Τo παρασκήνιo της διαφωνίας Γραμμένου – Πανίδη στην ψηφοφορία για το μπαράζ

Μία εβδομάδα συμπληρώνεται από την περίφημη συνεδρίαση της ΕΕ της ΕΠΟ που αποφάσισε την διεξαγωγή μπαράζ ανάμεσα στον 13ο της Super League και τον 2ο της Football League, προκαλώντας ένταση στις σχέσεις της Ομοσπονδίας με την επαγγελματική Λίγκα.

Όπως από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει το ThrakiSportS, η κρίσιμη απόφαση βγήκε με ψήφους 10 προς 6 στην ΕΕ της ΕΠΟ και ανάμεσα σε εκείνους που την υπερψήφισαν ήταν ο πρόεδρός της Ευάγγελος Γραμμένος ενώ ανάμεσα στους μειοψηφούντες ήταν ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ξάνθης Γιώργος Πανίδης που τάχθηκε υπέρ του να ισχύσει το 3 πέφτουν από την Super League και ένας ανεβαίνει από την Football League, κάτι που προέβλεπε η προκήρυξη του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά μετά από τον έναν χρόνο εκλογής του νέου ΔΣ της ΕΠΟ που δοκιμάστηκε τόσο έντονα και η σχέση Γραμμένου – Πανίδη, αφού μέχρι τώρα ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ξάνθης τάσσονταν σταθερά με την γραμμή του προέδρου της ΕΠΟ, με το ψηφοδέλτιο του οποίου άλλωστε κατέβηκε στις περσινές εκλογές εξασφαλίζοντας την πρωτιά στις ψήφους των αναπληρωματικών μελών της ΕΕ της Ομοσπονδίας. Βέβαια δεν ήταν μόνο ο Πανίδης που βρέθηκε στην μειοψηφία.

Η απόφαση λήφθηκε με ψήφους 10-6. Η μειοψηφία στήριξε την πρόταση της Super League ώστε στο τέλος της περιόδου 2018-19 από τη Super League να υποβιβαστούν τρεις ομάδες στη Super League2, και από την Football League να προβιβαστεί στη νέα Super League1 μία ομάδα. Ωστόσο στην τετράδα της Super League (Μπαταγιάννης, Αγραφιώτης, Μ. Γκαγκάτσης, Ασλανίδης), οι μόνοι προερχόμενοι από Ενώσεις που στήριξαν την μειοψηφούσα θέση ήταν οι Πανίδης και Παπαχρήστος, ενώ όλοι οι άλλοι ψήφισαν μπαράζ.

Ο Γραμμένος, σε αντίθεση με όσα είχαν διαρρεύσει από την Λίγκα, εξαρχής είχε τονίσει ότι θα ταχθεί υπέρ του μπαράζ ως πιο δίκαιης λύσης.  Ωστόσο για λόγους αρχής ψήφισε τελευταίος με το αποτέλεσμα να έχει διαμορφωθεί. Η πλειοψηφία των συμβούλων του ωστόσο είχε ακολουθήσει την δική του γραμμή, αλλά αυτή σε πολλές περιπτώσεις είχε να κάνει με τα τοπικά συμφέροντα. Ο Χατζησαρόγλου της Δράμας για παράδειγμα έκανε αγώνα υπέρ του μπαράζ, γιατί υπάρχουν πιθανότητες να μετέχει σε αυτό η Δόξα.

Ωστόσο στην ίδια λογική κινήθηκε και η μειοψηφία. Τόσο ο Πανίδης όσο και ο Παπαχρήστου προέρχονται από Ενώσεις που έχουν ομάδες στην Super League. Δυνητικά θα μπορεί στην 13η θέση που θα παίξει σε μπαράζ την παραμονή της να βρίσκεται η Ξάνθη ή ο Παναιτωλικός. Η ψήφος τους λοιπόν δικαιολογείται πρωτίστως με αυτόν τον τρόπο, όπως με την ίδια λογική ψήφισαν και οι υπόλοιποι το ακριβώς αντίθετο. Με κριτήριο δηλαδή ποιο ήταν το συμφέρον για την Ένωση την οποία εκπροσωπούσαν.

Βέβαια, ο Πανίδης με την μειοψηφούσα ψήφο του έγινε ιδιαίτερα αρεστός και στους υπόλοιπους παράγοντες της Super League που αρκετοί δεν τον ήξεραν. Επίσης, είχε και έναν ακόμα λόγο να ψηφίσει έτσι και να είναι απόλυτα καλυμμένος από την ψήφο του. Μία ημέρα πριν είχε ταχθεί υπέρ του 3-1 η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου που είναι το καθ’ ύλην όργανο της ΕΠΟ για να γνωμοδοτεί για τέτοια θέματα. Οι προτάσεις της σπάνια ανατρέπονται από την ΕΕ της ΕΠΟ, οπότε ο Πανίδης έχει την δικαιολογία ότι τάχθηκε με αυτό που προτάθηκε από την αρμόδια Επιτροπή της, έτερον εκάτερον αν τελικά η πρόταση αυτή ανατράπηκε.

Λέγεται ότι και οι FIFA / UEFA περίμεναν να υιοθετηθεί το 3-1 δεδομένου ότι είχε υπάρξει πιο πριν αυτή η γνωμοδότηση. Το γεγονός ότι δεν πέρασε αυτή η πρόταση αλλά το μπαράζ εξέπληξε τους ανθρώπους της αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει εκφραστεί κάποια δυσμένεια, όπως κάποιοι διέρρευσαν. Και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει και κρίση στις σχέσεις Γραμμένου και Πανίδη, όπως επίσης έσπευσαν κάποιοι να αναφέρουν με αφορμή και την απουσία Πανίδη από την Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ την περασμένη Δευτέρα.

Ο Πανίδης λείπει ως γνωστόν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Λιχτενστάιν σε επίσημη αποστολή της Ομσοπονδίας με την Εθνική Νεανίδων. Οι σχέσεις του με τον πρόεδρο Γραμμένο και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ της ΕΠΟ είναι άριστη. Παραμένει τέτοια, παρά την διαφωνία στην συγκεκριμένη ψηφοφορία. Ο Πανίδης από την φύση του είναι χαμηλών τόνων και δεν αλλάζει με μια ψηφοφορία αυτό το προφίλ. Απλά, με την σπάνια αυτή διαφοροποίησή του, ακούστηκε πιο έντονα το όνομά του μεταξύ των επαγγελματικών ομάδων και μάλλον ο ίδιος σε προσωπικό επίπεδο ανέβασε, χωρίς να προκαλέσει, τις μετοχές του…