Champions League: Πώς οι όμιλοι «φτιάχνουν» στις αγορές (και) τον coach Marino Ouzounidi

 

To check in της ΑΕΚ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, εκτός από τους ποδοσφαιριστές της Ένωσης, ανεβάζει και την μετοχή του Μαρίνου Ουζουνίδη στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο.

Γιατί μπορεί οι ποδοσφαιριστές της Ένωσης να έχουν μπροστά τους μία μεγάλη ευκαιρία να διαφημίσουν ακόμα πιο δυνατά το όνομά τους στις ξένες αγορές και γιατί όχι, να ανεβάσουν (μέσω των εμφανίσεων τους) την χρηματιστηριακή αξία τους, ωστόσο την ίδια ακριβώς ευκαιρία θα έχει και ο Αλεξανδρουπολίτης κόουτς Μαρίνος Ουζουνίδης.

Εξηγεί ο Κώστας Πλιάτσικας σε ένα εκτενές άρθρο στο sdna: «Ο 49χρονος τεχνικός θα κοουτσάρει για πρώτη φορά στο…πανηγύρι των ομίλων του «Τσου – Λου» κι αυτό είναι κάτι που αποτελεί σημείο αναφοράς.

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι, το καλοκαίρι του 2007 ως προπονητής του πρωταθλητή ΑΠΟΕΛ, είχε την τεχνική καθοδήγηση της κυπριακής ομάδας στην διπλή σειρά των αναμετρήσεων με την Μπάτε Μπορίσοφ στο πλαίσιο των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ.

Για την ιστορία στο πρώτο παιχνίδι στην Κύπρο, ο ΑΠΟΕΛ επικράτησε 2-0, ωστόσο στη ρεβάνς γνώρισε οδυνηρή ήττα (3-0) και αποκλείστηκε από την ομάδα της Λευκορωσίας. 

Έντεκα χρόνια αργότερα, ο Μαρίνος πιο ώριμος και σοφότερος προπονητικά, οδηγείται στην…pole position των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, με τα πρώτα (αστεράτα) «παράσημα» ραμμένα στην στολή του.

Έχοντας πετάξει εκτός διοργάνωσης τις πρωταθλήτριες Σκωτίας και Ουγγαρίας, Σέλτικ και Βίντι αντίστοιχα, ετοιμάζεται να απολαύσει αυτό το όμορφο ταξίδι στη…χλιδή των ομίλων της διοργάνωσης. 

Όπως ασφαλώς χαίρεται και την θητεία του στην ΑΕΚ, από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στον πάγκο των «κιτρινόμαυρων». 

Οι σκέψεις ωστόσο για (μελλοντική) καριέρα στο εξωτερικό, θα κυκλοφορούν πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν άτομα που κινούνται στο στενό περιβάλλον του.  

Το κανάλι με την Σταντάρ Λιέγης

Τι θα λέγατε να κάνουμε ένα rewind στο χρόνο;…

Τον Σεπτέμβριο του 2016 η Σταντάρ Λιέγης έφτασε στο κατώφλι του Ουζουνίδη και διερεύνησε την προοπτική της μεταξύ τους συνεργασίας, όπως ο ίδιος αποκάλυψε σε συνέντευξη του.

«Με πήρε άνθρωπος της Σταντάρ και μιλήσαμε. Για διάφορους λόγους δεν ευοδώθηκε η συνεργασίας μας. Είναι δύσκολο για τους Έλληνες προπονητές να δουλέψουν σε ομάδες του εξωτερικού…» είχε τονίσει, χωρίς να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις βελγικές «σειρήνες» που ήχησαν στα αυτιά του. 

Για τους καλά γνωρίζοντες εκείνη την υπόθεση, ο Ουζουνίδης μαζί με τον Αλεξάντερ Γιάνκοβιτς, ήταν οι δύο προπονητές που διεκδίκησαν τον πάγκο της βελγικής ομάδας, με τον τελευταίο να αποκτά προβάδισμα στην στροφή πριν την τελική ευθεία και να κόβει πρώτος το νήμα στην σχετική κούρσα.

Για εκείνη την επιλογή των Βέλγων, σαφώς και μέτρησε η απουσία ευρωπαϊκών – προπονητικών – παραστάσεων του Έλληνα τεχνικού, ο οποίος μετρούσε τότε όλα κι όλα 8 παιχνίδια σε διοργανώσεις της UEFA (με ΑΠΟΕΛ και ΑΕΛ) και βέβαια καμία προπονητική συνεργασία εκτός Ελλάδας και Κύπρου. 

Η αναζήτηση σε Ιταλία και Τουρκία

Έπειτα από την λύση της συνεργασίας με τον Παναθηναϊκό και πριν από τον «γάμο» με την ΑΕΚ, ο Μαρίνος ψάχτηκε μέσω του τότε εκπροσώπου του Ντίνου Διαμαντόπουλου για πάγκο εκτός συνόρων. 
Το βιογραφικό του κυκλοφόρησε σε χώρες όπως η Ιταλία και η Τουρκία, χωρίς όμως να λάβει κάποιο… σινιάλο. 

Η μετέπειτα συνεργασία με την πρωταθλήτρια ΑΕΚ ήρθε να του προσφέρει το δέλεαρ της συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ και οσονούπω, την ευκαιρία να κοουτσάρει σε μια διοργάνωση που την παρακολουθεί ολόκληρος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης.

Κι αυτές οι ωραίες βραδιές των αγώνων για τους ομίλους του «Τσου Λου», διαθέτουν κλασικά και διαχρονικά το ειδικό βάρος να ανεβάσουν την χρηματιστηριακή αξία όχι μόνο των παικτών, αλλά και των προπονητών. 

Κάτι που δεν μπορεί παρά όλο και να έχει κατά νου ο coach Marinos Ouzounidis, με φόντο την επόμενη…Σταντάρ Λιέγης.