Ξεκίνησε η Εβρίτισσα Κική Τσακαλδήμη για την ανάβαση του μυθικού όρους Κιλιμάντζαρο στην Αφρική

 

Μετά την προσπάθεια κατάκτησης του Έβερεστ, η Αλεξανδρουπολίτισσα Κική Τσακαλδήμη έχει βάλει στόχο το όρος Κιλιμάντζαρο και ήδη από χθες ξεκίνησε αυτήν της την προσπάθεια.

Χθες 4 Αυγούστου 2018 η ομάδα HIGHER THAN EVEREST προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Dar es Salaam, στην Τανζανία, για να ξεκινήσει η προσπάθεια της Κικής Τσακαλδήμη για την ανάβαση στην κορυφή του μυθικού Κιλιμάντζαρο (5,895m), στην Αφρική.

H αποστολή πραγματοποιείται  στο πλαίσιο του γενικότερου project HIGHER THAN EVEREST, με στόχο την ολοκλήρωση του απόλυτου άθλου των ορειβατών, το λεγόμενο EXPLORES GRAND SLAM, να φτάσει δηλαδή στο Βόρειο και Νότιο Πόλο με τα πόδια, αλλά και στις 7 κορυφές (την ψηλότερη δηλαδή κορυφή της καθεμιάς των 7 ηπείρων, «7 Summits»), άθλος που έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία μόλις από 46 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και – προς το παρόν – καμιάς Ελληνίδας ανάμεσα τους.

Η Αλεξανδρουπολίτισσα Κική Τσακαλδήμη, η οποία το Μάιο του 2017 έγινε η πρώτη και μοναδική Ελληνίδα που ανέβηκε στο όρος Έβερεστ (8.250μ), θα επιχειρήσει να βρεθεί στην ψηλότερη κορυφή της Αφρικής (Uhuru peak), μεταφέροντας το μήνυμα πως “όλα είναι δυνατά στην ζωή αν πραγματικά το πιστέψεις και εργαστείς σκληρά”.

Η Κική, μια γυναίκα που μέχρι το φθινόπωρο του 2015 δεν έχε καμία ορειβατική εμπειρία, εμπνεύστηκε και έβαλε στόχο ζωής να ολοκληρώσει τον απόλυτο άθλο των ορειβατών το λεγόμενο “Explorers Grand Slam”, δείχνοντας πως οι γυναίκες, αλλά και όλοι οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο είμαστε ικανοί να θέτουμε υψηλούς στόχους και να τους πραγματοποιούμε! Η Κική έβαλε στόχο να ανέβει στις ψηλότερες κορυφές του πλανήτη, μεταφέροντας το πνεύμα και τον πολιτισμό της Ελλάδας. Μέσα από τις πράξεις της δηλώνει πως σημασία δεν έχει που βρίσκεσαι σήμερα, αλλά που μπορείς να φτάσεις.

Η ανάβαση στις πλαγιές του Κιλιμάντζαρο περιλαμβάνει περάσματα από τα υψίπεδα που χαρακτηρίστηκαν ως το λίκνο της ανθρωπότητας (φαράγγι Olduvai). Η διαδρομή που επιλέχθηκε για την ανάβαση στην κορυφή Uhuru, είναι η Lemosho, η οποία είναι επίπονη λόγω του ότι είναι η μακρύτερη, όμως έχει χαρακτηριστεί και η ομορφότερη, ενώ βλέπεις το rain Forest, ένα από τα μεγαλύτερα και ίσως το αρχαιότερο δάσος του πλανήτη. Στο πέρας του δυτικού ορίζοντα συγκλίνουν τα εδάφη που συναντούν το μεγάλο ρήγμα της Αφρικής, σχεδόν στη γεωγραφική καρδιά της.

Η αποστολή θα διαρκέσει οκτώ ημέρες. Θα είναι ένα ταξίδι αναμέτρησης με τα στοιχεία της φύσης και τα σωματικά και ψυχικά όρια της Κικής, ένα μείγμα εικόνων, παλαιοντολογικής ιστορίας, και σωματικής προσπάθειας σε γεωγραφικές συντεταγμένες που όλα, σαν σύνολο, ανάγουν την εμπειρία σε “ταξίδι στο βαθύ παρελθόν του πλανήτη μας”, όπως πολύ πετυχημένα το χαρακτήρισε ο αρχηγός της αποστολής  Satyabrata Dam, μία ανάβαση που ο ίδιος έχει ξανακάνει πολλές φορές στο παρελθόν. Άλλωστε και ο Χέμινγουεϊ από εκεί φαντασιώθηκε τον Γκρέγκορυ Πεκ να οδηγεί την Άβα Γκάρτνερ στον δικό τους παράδεισο…