Τις μνήμες του πραξικοπήματος συντηρεί στη Θράκη το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής

 

Πέρασαν δύο χρόνια από την απόπειρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία και οι μνήμες για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην χώρα, συντηρούνται στην περιοχή της Θράκης με πρωταγωνιστές το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής και τους αποκαλούμενους τουρκικούς συλλόγους. Η αρχή των εκδηλώσεων με αφορμή τα δύο χρόνια από την απόπειρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία έγινε στον αύλειο χώρο του προξενείου στην πόλη μας, το πρωί της Κυριακής 15 Ιουλίου. 

“Ημέρας εθνικής ενότητας και δημοκρατίας” καλούνταν η τελετή, όπου εκτός του πρόξενου Μουράτ Ομέρογλου, των υποπροξένων και του προσωπικού του προξενείου, παραβρέθηκαν οι βουλευτές Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά και Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ιλχάν Αχμέτ, ο αντιπεριφερειάρχης Αχμέτ Ιμπράμ, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μουσταφά Κατραντζή και Οντέρ Μουμίν (ανεξάρτητος), οι δήμαρχοι Μύκης Τζεμήλ Καπζά, Ιάσμου Ισμέτ Καδή και Αρριανών Ριντβάν Αχμέτ, ο πρόεδρος της αποκαλούμενης “Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης” και ψευτομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο ψευτομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, ο πρόεδρος του μειονοτικού κόμματος DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο πρόεδρος της ΠΕΚΕΜ και πρώην βουλευτής Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο πρόεδρος της αποκαλούμενης “Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής” Νετζάτ Αχμέτ, ο πρόεδρος της αποκαλούμενης “Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης” Οζάν Αχμέτογλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μειονότητας Ν. Έβρου Μπεκίρ Μουσταφάογλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων ΕΠΑΘ Ροδόπης Σαλίχ Αχμέτ, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλα μέλη της μειονότητας.

Με την τήρηση ενός λεπτού σιγής προς τιμήν των πεσόντων και με τον εθνικό ύμνο της Τουρκίας, ξεκίνησε η τελετή στον αύλειο χώρο του προξενείου. Ο λόγος δόθηκε πρώτα στον ψευτομουφτή Κομοτηνής με την ιδιότητα του προέδρου στην αποκαλούμενη συμβουλευτική επιτροπή Ιμπραήμ Σερίφ για να ευχηθεί υπομονή στο τουρκικό έθνος και να κάνει μία ιστορική αναφορά, όπως διαβάζουμε σε μετάφραση στην ιστοσελίδα tourkikanea: “Όλοι σας ξέρετε πως τα σημερινά σύνορα της Τουρκίας χαράχθηκαν με τον Βαλκανικό πόλεμο του 1912. Δύο χρόνια μετά από τον Βαλκανικό πόλεμο, το 1914 άρχισε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Μετά από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, εδάφη της σημερινής Ανατολίας κατελήφθησαν και εγκαταστάθηκαν εκεί οι εισβολείς. Αργότερα το 1920 με το σύνθημαΤο Τσανάκκαλε δεν περνιέται” υπήρξαν 250 χιλιάδες μάρτυρες και ηττήθηκαν αυτοί που θέλανε να κομματιάσουν την Ανατολία. Την μέρα εκείνη κομματιάστηκε και η συνθήκη των Σεβρών. Φτάνοντας στο 1923, ο άνθρωπος της Ανατολίας όντας νικητής αποκόμισε μια σειρά από κέρδη. Μετά νίκη είναι και η συνθήκη της Λωζάννης. Νίκη είναι και το σκίσιμο της συνθήκης των Σεβρών. Κατά την γνώμη μου έγινε προσπάθεια από κάποιους να πάρουν εκδίκηση από τους ανθρώπους εκείνους που έσκισαν την συνθήκη των Σεβρών“.

Μνημόσυνο στο Σκάλωμα για τον Μουσταφά Τζαμπάζ
Οι εκδηλώσεις για  την επέτειο του πραξικοπήματος μεταφέρθηκαν στον χώρο της αποκαλούμενης “τουρκικής νεολαίας” Κομοτηνής, όπου παρέστη και ο Τούρκος πρόξενος Μουράτ Ομέρογλου. Αργά το απόγευμα της Κυριακής 15 Ιουλίου στον χωριό Σκάλωμα του νομού Ροδόπης, τόπο καταγωγής του φωτορεπόρτερ της εφημερίδας Γενί Σαφάκ Μουσταφά Τζαμπάζ που εργάζονταν στην Τουρκία και σκοτώθηκε στη διάρκεια του πραξικοπήματος, πραγματοποιήθηκε προσευχή στο τζαμί. Η φωτογραφία του και το όνομά του βρίσκονται αναρτημένα σε λεωφόρο στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα σε φωτογραφίες και ονόματα των πεσόντων της 15/7.

 

Πηγή:  http://www.xronos.gr/