Η ομάδα της Θράκης που έχει αδελφοποιηθεί με την Σπαρτάκ Μόσχας και ύψωσε τη σημαία της στο γήπεδό της

 

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται το βράδυ την Σπαρτάκ Μόσχας για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και όλη η αθλητική βόρεια Ελλάδα κινείται στους ρυθμούς αυτού του αγώνα. Πόσοι όμως θυμούνται ότι η ρωσική ομάδα έχει αδελφοποιηθεί με μια ομάδα της Θράκης και μάλιστα είχε υψωθεί η σημαία της στο γήπεδό της πριν 5,5 χρόνια;

Ήταν Δεκέμβριος του 2012 όταν έσκαγε «βόμβα μεγατόνων στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Ροδόπης και όχι μόνο», όπως ανέφερε το τότε ρεπορτάζ του Γιάννη Κεσόπουλου στο ThrakiSport, καθώς από την ίδια την ρωσική ομάδα ανακοινώνονταν η συνεργασία με τον Σπάρτακο Αγίων Θεοδώρων.

Μέσω επίσης ανακοίνωσής της η Σπαρτάκ Μόσχας είχε γράψει στην ιστοσελίδα της: «Ο Σπάρτακος, ποδοσφαιρική ομάδα στην πόλη Κομοτηνή η οποία βρίσκεται στο βόρειο μέρος της Ελλάδας, ιδρύθηκε το 1977. Ο σύλλογος φέρει αυτή την ονομασία επειδή εδρεύει στη Θράκη, πατρίδα του θρυλικού επαναστάτη Σπάρτακου. Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι οι δύο ομάδες δεν έχουν μόνο το ίδιο όνομα. Η ελληνική ομάδα εκπροσωπεί τον Αγιο Θεόδωρο, ενώ η δική μας ακαδημία φέρει το όνομα του αγαπημένου ποδοσφαιριστή των εκατομμυρίων οπαδών της Φιόντορ (Θεόδωρος) Τσερενκόφ. Οι φίλοι μας από την Ελλάδα παρακολούθησαν τον αγώνα της Σπαρτάκ με την Μπενφίκα για το Τσάμπιονς Λιγκ και επισκέφθηκαν την ακαδημία του συλλόγου όπου συζήτησαν με τον πρόεδρό της Σεργκέι Ραντιόνοφ και τον διευθυντή της Βαλεντίν Κλίμκο τις δυνατότητες συνεργασίας. Επίσης είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν αγώνες των ακαδημιών μας για το πρωτάθλημα Μόσχας. Αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης ήταν η συμφωνία να προχωρήσουμε μαζί. Σε επόμενη φάση θα υπογραφεί στην Ελλάδα σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της Σπαρτάκ και του Σπάρτακου».

«Εάν ζούσε ο ιδρυτής και Πατριάρχης της Σπαρτάκ Νικολάι Πέτροβιτς Στάροστιν και μάθαινε ότι υπογράψαμε αυτή τη συμφωνία θα ήταν ευτυχισμένος. Πολλώ δε μάλλον που η σημαία του συλλόγου θα κυματίζει στο εξής στη γη της Ελλάδας, στη Θράκη όπου γεννήθηκε ο Σπάρτακος, προς τιμήν του οποίου ονομάστηκε ο σύλλογός μας», έγραφαν επίσης μεταξύ άλλων οι Ρώσοι. Επίσης στην ιστοσελίδα της Μοσχοβίτικης ομάδας φιλοξενούνταν και δήλωση του προέδρου του Σπάρτακου Πέτρου Δεληγκιόζη ο οποίος είχε εκπροσωπήσει την ομάδα των Αγίων Θεοδώρων στη Μόσχα. «Η ομάδα μας με τη Σπαρτάκ έχουν το ίδιο όνομα και τα ίδια χρώματα. Το επίπεδο της δικής σας ακαδημίας είναι πολύ μεγαλύτερο και ως εκ τούτου πιστεύουμε ότι η συνεργασία θα μας βοηθήσει να πάμε μπροστά. Είμαι βέβαιος ότι θα μάθουμε πολλά στον τομέα της προετοιμασίας των νέων παικτών και τα προγράμματα εκπαίδευσής τους. Είμαι ευτυχισμένος που ο δικός μας μικρός σύλλογος συνεργάζεται με μια μεγάλη ομάδα όπως η Σπαρτάκ Μόσχας».

Λίγες μέρες μετά, στα μέσα Δεκεμβρίου του 2012 είχαν έρθει για τρεις ημέρες στην Κομοτηνή ο πρόεδρος των Ακαδημιών της Σπαρτάκ Μόσχας και παλιά δόξα της ομάδας και της Εθνικής της πρώην Σοβιετικής Ένωσης Σεργκέι Ροντιόνοφ και ο διευθυντής των Ακαδημιών της ρωσικής ομάδας Βαλεντίν Κλιμκό. Στη διάρκεια της παραμονής τους στην Κομοτηνή οι  Ροντιόνοφ και Κλιμκό παρακολούθησαν αγώνες για το παιδικό πρωτάθλημα της ΕΠΣ Θράκης στο ενωσιακό γήπεδο  πίσω από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Κομοτηνής ενώ το μεσημέρι του Σαββάτου (15/12) βρέθηκαν στο γήπεδο της Αιγείρου όπου παρακολούθησαν την αναμέτρηση της πρώτης ομάδας του Σπάρτακου με τον τοπικό Αστέρα Αιγείρου για το πρωτάθλημα της Α1 ΕΠΣ Θράκης (3-3 για την ιστορία το τελικό αποτέλεσμα). Το βράδυ του Σαββάτου συναντήθηκαν με τους προπονητές των Ακαδημιών του Σπάρτακου ενώ το πρωί της Κυριακής (16/12) βρέθηκαν στο γήπεδο των Αγίων Θεοδώρων για να παρακολουθήσουν τον αγώνα της παιδικής ομάδας με τον Πόντο Κομοτηνής. Μετά το τέλος του χάρισαν λαβαράκια σε νεαρούς παίκτες του Σπάρτακου ενώ έγινε και η τελετή έπαρσης της σημαίας της Σπαρτάκ Μόσχας δίπλα στην ελληνική.

Στις βαλίτσες τους όταν επέστρεψαν στη Μόσχα οι δύο ρώσοι παράγοντες είχαν το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν με τους διοικούντες του Σπάρτακου Αγίων Θεοδώρων το μεσημέρι της Κυριακής 16/12/2012, λίγο μετά την τελετή έπαρσης της σημαίας της Σπαρτάκ δίπλα στην ελληνική στο γήπεδο των Αγίων Θεοδώρων Ροδόπης. Το μνημόνιο αφορούσε στη συνεργασία των δύο συλλόγων σε επίπεδο Ακαδημιών και στο πλαίσιο αυτό ομάδα προπονητών του Σπάρτακου, με επικεφαλής τον τότε προπονητή της ομάδας Σάκη Σκουλή, είχαν μεταβεί την επόμενη χρονιά στη Μόσχα για να γνωρίσουν τη μεθοδολογία και τον τρόπο λειτουργίας των Ακαδημιών της Σπαρτάκ συμμετέχοντας μάλιστα και σε σχετικά σεμινάρια αλλά παρακολουθώντας από κοντά αγώνες της πρώτης ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Με την επιστροφή τους στην Κομοτηνή, βάσει του μνημονίου, όφειλαν να εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη μεθοδολογία και στις ακαδημίες της ομάδας των Αγίων Θεοδώρων ενώ σύμφωνα με το μνημόνιο, η Σπαρτάκ θα είχε τον πρώτο λόγο για τους ταλαντούχους παίκτες που θα ξεπηδήσουν από την Ακαδημία του Σπάρτακου. Από τότε ωστόσο πέρασαν χρόνια και χωρίς ποτέ να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις, η σημαία της Σπαρτάκ Μόσχας κατέβηκε από το γήπεδο των Αγίων Θεοδώρων ενώ ποτέ δεν μάθαμε να ξεπήδησε κάποιο ταλέντο και να πήγε στην ρωσική ομάδα. Για την ακρίβεια, τα τελευταία χρόνια η ακαδημία του Σπάρτακου Αγίων Θεοδώρων συνεργάζεται με την ακαδημία της ΠΑΕ ΑΕΚ και ποτέ κανείς δεν έμαθε αν η αδελφοποίηση που είχε γίνει τότε εξακολουθεί να υπάρχει και αν παραμένει σε ισχύ το μνημόνιο συνεργασίας που είχαν υπογράψει ο Σπάρτακος με την Σπαρτάκ, αποψινή αντίπαλο του ΠΑΟΚ στην Τούμπα για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Στην φωτογραφία του Μπάμπη Κυπριανίδη κάτω οι δυο εκπρόσωποι της Σπαρτάκ Μόσχας που είχαν βρεθεί στην Κομοτηνή τον Δεκέμβριο του 2012 μαζί με παίκτης της τότε ακαδημίας του Σπάρτακου Αγίων Θεοδώρων…