Επέτειος: Όταν ξεκινούσαν από την Θράκη οι αθλητικές αντιδράσεις για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

 

Πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν από την δολοφονία στο Κερατσίνι του Παύλου Φύσσα, γνωστού ράπερ με αντιφασιστική δράση, που στάθηκε αφορμή για την εξάρθρωση από την Ελληνική Αστυνομία της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα τουλάχιστον με το κατηγορητήριο στην σχετική εν εξελίξει δίκη.

Ήταν 18 Σεπτεμβρίου 2013 όταν «Killah P», ψευδώνυμο με το οποίο ο Φύσσας ήταν γνωστός στους κύκλους της ραπ μουσικής, έπεφτε νεκρός μετά από ενέδρα, στην οποία συμμετείχαν ηγετικά στελέχη της ακροδεξιάς οργάνωσης στην συγκεκριμένη περιοχή. Σύμβολο πλέον του αντιφασιστικού αγώνα, ο Παύλος Φύσσας έγινε σύνθημα και στα γήπεδα.

Μάλιστα, από την Θράκη είχαν ξεκινήσει τότε, μετά την δολοφονία του, οι αθλητικές αντιδράσεις. Στο περιθώριο της φιλικής αναμέτρησης βόλεϊ ανάμεσα στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης και τον Άρη Θεσσαλονίκης, αίσθηση προκάλεσε ένα πανό που ανέβηκε στο Κλειστό της πρωτεύουσας του Έβρου για την δολοφονία του 34χρονου  από στέλεχος της Χρυσής Αυγής.

Όπως ανέφερε στο τότε ρεπορτάζ του το ThrakiSportS, ομάδες νεαρών – μελών αντιφασιστικών οργανώσεων κρέμασαν το συγκεκριμένο πανό στο Κλειστό της Αλεξανδρούπολης, το οποίο έγραφε: «Όσο περισσότερο σου κλέβουν την ζωή, τόσο σε ντοπάρουν με έθνος και φυλή». Αμέσως μετά, με κόκκινα γράμματα σημειωνόταν: «Παύλος Φύσσας, 34 ετών, νεκρός».

Το πανό έμεινε στην θέση του καθόλη την διάρκεια του φιλικού αγώνα. Παράλληλα, τα μέλη των αντιφασιστικών οργανώσεων μοίραζαν φυλλάδια στον κόσμο που προσήλθε στο Κλειστό για το φιλικό ανάμεσα σε Εθνικό και Άρη. Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση σε οποιοδήποτε γήπεδο της χώρας, βράδυ Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου του 2013, σχεδόν τρία εικοσιτετράωρα μετά την δολοφονία που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Μέχρι το πρωί τα μεγαλύτερα αθλητικά αλλά και ειδησεογραφικά sites είχαν αντιγράψει το σχετικό ρεπορτάζ του ThrakiSportS. Και εκείνη η κίνηση αποτέλεσε το έναυσμα για ένα μπαράζ ανάλογων πανό σε δεκάδες γήπεδα όλης της χώρας, από τη μία άκρη στην άλλη, αλλά και στο εξωτερικό, καθώς το θέμα απασχόλησε έντονα την ελληνική κοινωνία, όχι μόνο σε πολιτικό αλλά και σε αθλητικό επίπεδο.

Άλλωστε, όπως σχολιάζαμε και τότε, ο αθλητισμός κομμάτι της κοινωνίας είναι, χώρια που και το σκηνικό αυτής καθεαυτής της δολοφονίας ξεκίνησε από την παρακολούθηση ενός αθλητικού αγώνα. Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 ο Παύλος Φύσσας είχε πάει σε καφετέρια με την κοπέλα του για να παρακολουθήσει αγώνα του Ολυμπιακού για το Τσάμπιονς Λιγκ.

Αυτό που αρχικά φάνηκε ως αψιμαχία για το ποδόσφαιρο, στη συνέχεια έγινε αντιληπτό ότι είχε βαθύτερα πολιτικά κίνητρα. Η παρέα που επιτέθηκε σε αυτήν του Φύσσα, σύμφωνα με την προανάκριση, άρχισε να καλεί ενισχύσεις. Ουσιαστικά κινητοποιήθηκαν στελέχη των τοπικών οργανώσεων της Χρυσής Αυγής, ακόμα και μέσω μηνυμάτων στα κινητά τους τηλέφωνα.

Έχοντας συνεργαστεί με γνωστούς hip-hop καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Μεντζέλος από τα Ημισκούμπρια, ο Παύλος Φύσσας είχε αρχίσει να διαμορφώνει μια καριέρα στο μουσικό στερέωμα, μετέχοντας σε δισκογραφικές συλλογές αλλά και συναυλίες στην Αθήνα και την περιφέρεια. Μέσω της μουσικής του μιλούσε για ζητήματα όπως η πρόσφυγες και οι μετανάστες, η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και του Κάρλο Τζουλιάνι, διαδηλωτή στη Γένοβα το 2001. Είχε αναπτύξει αντιφασιστική δράση, αν και δεν ανήκε σε καμία παράταξη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, στις 23:57:42 της 17/9/2013 δέχθηκε κλήση ότι μια ομάδα 50 ατόμων με ρόπαλα είχε συγκεντρωθεί στη συμβολή των οδών Ιφιγένειας και της λεωφόρου Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι και κατευθυνόταν σε κατάστημα-καφετέρια. Οι αστυνόμοι μετέβησαν στην καφετέρια όπου μεταξύ άλλων είδαν άτομα της Χρυσής Αυγής να «κυνηγάνε έτερα άτομα επί της Τσαλδάρη […] για να τους πιάσουν». Εκεί οι αστυνόμοι είδαν τον Φύσσα αιμόφυρτο, με τραύματα από μαχαίρι στο στήθος.

Ο Φύσσας μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Όσο ωστόσο είχε ακόμη τις αισθήσεις του, φέρεται να υπέδειξε τον Γιώργο Ρουπακιά ως δράστη της επίθεσης σε βάρος του, τον οποίο και συνέλαβαν οι αστυνομικοί που είχαν σπεύσει στο σημείο. Ο φερόμενος ως άμεσος αυτουργός της δολοφονίας μετά την επίθεση επικοινώνησε σύμφωνα με την δικογραφία τηλεφωνικά με τον αρχηγό της ΤΟ Νικαίας της Χρυσής Αυγής και εκείνος με τη σειρά του με βουλευτή, ενώ τα αρχεία δείχνουν ότι υπήρχαν εκείνο το βράδυ συχνές τηλεφωνικές επικοινωνίες στελεχών ακόμα και με τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο.

Αν και ο δράστης της δολοφονίας αρνήθηκε ότι ήταν οργανωμένο στέλεχος της Χρυσής Αυγής και με τη σειρά του το κόμμα αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τον Ρουπακιά, στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας έδειξαν ότι κάθε άλλο παρά χαλαρή σχέση είχε με τη συγκεκριμένη παράταξη και ηγετικά στελέχη της. Αμέσως έγινε αντιληπτό ότι η δολοφονία δεν ήταν μια απλή υπόθεση του κοινού ποινικού δικαίου αλλά είχε πολιτικές προεκτάσεις. Όλα τα κόμμα της Ελληνικής Βουλής την καταδίκασαν, συμπεριλαμβανομένης της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο το έγκλημα αυτό στάθηκε αφορμή για την εξάρθρωση από την Αστυνομία της εγκληματικής δράσης της ακροδεξιάς οργάνωσης.

Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013 ο Ρουπακιάς κρίθηκε προφυλακιστέος και λίγες μέρες αργότερα μεταφέρθηκε στις φυλακές Μαλανδρίνου. Ακριβώς μια εβδομάδα μετά και ενώ είχε προηγηθεί ένα μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο, ξεκίνησαν από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία συλλήψεις της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου, στελεχών και σχεδόν όλων των βουλευτών του κόμματος, καθώς με αφορμή την δολοφονία Φύσσα έγινε εισαγγελική έρευνα και στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Όλοι προφυλακίστηκαν με κατηγορίες είτε σε σχέση με την δολοφονία είτε για σύσταση εγκληματικής συμμορίας, ωστόσο αφέθηκαν ελεύθεροι, κάποιοι λίγες μέρες μετά και κάποιοι μετά την παρέλευση του 18μηνου. Ακόμα και ο άμεσος αυτουργός Γιώργος Ρουπακιάς, που βρίσκεται πλέον σε κατοίκον περιορισμό. Η δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015 αλλά ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, ούτε αναμένεται κάτι τέτοιο να συμβεί σύντομα, με αποτέλεσμα να θεωρείται αυτή με την μεγαλύτερη διάρκεια στα ελληνικά δικαστικά χρονικά.

«Ο Παύλος Φύσσας, η δολοφονία του οποίου αποτέλεσε την αφορμή για να ξετυλιχθεί όλο αυτό το κουβάρι, έχει γίνει πλέον σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα. Ωστόσο οι υπαίτιοι αυτής της εγκληματικής επίθεσης παραμένουν ατιμώρητοι…», καταλήγει σχετικό ρεπορτάζ του euronews, από το οποίο αντλήθηκε η φωτογραφία και στοιχεία σχετικά με το χρονικό εκείνης της υπόθεσης που εξακολουθεί να συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία.

Μιας υπόθεσης που δεν είχε αφήσει αδιάφορο και τον αθλητισμό της Θράκης, αφού τα γήπεδά της υπήρξαν πρωτοπόρα στις αντιδράσεις…