Euro2019: Νίκησε μετά την Ξάνθη και μέσα στην Τσεχία η Εθνική Ελπίδων και… πάει Ιταλία

 

Θεωρητικά η Τσεχία ήταν το φαβορί του ομίλου. Ωστόσο, η εκπληκτική Εθνική Ελπίδων του Αντώνη Νικοπολίδη τους φιλοδώρησε με τρία γκολ στην Ξάνθη τον περασμένο Μάρτιο και πλέον, επιτυγχάνοντας άλλα δύο μέσα στο σπίτι τους, είναι φαβορί για την πρόκριση.

Με εκπληκτική εμφάνιση και δύο υπέροχα γκολ από Λημνιό και Τσιμίκα, η Εθνική Ελπίδων πέρασε νικηφόρα από την Τσεχία με 1-2 και παραμένει στην κορυφή του ομίλου με τρεις βαθμούς διαφορά από την Κροατία, δύο αγωνιστικής πριν το φινάλε.

Με άλλα λόγια, αν η Εθνική μας δεν χάσει στην Κροατία στον αγώνα της 12ης Οκτωβρίου κατά 99,9% προκρίνεται στην τελική φάση που θα γίνει στην Ιταλία, κάτι που θα πετύχει για πρώτη φορά μετά το 2011!

Η Εθνική μας ομάδα μπήκε μουδιασμένα και είχε παθητικό ρόλο στο πρώτο ημίωρο, όπου οι Τσέχοι έχασαν δύο σημαντικές ευκαιρίες για να προηγηθούν.

Ωστόσο, ένα εκπληκτικό γκολ με ατομική ενέργεια του Λημνιού στο 44’ κόντρα στην ροή του ματς, άλλαξε όλη την ψυχολογία και την ενέργεια της αναμέτρησης.

Οι Τσέχοι βρήκαν άμεσα απάντηση με κεφαλιά δοκάρι και μέσα του Τάκατς (50’, 1-1), όμως η ομάδα του Αντώνη Νικοπολίδη ήταν αποφασισμένη για όλα.

Με μία πολύ ποιοτική αντεπίθεση που η μπάλα άλλαξε ταχύτατα τρεις κατόχους, ο Τσιμίκας ήρθε με φόρα και με δεξί συρτό σουτ (με το κακό του πόδι δηλαδή) έκανε το 1-2, αφού πρώτα η μπάλα βρήκε την ρίζα της δοκού του Τσέχου τερματοφύλακα (56’).

Οι Τσέχοι ρίσκαραν πολύ στο τελευταίο ημίωρο και πίεσαν πολύ την ελληνική ομάδα, που ωστόσο θα μπορούσε να βρει και τρίτο γκολ σε δύο κλασικές ευκαιρίες προς το τέλος με Μανθάτη και Κωτσόπουλο.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1. ΕΛΛΑΔΑ 8 22 24-3

2. Κροατία 8 19 25-5

3. Τσεχία 8 13-14

4. Λευκορωσία 8 11 10-12

5. Μολδαβία 9 7 8-22

6. Σαν Μαρίνο 9 0 1-25

Το πρόγραμμα των δύο τελευταίων αγωνιστικών

12 Οκτωβρίου: Κροατία – Ελλάδα

15 Οκτωβρίου: Ελλάδα – Λευκορωσία

15 Οκτωβρίου: Σαν Μαρίνο – Κροατία