Υποβαθμίστηκε με επίσημη ανακοίνωση της ΕΣΑΠ το Λιγκ Καπ που φέρει το όνομα «Νίκος Σαμαράς»

 

Με τον πιο επισημο τροπο η ΕΣΑΠ, δηλαδή η Λίγκα του Βόλεϊ, υποβάθμισε την αξία και την σημασία του Λιγκ Καπ  «Νίκος Σαμαράς» και ανακοίνωσε ότι η τρίτη τη τάξει διοργάνωση, στην οποία την περασμένη σεζόν έφτασε στον τελικό ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα εσωτερικό τουρνουά.

Αφορμή στάθηκε η κλήρωση του πρωταθλήματος που σε συνδυασμό με την ενδυνάμωση ομάδων όπως ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ έβγαλε ντέρμπι από τις πρώτες αγωνιστικές και γέννησε την ιδέα ότι οι «αιώνιοι» θα μπορούσαν να εκτίσουν στο Λιγκ Καπ τις ποινές που έχουν και να αποφύγουν έτσι το κεκλεισμένων.

Η ΕΣΑΠ μπροστά στο ζήτημα που δημιουργήθηκε με επίσημη τοποθέτηση διευκρίνισε την Πέμπτη (13/9) ότι το League Cup είναι ένα εσωτερικό τουρνουά και έτσι οι αγώνες αυτοί για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό δεν αποτελούν διοργάνωση ώστε να εκτίσουν εκεί τις ποινές κεκλεισμένων που έχουν προκειμένου να δώσουν με κόσμο τα πρώτα ντέρμπι της σεζόν!

Η τοποθέτηση αυτή αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα για την πολύπαθη διοργάνωση, που κάποτε είχε παρουσιαστεί ως εφάμιλλη του… Τσάμπιονς Λιγκ και φιλοδοξούσε να δίνει ευρωπαϊκό εισιτήριο, αλλά με τις παλινωδίες και την προχειρότητα που αντιμετωπίστηκε τα προηγούμενα χρόνια κατάντησε για πολλούς να αποτελεί «ντροπή» που φέρει το όνομα του τεράστιου Νίκου Σαμαρά.

Όπως σχολιάζει σε σχετικό άρθρο το VolleyPlanet, «είναι το ίδιο τουρνουά (!) για το οποίο έβγαινε μέχρι τώρα προκήρυξη, προσέφευγε ομάδα στο ΑΣΕΑΔ, ξένοι έπαιζαν χωρίς πενταπλούν ενώ λαμβάνονταν επιχορηγήσεις από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης αφού τότε ήταν διοργάνωση και θεσμός με πάσα επισημότητα.

Είναι το ίδιο τουρνουά που έχει πολλάκις αναβληθεί είτε η έναρξη είτε το φινάλε του, είναι το ίδιο τουρνουά για το οποίο τελικά δεν ξέρει κανείς αν οι τίτλοι που έχουν κατακτηθεί θα πρέπει με τα νέα δεδομένα να θεωρούνται επίσημοι ή όχι;

Τέλος, είναι το ίδιο τουρνουά που ακόμα και ο επίσημος φορέας των αθλητών ο ΠΑΣΑΠ είχε -επίσης- εκφράσει την απορία του αλλά το σημαντικότερο είναι το τουρνουά που φέρει την ονοματοδοσία του “Νίκου Σαμαρά”».

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΣΑΠ αναφέρει:

«Σύμφωνα με τον πειθαρχικό κανονισμό της ΕΣΑΠ που εγκρίθηκε το 2017 από την ΕΟΠΕ οι κάθε είδους ποινές που επιβάλονται από τα δικαιοδοτικά όργανα της ΕΣΑΠ (για το πρωτάθλημα) και της ΕΟΠΕ (για το κύπελλο Ελλάδας) εκτίονται αποκλειστικά στο πρωτάθλημα και στο κύπελλο Ελλάδας.

Σύμφωνα με την επίσημη άποψη της ομοσπονδίας του αθλήματος η οποία επικαιροποοιήθηκε και πρόσφατα μετά από σχετικό αίτημα της ΕΣΑΠ, το Λιγκ Καπ Νίκος Σαμαράς αποτελεί εσωτερικό τουρνουά της ΕΣΑΠ και στους αγώνες του οι ομάδες δεν εκτίουν ποινές.

Υπενθυμίζεται πως ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έχουν τιμωρηθεί από μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών.

Μετά την κλήρωση του πρωταθλήματος 2018-19 και με δεδομένο ότι δεν μεσολαβούν αγώνες του κυπέλλου Ελλάδος ο Ολυμπιακός θα εκτίσει την ποινή του στον εντός έδρας αγώνα με την ΑΕΚ για την 1η αγωνιστική και ο Παναθηναϊκός στον εντός έδρας αγώνα με τον Ολυμπιακό την 2η αγωνιστική καθώς στην 1η αγνωιστική αγωνίζονται εκτός έδρας με τον ΠΑΟΚ.

Σημειώνεται επίσης πως ο Ολυμπιακός έχει προσφύγει στο ΑΣΑΕΔ κατά της πρωτόδικης απόφασης τιμωρίας του με μία αγωνιστική και αναμένεται η έκδοση της απόφασης».