Αν αποφασιστεί να πέσει μόνο μια ομάδα, αυτό θα σημαίνει ότι δεδομένα και στο επόμενο πρωτάθλημα θα υπάρχει θρακιώτικη παρουσία.

Ωστόσο γεγονός είναι ότι με βάση την προηγούμενη απόφαση του ΔΣ της ΕΣΑΠ, το να πουν τώρα ότι θα πέσει μόνο μια ομάδα ενώ δίνεται η χρυσή ευκαιρία να κάνουν αυτό που προανήγγειλαν ότι θα εφαρμόσουν από το 2021 θα είναι… τεράστια κωλοτούμπα και θα δείξει κοντόθφαλμη λογική. Συνεπώς τα πράγματα με την αποχώρηση του Ηρακλή Χαλκίδας, εφόσον αυτή επέλθει, θα είναι ίσως πιο σκούρα για τις ομάδες της Θράκης, που ήδη απο πολλούς θεωρούνταν φαβορί μαζί με την Χαλκίδα για τον υποβιβασμό.

Πάντως, θεωρητικά, ο Ηρακλής Χαλκίδας δεν έχει παραιτηθεί από το πρωτάθλημα. Αλλά εφόσον αυτό γίνει πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, γεννώνται ερωτήματα. Δύσκολα όμως θα συμμετάσχει δεδομένων των προστίμων και των τιμωριών που θα του επιβληθούν για την μη κάθοδο στο Λιγκ Καπ και τα οποία έσπευσε η ίδια η Λίγκα να γνωστοποιήσει στην ανακοίνωσή της, που έχει ως εξής:

Ματαιώνονται οι αγώνες του Α.Π.Φ.Σ. Ηρακλή Χαλκίδας στον Γ΄όμιλο του Λιγκ Καπ Νίκος Σαμαράς μετά τη δήλωση αποχώρησης από τη διοργάνωση που κατέθεσε σήμερα 4 Οκτωβρίου 2018 στην Ε.Σ.Α.Π. το Τ.Α.Α. Α.Π.Φ.Σ.Ηρακλής Χαλκίδας επικαλούμενο «απολύτως σοβαρούς λόγους».
Κατόπιν τούτου η Ε.Σ.Α.Π. ανακοινώνει πως θα εφαρμοστούν τα άρθρα της προκήρυξης της διοργάνωσης τα οποία προβλέπουν πρόστιμο 5.000 Ευρώ και παραπομπή του Τ.Α.Α. Α.Π.Φ.Σ.Ηρακλής Χαλκίδας στο Μονομομελές Δικαιοδοτικό όργανο της Ε.Σ.Α.Π. για δυσφήμιση του αθλήματος η οποία προβλέπει ποινές από μία έως πέντε αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών σε αγώνες πρωταθλήματος και επιπλέον πρόστιμο 2.500 Ευρώ.
Το θέμα της αποχώρησης του Α.Π.Φ.Σ. Ηρακλή Χαλκίδας από το Λιγκ Καπ Νίκος Σαμαράς αναμένεται να απασχολήσει την συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ε.Σ.Α.Π. που θα γίνει την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018.
Μετά την αποχώρηση του Α.Π.Φ.Σ.Ηρακλή Χαλκίδας η πρώτη θέση στον Γ΄όμιλο που οδηγεί στα ημιτελικά της διοργάνωσης θα κριθεί στην αναμέτρηση μεταξύ του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ που έχει προγραμματιστεί την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018 στις 16.00 στο γυμναστήριο του Πανελληνίου στην Κυψέλη