Η Σερβία δεν ήρθε ποτέ αλλά το ποσό της επιχορήγησης του Δήμου Κομοτηνής δεν μειώθηκε από τα 15.000 ευρώ

 

Συμπληρώνεται μια εβδομάδα από την διεξαγωγή του διεθνούς τουρνουά με αμαξίδιο που φιλοξενήθηκε στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο του οποίου τιμήθηκε και ο Φραγκίσκος Αλβέρτης.

Επρόκειτο για την δεύτερη διοργάνωση, μετά την περσινή απόλυτα επιτυχημένη, καθώς φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως τουρνουά που θα διεξάγεται κάθε καλοκαίρι στην Κομοτηνή, την έδρα της Εθνικής Ομάδας με αμαξίδιο ΟΣΕΚΑ όπως θέλουν να την καταστήσουν οι άνθρωποι του Ηρόδικου.

Προς την κατεύθυνση αυτή ενίσχυσε την διεξαγωγή της φετινής διοργάνωσης ο Δήμος Κομοτηνής με επιχορήγηση ύψους 15.000 ευρώ, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου. Εξ αρχής από αθλητικούς παράγοντες της πόλης, αν και κανείς δεν διαφωνεί με την λογική της ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού και του τουρισμού των αμεα, το ποσό θεωρήθηκε εξαιρετικά μεγάλο συγκριτικά με τα άλλα που δίνονται για αντίστοιχες διοργανώσεις.

Η αλήθεια είναι ωστόσο ότι παρουσιάστηκε πλήρες σχέδιο με προϋπολογισμό εξόδων που άγγιζε τα 36.000 ευρώ. Για την κάλυψη αυτού του ποσού, ζητήθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο ως επιχορήγηση τα 15.000 ευρώ και το ποσό εγκρίθηκε για το σύνολό του.

Μάλιστα, όπως ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και αναφέρθηκε στον τοπικό Τύπο, οι ιθύνοντες ζητώντας αυτό το ποσό είχαν διευκρινίσει ότι ο σκοπός τους ήταν να ζητηθούν φέτος λιγότερα χρήματα, αλλά το κόστος ανέβηκε λόγω της αύξησης κατά μία των ομάδων που θα μετείχαν στο τουρνουά με την παρουσία της Σερβίας, που ανέβαζε το κόστος αφού αφενός θα διεξάγονταν επιπλέον τρεις αγώνες, αφετέρου θα έπρεπε να φιλοξενηθεί επιπλέον μία Εθνική Ομάδα.

Ωστόσο τελικά η Σερβία δεν ήρθε ποτέ. Το τουρνουά διεξήχθη με τις ίδιες αυτές ομάδες που είχε διεξαχθεί και πέρυσι και μάλιστα φέτος είχε πολύ μικρότερη προβολή τόσο εντός της πόλης (στην οποία πάρα πολλοί κάτοικοι αγνοούσαν την διεξαγωγή του αφού δεν κυκλοφόρησαν καν αφίσες στα κεντρικά της σημεία) όσο και εκτός (καθώς σε αντίθεση με πέρυσι που είχε τουλάχιστον υπάρξει τηλεοπτική μετάδοση από την ΕΡΤ3, φέτος δεν συνέβη κάτι τέτοιο και οι μόνες καλύψεις έγιναν από το διαδίκτο μέσω facebook και της ιστοσελίδας του ThrakiSportS).

Με δεδομένο ότι το (ήδη υψηλό σύμφωνα με τους λοιπούς αθλητικούς παράγοντες της περιοχής που μίλησαν στο ThrakiSportS και περιμένουν πλέον αντίστοιχη γενναιοδωρία και για τα δικά τους σωματεία)  ποσό της επιχορήγησης από τον Δήμο Κομοτηνής είχε ανέλθει στις 15.000 ευρώ με το επιχείρημα ότι φέτος είναι αυξημένα τα έξοδα με την συμμετοχή και της Σερβίας, αναρωτιέται κανείς,  μετά τον μη ερχομό της τελικά,  αν έγιναν κινήσεις από οποιαδήποτε πλευρά για να αναπροσαρμοστούν προς τα κάτω τα χρήματα αυτά, που δίνονται από το υστέρημα των δημοτών.

Ο Δήμος Κομοτηνής έχει παρελθόν στο να «ξεψαχνίζει» περιπτώσεις επιδοτήσεων που ζητούνται από αθλητικά σωματεία και καλά κάνει, γιατί πρόκειται για δημόσιο χρήμα. Με δυσκολία κατάφερε να λάβει 2.000 ευρώ ο Κώστας Μπανιώτης μέσω της Ολυμπιάδας για την προετοιμασία του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ενώ ψαλιδίστηκε γενναία ποσό που ζήτησε σύλλογος παγκρατίου για ταξίδι σε διεθνή διοργάνωση στη Μόσχα με το επιχείρημα ότι δεν είναι ολυμπιακό άθλημα.

Επί χρόνια ο Δήμος Κομοτηνής απείχε από την λογική να μοιράζει αφειδώς χρήματα σε διάφορα αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία, αλλά πλέον πλησιάζουν εκλογές και φαίνεται ότι αλλάζει αυτή η στρατηγική. Και ελλείψει ενός συστήματος αξιολόγησης των σωματείων, παρατηρούνται αιτήματα και ποσά που στους ανθρώπους του χώρου φαντάζουν σε αρκετές περιπτώσεις δυσανάλογα.

Άλλωστε δεν έχουν περάσει καλά καλά πάνω από τρεις μήνες από τα 1.000 ευρώ που υποτίθεται ότι δόθηκαν από τον Δήμο Κομοτηνής για να ανέβει στην πρωτεύουσα της Ροδόπης η ΑΕΚ ως πρωταθλήτρια Ελλάδος και να δώσει φιλικό αγώνα στην πόλη, κάτι που δεν έγινε ποτέ με την επίσημη ΠΑΕ ΑΕΚ να δηλώνει απόλυτη άγνοια.

Τώρα δόθηκαν 15.000 ευρώ για την διεξαγωγή ενός τουρνουά που αξίζει πράγματι να γίνει θεσμός για την πόλη της Κομοτηνής, αλλά (δυστυχώς) είχε ελάχιστη προβολή, μηδαμινή κάλυψη από τα ΜΜΕ πλην της περιοχής και επιπλέον απουσίασε η μία ομάδα, εξαιτίας της οποίας δηλώθηκε ότι ζητήθηκε τόσο μεγάλο ποσό….