Επέτειος: Δέκα χρόνια από το χάλκινο μετάλλιο της Δεβετζή στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου (που αλλάζει συνεχώς χέρια…)

 

Ήταν 17 Αυγούστου του 2008, τέτοια μέρα ακριβώς δέκα χρόνια πριν, όταν η Πηγή Δεβετζή γίνονταν η πρώτη αθλήτρια στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού που κατάφερνε για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων να κατακτήσει μετάλλιο στο ίδιο αγώνισμα.

Μετά το αργυρό του 2004 στην Αθήνα, αναδεικνύονταν τρίτη στο Πεκίνο μετά από έναν συγκλονιστικό τελικό στο άλμα εις τριπλούν και ανέβαινε και πάλι στο βάθρο, συγκινώντας τους Έλληνες φιλάθλους που λίγες ώρες πριν είχαν γνωρίσει το σοκ του αποκλεισμού της Φανής Χαλκιά από την διοργάνωση λόγω θετικού δείγματος σε αιφνιδιαστικό έλεγχο ντόπινγκ.

Αυτό που δεν γνωρίζαμε τότε είναι ότι οκτώ χρόνια μετά από εκείνη την απονομή, θα αφαιρούνταν το μετάλλιο της Δεβετζή αφού βρέθηκε και αυτή θετική σε χρήση απαγορευμένης ουσίας μετά από επανέλεγχο του δείγματος που είχε δώσει τότε με νεώτερες τεχνικές. Έτσι, δέκα χρόνια μετά από εκείνον τον ιστορικό αγώνα, η Δεβετζή δεν καταγράφεται πλέον σαν μεταλλιούχος της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Το χρυσό στον ιστορικό τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου είχε πάρει πριν δέκα χρόνια η καμερουνέζα Μπανγκό με επίδοση 15 μέτρα και 39 εκατοστά. Ασημένια ήταν η ρωσίδα Τατιάνα Λεμπέντεβα με 15,32μ και χάλκινη η Δεβεζή με 15,23μ (εξωπραγματικές επιδόσεις όλες τους, συγκριτικά με τη σημερινή εποχή). Μετά την τιμωρία της Δεβετζή ανέβηκε τρίτη η ουκρανή Όλα Ριπάκοβα.

Ωστόσο λίγους μήνες μετά ακολούθησε τιμωρία και της Λεμπέντεβα που επίσης βρέθηκε θετική σε χρήση απαγορευμένων ουσιών σχεδόν εννέα χρόνια μετά. Ετσι στον νέο πίνακα της ΔΟΕ, στην κατάταξη του τελικού, πίσω από την Καμερουνέζα Εμπανγκό, που είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο, ακολουθούν πλέον η Ριπάκοβα με 15.11 που παίρνει το αργυρό μετάλλιο και το χάλκινο έχει περάσει στην κουβανή Γιαργκέλις Σαβινιε με 15.05.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΜΕΤΑΛΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΔΕΒΕΤΖΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ