Έκανε πίσω και ματαίωσε το πανηγύρι πάλης με λάδι ο σύλλογος «Χίλια»! Κανονικά η διοργάνωση από τους Αλεβίτες

 

Τα συμφέροντα της μειονότητας, επικαλείται ο σύλλογος Χίλια για να ανακοινώσει την ματαίωση των εκδηλώσεων παραδοσιακής πάλης που είχε προγραμματίσει στο οροπέδιο «Χίλια» στη Ρούσσα του Έβρου το τριήμερο 27, 28 και 29 Ιουλίου, αφήνοντας όμως ταυτόχρονα αιχμές κατά της Επιτροπής Μουσουλμάνων Αλεβιτών Θράκης.

Την ιστορία αυτής της υπόθεσης που δεν έχει μόνο αθλητικές αλλά και πολιτιστικές, πολιτικές και διπλωματικές προεκτάσεις την είχε αναδείξει το ThrakiSportS και σε προγενέστερο δημοσίευμα. Τότε είχε αναφερθεί ότι οι εκδηλώσεις στο ύψωμα Χίλια του Δήμου Σουφλίου έχουν θρησκευτική  χροιά για τους Μπεκτασήδες και η προσπάθεια πολιτικοποίησης και αλλοίωσης του παραδοσιακού του χαρακτήρα από την δεκαετία του`90 και έπειτα συνάντησε εύλογες αντιδράσεις. Οι αντιδράσεις αυτές αναδείχθηκαν και  με τα όσα είχε μοιραστεί δημόσια μέσω της συχνότητας του «Ράδιο Χρόνος» της Κομοτηνής o πρόεδρος της Επιτροπής Μουσουλμάνων Αλεβιτών Θράκης Αχμέτ Καρά Χουσεΐν λέγοντας “τον σύλλογο Χίλια τον ιδρύσαμε για διευκόλυνση, ώστε να γίνεται αυτό το πανηγύρι, αλλά αυτό παρασύρθηκε αλλού και πήρε έναν άλλο δρόμο“.

Σήμερα ο σύλλογος Χίλια ανακοίνωσε τη ματαίωση του πανηγυριού στις 27, 28 και 29 Ιουλίου. Στην ανακοίνωση αυτή βάλλει, χωρίς να τον κατονομάζει, κατά του προέδρου της Επιτροπής Μουσουλμάνων Αλεβιτών Θράκης  αναφέροντας τα παρακάτω (όπως περιγράφονται σε μετάφραση της ιστοσελίδας tourkikanea και αναδημοσιεύθηκαν από τον “Χρόνο”):  “Με δηλώσεις που έκανε τις τελευταίες μέρες στον τοπικό τύπο αυτός που έκανε τον εαυτό του θρησκευτικό ηγέτη και η στήριξη που παρέχουν κάποιοι με μαύρη προπαγάνδα στον τοπικό τύπο, δίνουν τους καρπούς τους.

Ομογενής μας που δεν έχει καμία σχέση με τον σύλλογο μας, την περασμένη Κυριακή εμποδίστηκε η είσοδος του στην Ελλάδα. Γίνεται αντιληπτό πως η ψυχολογική βία που ασκείται στην περιοχή, έφτασε πια στο στάδιο της σωματικής βίας. Από τα σόσιαλ μίντια και τα δελτία τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, είναι προφανές πως αυτή η βία θα κλιμακωθεί τις επόμενες μέρες.

Ως ένας επίσημος σύλλογος που εκπροσωπεί την τουρκομουσουλμανική μειονότητα στην χώρα μας την Ελλάδα, επιθυμούμε να γίνει γνωστό πως είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάθε θυσία, ώστε αγκαλιάζοντας την μειονότητα ως σύνολο, να διασφαλίσουμε πως δεν θα διαταραχτεί η ενότητα και η ομοψυχία της.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις συνθήκες και με την πίστη πως οι ομογενείς που μας στήριξαν θα δείξουν κατανόηση, για να μην βλαφτούν άλλο τα μέλη της μειονότητας και για να εμποδιστούν οι προσπάθειες περαιτέρω φθοράς, μετά από διαβούλευση της διοίκησης με τα μέλη μας αποφασίστηκε να αναβληθούν οι σχεδιαζόμενοι για αυτή την εβδομάδα Αγώνες Πάλης με Λάδι & Πολιτιστικές Εκδηλώσεις“.

Η ανακοίνωση εκ μέρους του Δ.Σ. του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Χίλια υπογράφεται από τον πρόεδρο Μεχμέτ Σερίφ  και τον γενικό γραμματέα Ζεχρά Πασά. Αυτό σημαίνει ότι το μοναδικό πανηγύρι πάλης θα γίνει στις 3, 4 και 5 Αυγούστου με ευθύνη της Επιτροπής Μουσουλμάνων Αλεβιτών Θράκης. Πρόκειται για μια παραδοσιακή Αλεβίτικη εκδήλωση που λαμβάνει χώρα εδώ και 7 αιώνες στο ύψωμα «Χίλια» στη Ρούσα Μικρού Δερείου στο νομό Έβρο.

Σε προγενέστερη ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της Επιτροπής Μουσουλμάνων Αλεβιτών Θράκης Αχμέτ Καρά Χουσεΐν και ο αρχιερέας (Başpostnişin) του Τεκέ Σεγήτ Αλή Σουλτάν, Ισμαήλ Ογλού Μεμέτ απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο να παραβρεθεί στην εκδήλωση σημειώνοντας πως «η παρουσία σας στην εκδήλωσή μας αυτή που διοργανώνουμε στις 3, 4 & 5 Αυγούστου 2018 θα αποτελέσει ιδιαίτερη τιμή και χαρά για όλους τους μουσουλμάνους Αλεβίτες της Θράκης».